Staronová.luc |
|
(5.10.2011 12:00:32) Když vynecháš tu klobásu a masox, tak by to šlo
MMCH 2-3 masoxy na co? Stačil by jeden
|
Mája+M(7/11) |
|
(5.10.2011 12:38:05) Taky si myslím, že 2-3 masoxy jsou síla, do základu omáčky (když nemám vývar) dávám půlku! Když jsem dala celý, tak to byla šíleně silná chuť, která nešla ničím přebít.
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 12:40:04) tohle ale taky není omáčka, je to jídlo z více než dvou kil brambor, je toho pomalu prádelní hrnec.
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 12:47:11) natur doma taky mám, ale do tohoto jídla zásadně masox s glutamátem. mužovi pak říkám, že má "pravou" hospodskou prasárnu
přesně, 1 kostka by tam ani nebyla znát, na 2 kg brambor je to nic. navíc to ochutil ten masox a klobása, takže stačilo minimum soli.
|
neznámá |
|
(5.10.2011 12:55:27) Že si nemusela přisypávat víc soli není až takový div. Masox jí obsahuje asi 25% a klobása je taky dost solená. A proč se ptáš "čím nahradit masox", když ho nahradit nechceš?
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 12:57:16) něčím ty 2 kg brambor přece "osolit" musíš.
|
Staronová.luc |
|
(5.10.2011 13:00:43) Když použiješ správný poměr koření a bylinek, tak solit až tak nemusíš. Jako upřímně řeknu jednu věc, že masox jsem používala, když jsem neuměla pořádně vařit, tj těsně po svatbě, s narozením dětí a potřebou vařit zdravě, jsem se naučila, že to jde bez něj a mnohem chutněji
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 13:02:55) že masox není ideální, vím sama a z toho co píšu, je to myslím jasně patrné.
jen jsem se tu stále nedozvěděla, jaké koření tam dát. to by místo kritiky bylo lepší
někdo psal majoránka a česnek - nedovedu si představit, že tohle mi ochutí dvě kila brambor natolik, aby to muž pozřel.
|
Žžena |
|
(5.10.2011 13:04:14) No když dáš majoránky a česneku odpovídající množství, tak Ti to samozřejmě dostatečně ochutí jakkoli velký kotel guláše.
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 13:05:24) no když bych tam dala množství česneku a majoránky aby to pozřel manžel, tak si můžu být naprosto jistá, že to nepozře ani jedno dítě (4,5 a 11)
|
Žžena |
|
(5.10.2011 13:08:24) Ježiš tak to mi vysvětli. Ty chceš aby jídlo mělo chuť. Ale nechceš tam dát česnek a majoránku, protože by to pak mělo chuť... a místo toho tam rveš masox... aby to mělo chuť? Není to nějaký logický protimluv?
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 13:09:01) nějaké jiné koření než česnek a majoránku neznáš?
|
Žžena |
|
(5.10.2011 13:10:13) Znám mnoho druhů koření, ale Ty chceš vařit guláš, ne? To tam chceš dát kari, skořici a badyán?
|
|
Inka | •
|
(5.10.2011 13:21:44) Vždyť já jsem psala paprika sladká, pálivá, pepř, když uděláš dobrý cibulový základ s paprikou, tak to bude ochucený dobře a dětem odeber než budeš pepřit. Nebo nějaký vaše oblíbený koření. Ale jestli trváš na masoxu, tak ho tam klidně dávej, mně třeba nechutná.
|
|
|
|
šatranka |
|
(5.10.2011 13:21:35) Majo a masox detem nevadi?
Pokud je manzel tak vybiravy, muzes mu jeho porci ochutit oddelene. Kdyz das hodne cibule do zakladu, pekne orestovat, pridas papriku (sladkou nebo palivou), hodne cesneku, majoranku (musis vychytat mnozstvi, ktere vam vyhovuje), tak fakt masox netreba. Chut doda i zelenina.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(5.10.2011 18:03:50) Májo, tak si to poskládej dohromady - hodně osmahnout cibulku, sádlo dodá taky chuť, ochutit zejména paprikou, já přidávám k vaření brambor ještě bobkový list, na závěr přidat hodně majoránky, česneku, ten tymián taky nemusí být špatný, já přidávám i trochu pálivý papriky nebo chilli (co ti snesou děti). Chuť dodá i obyč paprika nakrájená na kousky přidané k bramborám (dávám později), lze přihodit rajčata nebo přilejt třeba protlak. Při servírování lze ještě posypat na drobno nakrájeným pórkem nebo pažitkou.
|
Bouřka |
|
(5.10.2011 18:04:17) Jo a kmín, na ten bych zapomněla. U nás poměrně dost.
|
|
|
|
Dnes nová |
|
(5.10.2011 13:04:02) ale děkuju, žes mi napsala, že neumím vařit, na základě jednoho "receptu"
|
Staronová.luc |
|
(5.10.2011 13:15:36) nenapsala jsem že neumíš vařit, psala jsem že JÁ jsem neuměla po svatbě vařit
já dávám do guláše toto koření:
sladká paprika - hodně, trochu pálivé (tak aby to děti jedly) cibule - hodně a osmahnout skoro do hněda, česnek, kmín, pepř černý, nové koření, sůl, bobkový list, majoránka, rajčatový protlak, je možné dát trochu plnotučné horčice (nemusí být), kulička jalovce nebo maličko zázvoru nic nezkazí, výborné je podlít pivem nebo červ vínem (mohou i děti, alkohol se vyvaří), určitě zahustit moukou nebo nastrouhaným tvrdým chlebem kamarádka dává lžičku rybízové marmelády, což hodlám zkusit, prý to je výborný
|
|
|
šatranka |
|
(5.10.2011 13:24:36) Masox jsme pouzivali jako studenti na kolejich, kdyz jidlo bylo jedno z poslednich na zebricku priorit
|
|
|
|
|
|
|
|
|