Evka 1973 |
|
(15.12.2010 11:28:39) Kdysi dávno jsem jedla na Šumavě u tety omáčku, vím že říkala že jí dělávají každý rok na vánoce, ale nevím, jak se dělá. Co si pamatuji tak se do ní dávalo různé sušené ovoce - meruňky, jablka, hrušky, švestky, různé oříšky, mandle, strouhaný perník. Ale víc nevím, třeba jí někdo budete znát a poradíte recept. Díky moc
|
Bojko |
|
(15.12.2010 11:52:38) ahojky, recept mám cca 25 dkg sušených švestek a jiného ovoce, prostě co kdo má rád, ořechy, rozinky, fíky, 1 lžička mleté skořice 2 vanilky - celé 6 lžic cukru - kdykoli se může dosladit 4 hřebíčky 4 lžíce švestkových povidel Uvařenou směs zasypeme strouhaným perníkem. Je to cca 2,5 - 3 litry
Děláme jí také každý rok na Vánoce. Letos jí budu ale vařit poprvé. Vždycky nám jí vařila mamka, ale bohužel zemřela, tak to budu muset nějak zvládnout i celé Vánoce budou v tom smutnějším duchu.
Jinak přeji ať se omáčka podaří a krásné svátky.
|
Limai |
|
(15.12.2010 11:55:09) to zní zajímavě,také zkusím udělat,ale co se prosím tě k tomu podává jako příloha?
|
Evka 1973 |
|
(15.12.2010 11:58:13) Jako přílohu jsme k tomu nejedli nic, uchovávala se ve studenu, šla jíst i studená, i přihřát, občas si k ní strejda vzal třeba čerstvý chléb. Ujídala se během dne, ke svačinám, po jídle jako dezert, prostě lahůdka
|
|
Bojko |
|
(15.12.2010 18:39:39) my k tomu jíme vánočku
|
|
|
Evka 1973 |
|
(15.12.2010 11:57:04) Děkuji moc, to bude ono, vzpomínám si že rozinky a fíky tam také byli. Přeji ať je brzy líp
|
|
|
Jája | •
|
(15.12.2010 13:06:24) Až to budeš hledat, hledej černou omáčku: Černá omáčka - vánoční specialita Černá omáčka je staročeská vánoční specialita, která se jí k dušené rybě, hovězímu, nebo vepřovému. Přílohou by měl být tmavý chléb nebo houskový knedlík. Co potřebujeme 30 dkg sušených švestek 30 dkg kořenové zeleniny (vyvařit) půl balíčku fíků půl balení mandlí (spařit, oloupat, nakrájet)¨ půl balíčku lískových oříšků (nakrájet, uvařit) 20 dkg vlašských ořechů (vařit krátce) 1 balícek hrozinek (vařit krátce) polovina meruňkové zavařeniny 25 dkg medu 25 dkg cukru trošku soli 3 perníky na strouhání 2 citrony bez jader 2 černá piva Jak vaříme Odvar ze zeleniny a švestek smícháme a přidáme dobře uvařené švestky. Směs rozkvedláme, přidáme fíky, krátce povaříme, přidáme zavařeninu, ořechy a mandle (každé musí být uvařeny zvlášť) a hrozinky. Osladíme cukrem a medem, osolíme (asi půl malé lžičky). Zahustíme nastrouhaným perníkem rozmíchaným v pivu, krátce povaříme a dochutíme citronem.
Co já vím, dávala se do toho taky melasa, ale to není k sehnání, vařilo se to doma z cukrové řepy, byla to dost tuhá hmota černé barvy. Jedlo se to samotné nebo s vánočkou.
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(15.12.2010 13:23:41) Melasa se dá koupit v prodenách zdravé výživy. Já ji doma měla a jmenovalo se to tuším "Černé zlato". Bylo to v asi 1/2 kilové skleničce se širokým hrdlem - něco jako se prodává burákové máslo.
|
Kloka + 3 |
|
(15.12.2010 14:21:05) Holky, a kde se dá koupit ten perník na strouhání? Jednu dobu jsem ho hledala po obchodech a nikde nic
|
Jája | •
|
(15.12.2010 16:37:36) To bývala taková tuhá tmavá perníková štangle, mělo to asi 400 g. Kolikrát to ženské nakrájely na plátky, namočily v čokoládě a posypaly kokosem. Taková rychlá a levná ňamka. Ale fakt je, že jsem to už dlouho neviděla.
|
|
Bojko |
|
(15.12.2010 18:43:04) Jo mívají perník na strouhání v potravinách, ale spíš asi u soukromníků. Třeba u Alberta nebo v Penny jsem ho nesehnala. Víc obchodů u nás ve městě není, takže půjdu k nějakýmu soukromníčkovi.
|
MÍŠA&FÍK |
|
(15.12.2010 22:19:50) Perník na strouhání mají v Globusu po celý rok...alespoň tady u nás ano.
|
Věra | •
|
(23.12.2010 0:40:03) Místo perniku na strouhání používám obyčejné perníčky v cukrové polevě - kupuji v Lidlu, rozdrobené je používám i na posypání koláčů nebo knedlíků
|
|
|
|
Pavel JANOŠ | •
|
(28.4.2011 13:06:38) ZDRAVÍM VŠECHNY A VÍM KDE SE DÁ KOUPIT JAK PERNÍK NA STROUHÁNÍ , TAK STROUHANÝ PERNÍK.
V PARDUBICÍCH NA ADRESÁCH: Věry JUNKOVÉ 306 , Jundřišská 2025, K Polabinám 1895, a na Ulici JANA PALACHA 571.
více informací získáte na www.pernikjanos.cz nebo na NALOK.CZ , nebo na googlu když zadáte : PERNÍK JANOŠ
|
|
|
|
Vojtěch | •
|
(17.12.2011 16:34:41) Nabízím recept mé maminky Perníková omáčka 2 balíčky Zlaté ruměnky 1 balíček rozinek hrst vlašských ořechů špetka soli 2 kelímky sladké smetany 4 lžíce polohrubé mouky cukr podle chuti Zlaté ruměnky dáme do hrnce, zalijeme asi dvěma litry vody a necháme rozmočit. Ořechy necháme ve vodě projít varem, vodu slijeme, nalijeme novou a necháme vařit. Před dokončením vaření přidáme rozinky, uvaříme a odstavíme. Rozmočené perníky uvedeme do varu, rozkverláme, zalijeme smetanou do které jsme dali polohrubou mouku a za stálého míchání vaříme zhruba 20 minut. Odstavíme, přidáme uvařené ořechy s rozinkami i vývarem posolíme, podle chuti přidáme cukr, podle potřeby zředíme horkou převařenou vodou a podáváme s vánočkou.
|
|
|
|