tehule77 |
|
(29.10.2011 21:12:33) velice mně zajímá, jak správně se má nakličovat luštěnina- čočka atd..... co se všechno dá naklíčit, jaký je přesný postup (na vatě nebo na sítku, jak často propírat, aby to nehnilo), jestli se to pak hned jí "syrové" nebo další úprava. zda můžu nakličovat normálně vše, co se koupí dehydratované- tedy normální čočka na vaření , hrách apod., nebo jak... moc tomu nerozumím a ráda bych si dala něco "zdravého"
|
inkaaaa svivsf |
|
(29.10.2011 21:19:06) Klíčit lze hrách, fazolky, čočku, cizrnu a jiné další luštěniny, které tímto probuzením získají veliké množství výživných látek.
Například fazolky mungo, které pouze na talíři zalijeme vodou, nám poskytnou za pár dní klíčky dlouhé asi 2–3 cm, které spolu s probuzeným zrníčkem chutnají jako mladý hrášek.
Vodu na talíři musíme denně vyměňovat, aby nám nezačaly zrníčka kvasit. Tyto chutné klíčky ale tělo ochlazují a tak jsou vhodné do teplejších dnů do salátů anebo jako příloha k teplým pokrmům.
Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky a pod.
Přínosem klíčení luštěnin je, že se částečně rozštěpí bílkoviny i škroby a také látky, působící v těle nadýmání. Všeobecně se zlepší i jejich stravitelnost.
|
inkaaaa svivsf |
|
(29.10.2011 21:20:12) a jestli chceš něco opravdu zdravého na pročištění organismu,zkus mladý ječmen!
|
Aja | •
|
(29.10.2011 21:31:58) Hele a co já bin? Já jako nic?
|
|
tehule77 |
|
(29.10.2011 21:42:56) díky bin
|
|
|
|
|