withep |
|
(30.3.2011 17:15:12) Ježíšek přinesl jogurtovač. Ze začátku vznikal docela dobrý, poměrně krémový jogurt. Ale poslední dobou má vždy hrudkovitou konzistenci a případně je i řídký, nechutná mi. Přitom používáme stejné suroviny jako dřív (stejné mléko - plnotučné, skoro vždy čerstvé a občas i bio, a stejné jogurty - olma bio, olma, pilos, choceňský, hollandia,...).
Netušíte někdo, čím by to mohlo být a co s tím? Díky
|
Albar |
|
(30.3.2011 17:21:14) Jogurtovač nemám, ale napadlo mě, jestli jste ho třeba nedali na jiné místo, kde má víc tepla nebo jestli nemá přímo ten jogurtovač rozbité to zahřívání.
|
withep |
|
(30.3.2011 17:27:08) Je pořád na stejném místě a muž i měřil příkon, jestli se to nezahřívá víc, ale nezjistil žádnou změnu . Nicméně mi připadají ty skleničky, když je ukládám do ledničky, až příliš horké, řekla bych přes 50 stupňů, což mi přijde dost. Kolik by to správně mělo být?
|
Albar |
|
(30.3.2011 17:39:30) Já myslím, že padesát st. už je moc, nevím přesně kolik ty jogurtové kultury vydrží, ale moc přes čtyřicet to nebude. Zkus si v lékárně koupit jednorázový teploměr, je to takový proužek, ani to moc nestojí a jak tu skleničku vytáhneš, hned ji změřit a budeš chytřejší.
|
|
|
|
Maťa. |
|
(30.3.2011 17:22:08) Whitep, ja robím pravidelne v jogurtovači domáci jogurt. Používam jednu Hollandiu a jedno krabicové polotučné obyčajné mlieko. Jogurt vždy ukážkový. Nechávam ho v jogurtovači 10 hodín, ten čas sa mi osvedčil výborne. A ani drahé mlieko do toho nemusím mať
|
withep |
|
(30.3.2011 17:29:01) Ten náš má v návodu napsáno 6 hodin, pokud se předtím mléko nezahřeje na cca 40 stupňů, v tom případě 10 hodin. Je fakt, že jsme to ještě bez ohřívání nezkoušeli, ale dávám pozor, abych ho nepřehřála. Jinak asi délka jogurtování nebude mít takový vliv - když to má po 6 hodinách hrudky, těžko si představit, že by během dalších 4 hodin zmizely . Ale zkusím to příště bez předehřívání a uvidíme.
|
withep |
|
(30.3.2011 17:30:30) Píšu jak tatar .
Ten náš má v návodu napsáno 6 hodin, pokud se předtím mléko zahřeje na cca 40 stupňů, bez ohřevu 10 hodin.
|
|
Maťa. |
|
(30.3.2011 17:30:39) Whitep, ja to tak neriešim. Mlieko som nikdy nezahrievala. Jogurt robím už léta v tom.
Neviem, prečo máš hrudky...
|
Maťa. |
|
(30.3.2011 17:31:48) som si ho práve otvorila, prišla mi pri diskusii chuť
|
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(30.3.2011 17:30:31) pokud dáš jogurt do mléka, které má víc jak 40°C, tak tím zničíš jogurtové kultury a jogurt se neudělá
|
withep |
|
(30.3.2011 17:33:58) No a co se teda udělá? Je to husté jako jogurt, chutná to jako jogurt, jen to poslední dobou má hrudky. Některé kupované jogurty taky mívají hrudky, třeba právě Hollandia, a proto ji nemám ráda.
Pokud jogurtovač hřeje víc než na 40 stupňů a pokud to jogurtu nesvědčí, možná bychom ho měli reklamovat...
|
Albar |
|
(30.3.2011 17:50:40) Aha, tak jednorázový teploměr je asi podpultové zboží, já ho jednou u nás kupovala, ale je fakt, že je to už dýl a později už ho neměli
Napadlo mě, co to v tom jogurtovači nechat kratší dobu?
|
aachje skunk a tři holky |
|
(30.3.2011 19:04:15) jogurtovač nepoužívám a jogurt mám hustý krém.(do chvíle,než přidám cokoli do něj)pak zřídne.
|
mabela |
|
(30.3.2011 19:15:00) aachje, mohla bys prosííím napsat recept, už dlouho toužím po domácím jogurtu. díky moc!
|
aachje skunk a tři holky |
|
(30.3.2011 21:30:21) mabel,dělám takhle. 2litry plnotučného mléka převařím.potom nechám vychladnout cca na 80 stupnů.je to teplota,kterou poznáš podle toho,že do mléka vložíš prst a minimálně 2Ovteřin to vydržíš potom přidám jednu plechovku kondenzovaného mléka,nebo jednu salka-když chci jogurt sladší.(není sladký,jen nádech,to bys tam ty salka musela dát tak 3.) potom přidám jeden malý jogurt hollandia. dobře promíchám,naleju do nádobek(dávám do nádobek na odstříkané mléko od avent)zavřu a poskládám všechny nádobky na topení.zapnu ho na trojku.možnost tam mám 1.až 5.prostě by to mělo být pěkně v teplíčku.za 4 hodky mám hotovo. potom dám do ledničky vychadit.takhle je pěkně hustý,že když otočím nádobku dnem vzhůru,nesteče,ale když přidám ovoce,před podáváním,tak zřídne.slyšela jsem,že na to ,aby nezřídnul,přidává se syřidlo,ale s tím zkušenost nemám..
|
aachje skunk a tři holky |
|
(30.3.2011 21:34:29) ted teprve čtu,co píše okko tak mě se tedy z holandie i při 80.stupních krásně udělá.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ginny |
|
(30.3.2011 21:07:15) Já dělám jogurt takto: mlíko v pokojové teplotě smíchám s jogurtem taky v pokojové teplotě (Hollandia - nebrat !) a přidám k tomu cca 5 lžic Amálky sušené syrovátky. Ta Amálka jogurt hezky "osladí", dítě to bez té Amálky nechce jíst. Taky to zahustí. To udělám cca v 9 večer a ráno to mám hotové. 50stupnů je moc, bakterie se umrtví.
|
Ginny |
|
(30.3.2011 21:08:34) Jo a žádné hrudky v tom samozřejmě nejsou. Jestli třeba blbě nerozmícháš ten jogurt s mlíkem. Já to dělám metlicí na těsto.
|
|
|
Shayla a 3 kluci |
|
(31.3.2011 12:01:00) Mně se to někdy stává, přijde mi, že by to mohlo být nerovnoměrně vytvořenou jogurtovou kulturou, jestli teda je to možné. Jogurtovač nepoužívám, vyrábím z mlíka a holandie.
|
|
|