Přidat odpověď
Klíčit lze hrách, fazolky, čočku, cizrnu a jiné další luštěniny, které tímto probuzením získají veliké množství výživných látek.
Například fazolky mungo, které pouze na talíři zalijeme vodou, nám poskytnou za pár dní klíčky dlouhé asi 2–3 cm, které spolu s probuzeným zrníčkem chutnají jako mladý hrášek.
Vodu na talíři musíme denně vyměňovat, aby nám nezačaly zrníčka kvasit. Tyto chutné klíčky ale tělo ochlazují a tak jsou vhodné do teplejších dnů do salátů anebo jako příloha k teplým pokrmům.
Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky a pod.
Přínosem klíčení luštěnin je, že se částečně rozštěpí bílkoviny i škroby a také látky, působící v těle nadýmání. Všeobecně se zlepší i jejich stravitelnost.
Předchozí