Bubačka.. |
|
(20.12.2010 11:46:00) Jakou zeleninu jíte v zimě? Má se jíst sezónní, to znamená přirozeně uskladněná...takže mrkvový salát? A dál? Děkuji všem za tipy!!!!
|
Horama |
|
(20.12.2010 11:49:56) Řepa, kaštany, pórek, mrkev, celer, kapusta...
|
|
*Niki* |
|
(20.12.2010 11:50:56) Já jím to, co mi chutná, což jsou v každém ročním období cherry rajčata a papriky. Pak dle nálady a sezónnosti. KOřenovou zeleninu po celý rok, dáváme do vývaru. Cibuli, česnek a zelí taky celý rok.
|
Persepolis |
|
(20.12.2010 12:01:07) Taky miluju rajčata a papriky, ale v zimě mi připadají absolutně bez chuti, takže je kupuji málokdy. Jíme zelí, kořenovou zeleninu, (skoro každý týden udělám mísu struhané mrkve s jablky), často kupuju květák , brokolici , občas lilek
|
|
|
.ganesha. |
|
(20.12.2010 11:52:11) Hlavně mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. V mrazáku mám mražený květák a brokolici.
|
|
Lída+2 |
|
(20.12.2010 11:53:21) zelí....a zelí azelí...mrkev....moc to neřeším...sem tam koupím papriku..okurky a rajčata- kvůli tomu, že jsou zmrzlý nekupuju....
|
|
EvaMarie |
|
(20.12.2010 11:59:28) syrové zeleniny v zimě moc nejíme, pokud nastudeno pak: - mrkvový salát (různé obměny s rozinkami, jablky, olivami aod.) - salát z červené řepy (feta, balsamico, přírodní cukr) - pomazánka z ředkve s fetou - celerový salát s oříšky - kysané zelí a jiné druhy nakvašené zeleniny - sušená a zavařená rajčaty a jiné druhy naložené zeleniny (kukuřice, papriky, houby, česnek, cibulky....)
v zimě dávám přednost tepelně upravené zelenině, k večeři máme většinou nějakou hustou polévku, zeleniny dám více, část rozmixuju a pak už nemusím jíškou zahušťovat
jinak kromě nejrůznějších zeleninových jídel (případně s masem), kam opět šoupu "zimní" zeleninu, se dá např. mrkev a červená řepa "propašovat" do nejrůznějších placek a nákypů (s bulgurem, červenou čočkou) nebo taky buchet - např. perník se strouhanou mrkví nebo koláč s řervenou řepou a bílou čokoládou
|
& |
|
(20.12.2010 14:32:09) Kysane zeli, cekankove puky, kapustu, porek, mrkev, marazeny hrasek..
.
|
& |
|
(20.12.2010 14:39:03) Vim, ze ty cekankove puky nejsou v Cr moc oblibene, ani nevim jestli se tu prodavaji akolik stoji.. ale my ji jime v zime tak 1x tydne
salat- syrovy nakrajet, s jablkem, rozikami, pripadne orechy.. k tomu grilovany kureci prsa, vareny brambor a zalivka jogurt+ lzice majolky]
nebo je ruzne pridavam do mosovo-zeleninovych smesi.. treba mlety hovezi opect na panvi, na to narejenou cekanku, pepr, muskatovy orisek a br. kasi, kdyz jsi s tim chci vyhrat tak to necham i s tou kasi zapect v troube..
|
Jaana2 |
|
(20.12.2010 17:06:24) čekankové puky stojí cca 55,-/kg ( asi jak kde) . Kupuji je a chutná mi, ale kuopuji pouze pro chuť, jím samotnou. Dětem ne, ty jedí raději "čínské" zelí, toho jíme na kila. Hodně dělám šťávy, kdy nejdřív vezmu mrkev , po vyšťavení vyberu zbytek, který poslouží např. do polévky, pak tam dám jablka a kousíček červené řepy. To je pro děti a já si do toho dám ještě červené řepy víc. A taky bílá ředkev a černá ředkev a zelí a brokolice se dají, je to levný a zdravý a v podstětě bez práce. A kapusta, ale ta se už musí vařit.
CO je hodně zdravé je mléčně kvašená zelenina. Je to stejný princip, jako když se kvasí zelí.
Rajčata a papriky v zimě nekupuju vůbec, není důvod, jsou bez chuti a asi i vitamínů moc mít nebudou, není nad mrkev, celer, petržel a zelí.
ALe mám výhodu, že děti zeleninu milují. I třeba mrev dušenou na másle
|
|
|
EvaMarie |
|
(20.12.2010 15:31:51) HM, podaří se ti, že čekankový puk není hořký? Vím, že se má střed vyříznout a vařit ve slané vodě, ale stejně se mi nedaří hořkost odstranit
|
& |
|
(20.12.2010 21:25:39) Evo, syrovy je horky, ale s jablky a rozinkammi to fakt jde..
Jinak v stim mletym masen to vubec neni citit.. treba chrest je taky horky, me to prijde takovy chrest pro chudy..
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(20.12.2010 12:09:17) Takovou co k nám neputuje stovky kilometrů.Takže převážně to co se dá uskladnit z české zahrady.
|
|
opice... |
|
(20.12.2010 17:26:16) Ještě než jsem na ni začala být alergická, tak jsem mohla v zimě žít o jablkách a mrkvi. Bohužel už pět let nemůžu a moc mi to chybí .
|
Jaana2 |
|
(20.12.2010 19:49:27) Evko je třeba si najít svého zemědělce , já si jezdím do statku , prostě hodím na záda batoh a jednou za čas (tak táden - dva) zajedu pro x kilo zeleniny . Dodávají i do školních jídelen ve městě, takkže musí dávat zeleninu na rozbor. Jako mrkev ze statku je něco úpně jinýho než ta francouzská nebo jaká, kterou nabízejí v hypersuper
|
|
|
Raduza |
|
(20.12.2010 17:36:30) Mrkev, kapustu, zelí a všechno mražený. Přiznám se, že na rajčata, papriku a okurky nemá vůbec chuť. Ale dřív jsem to jedla normálně a určitě zase jíst budu. Ona beztak i ta kupovaná mrkev v hypersuper bude humus.
|
|
Theend |
|
(20.12.2010 19:04:28) Už tak dva měsíce chroupeme syrové bílé zelí. Chutná nám to všem včetně dvouletého prcka. Jen tak odlamujeme listy z hlávky kdykoli během dne, pěkně to v zubech křupne. A já si dávám i košťál, ale já jsem asi úchylná.
|
|
|