| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pizza kámen

 Celkem 16 názorů.
 Dalalmánek 


Téma: Pizza kámen 

(3.10.2011 10:58:14)
Ráda bych doma častěji pekla pizzu a na diskuzi jsem se dozvěděla o existenci pizza kamene.
Přemýšlím na ním. Hodí se do horkovzdušné trouby? Máte ho doma? Nemám raději počkat a při rekonstrukci kuchyně, která je snad v dohledu, koupit novou troubu, která má pizza kámen v příslušenství? (Dívala jsem se, že třeba Baumatic a Concept.)
 Lei 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:02:08)
Mám kámen od Baumaticu, peču na něm supertenkou pizzu jak z pizzerie - jsem spokojená, konečně není mozarella ani sugo vysušené ~R^. Nemáme ho dlouho, chystám se vyzkoušet s podporou kamene i jiné recepty, ale zatím nebyl čas.
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:04:03)
A jakou máš troubu? Já jen horkovzduch, to znamená, že nemá horní ani dolní topné těleso, jen ventilátor s tělesem.
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:04:27)
Je to vlastně taková sušička a nejlíp se hodí tak na linecké...
 Lei 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:10:06)
Já nevím, jak se pozná horkovzduch. ~f~ Sporák (elektrický) už tu byl, když jsme se nastěhovali. Uvnitř se nic nerozehřívá, že by bylo vidět, jak červená nějaké topné těleso...a na sporáku není žádné číselné či písmenné označení, nic...jen značka (gorenje), a trouba se obsluhuje jen jedním kolečkem, které ovšem nemá žádné popisky, takže peču od oka ~7~. Bude asi pěkně starý. Nicméně jsme poznali, že dostatečnou teplotu na pizzu nemá (když jsme ji pekli ještě bez kamene).
 Lei 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:11:05)
ad ta čísla nebo písmena - že bych dohledala návod na použití na netu...
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:14:14)
Trouba prostě fučí a bez fučení nepeče.
 angrešt 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:31:24)
Tobě nejde vypnout fučení? Aha, tak to je blbý, já mám taky s horkovzduchem, ale můžu to pustit i bez něj.

Pizza kámen nevím, kolik stojí, ale lze nahradit šamotovou deskou, buď víc nóbl z Tchiba (stojí asi 800?), nebo ze stavebnin, kde stojí v desítkách korun.
já ji stále nemám, neb zásadním problémem je hmotnost a uskladnění, což manžel zatím nepřekousl. Ale já si zatím vystačím s porcelánovým tácem.
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:33:03)
Asi pořídím časem novou troubu a zatím tam budu strkat nějakou tu keramickou mísu.
I když jsem si říkala, že pokud koupím kámen teď (cca za 500), tak pak budu mít prostě dva a budu moci péct pizzy dvě nebo jeden daruji.
 angrešt 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:56:49)
Mylsela jsme, že plánuješ novou celou kuchyň, tak to je jasný, že bude i nová trouba:)
Jinak (dle mého muže) je u trouby nejdůležitější výkon - já si vybrala takovou kráásnou bílou a on mi ji zavrhl, protože by to prý skoro nepeklo. Máme teď nějakou hodně výkonnou (naštěstí též bílou, jiná barva by mu neprošla, výkon nevýkon) a peče výborně. V minulém bytě (podnájmu) byla trouba s nízkým výkonem a to bylo furt jak za dušičky, kynuté v tom vůbec nevybíhalo. Takže možná Ti nevybíhá pizza i proto,že máš malý výkon trouby.
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 12:02:26)
NO já ji rozpálila, jestli se tomu u horkovzducu dá tak říct, na cca 250 stupňů, příště zkusím dát tam tu mísu nebo něco, co naakumuluje teplo, a pak to tam vrazit.
 Lei 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 14:33:09)
Aha, tak ta naše nefučí. To bych se asi polekala ~:-D, je to taková pečící troubí prabábi.

On i ten kupovaný spešlkámen je v podstatě takový šamot...přítel taky navrhoval, že koupit ve stavebninách, ale tohle byl dárek, tak to neřeším...navíc funkční :-).

Já bych řekla, že v klasické troubě, která má max někde na těch 250°C, prostě pizzu jako z pizzerie neupečeš, i když rozehříváš sebelíp, protože ta se peče v mnohem větší teplotě, a proto jí stačí pár minutek a zvrchu zůstane krásně svěží. Kámen to supluje tím, jak naakumuluje teplo. Já si to ověřila právě na té mozarelle, kterážto při delším "sušení" v troubě seschne a zhnědne.
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 11:15:32)
Dnes už trouby nemají tělesa, která svítí, jsou schovaná za pláštěm trouby nahoře a dole, nic se nerozehřívá dočervena.
Ale koukala jsem se na ty moderní trouby - a ty mají i horkovzduch, i horní i dolní pečení - ke každému vlastní těleso.
 akkord 


Re: Pizza kámen 

(21.11.2011 11:22:59)
myslím že se dá použít i kámen přímo od výrobce.
http://www.prazskykamen.cz/grilovaci-pecici-kameny/~t~
 heroes 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 13:53:02)
Prozraďte analfabetovi co to je pizza kámen a k čemu je dobrý? Nikdy jsem o tom neslyšela. Pizzu peču v el.troubě a na plechu~d~
 Dalalmánek 


Re: Pizza kámen 

(3.10.2011 13:58:31)
Taky to vím až od včerejška. Kámen okroulého tvaru, který se vyhřeje v troubě, popráší kukuřičnou moukou, a na něj se následně "sází" pizza jako do pece. Sálavé teplo pizzu zespodu rychle propeče, takže není dole nehotová a rozblemtaná, jak na studeném plechu, strčeném do horkovzdušné trouby (jak to mám já) - a shora pak není připečená a usušená.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.