koxtry |
|
(22.2.2011 10:26:42) Ahoj, pustila jsem se do výroby dortů potahovaných marcipánem s figurkami a tak, ale ať koukám jak koukám, nikde nemůžu vypátrat přírodní potravinářská barviva (našla jsem pouze 1 firmu, co je u nás dělá, a jen v průmyslovém balení, to by vystačila ještě pravnučka). Přemýšlela jsem o barvě ze špenátu, řepy atd., ale obávám se, že by to v té hmotě bylo chuťově poznat. Nějaké barvy jsem našla v USA a GB, nevíte náhodou, zda to k nám někdo nedováží? Případně uvítám jakékoli další zkušenosti s přírodními barvivy.
|
angrešt |
|
(22.2.2011 10:36:59) Barvení řepou není problém - stačí toho tak málo, že se to na chuti nepozná. Na růžovo barvím také malinovou či rybízovou šťávou. Na hnědo kakaem, to je jasný:) Na jinak hnědo domácí ořechovicí. Na žluto šafránem nebo kurkumou. Zelenou a modrou nepoužívám, takže nevím, jestli by ta špenátová při styku se vzduchem a složkami marcipánu nezměnila barvu na "hovínkovou". Modrá by mohla jít šťáva s červeného zelí s troškou sody. Ale opět nevyzkoušeno.
|
koxtry |
|
(23.2.2011 9:07:45) Ahoj, díky za tipy, dneska ozkouším a uvidím. Na zeleno mě ještě napadla chlorella, to by mohlo fungovat,ta hmota je hrozně sladká, takže leccos přetluče. A s modrou teda nevím, zkusím nějak přesvědčit to zelí (zrovna zítra dělám dotr s mořem, piráty a žralokem, tak se bez toho neobejdu) a když to nepůjde, tak dám syntetickou.
|
|
koxtry |
|
(23.2.2011 14:59:00) tak bohužel, zelí nejde . Se sodou sice vytvoří krásnou modrou šťávu, ale jakmile ji přidám do hmoty, tak zfialoví a pak záhadně zmizí. Takže hmota je pořád bílá, akorát je po tom zelí cítit.
|
Marie | •
|
(25.9.2014 21:33:15) Ahoj. Vím, že je diskuse stará, ale zkusím štěstí: Děti si přejí dort zeměkouli, ale nevíme jak udělat zelenou a modrou. Už jsi na to přišla nebo jsi ne nezdravé dorty vzdala? Mohla bys mi prosím poslat recept na marcipán?
Díky moc. Marie
|
|
|
|
|