Přidat odpověď
Až to budeš hledat, hledej černou omáčku:
Černá omáčka - vánoční specialita
Černá omáčka je staročeská vánoční specialita, která se jí k dušené rybě, hovězímu, nebo vepřovému.
Přílohou by měl být tmavý chléb nebo houskový knedlík.
Co potřebujeme
30 dkg sušených švestek
30 dkg kořenové zeleniny (vyvařit)
půl balíčku fíků
půl balení mandlí (spařit, oloupat, nakrájet)¨
půl balíčku lískových oříšků (nakrájet, uvařit)
20 dkg vlašských ořechů (vařit krátce)
1 balícek hrozinek (vařit krátce)
polovina meruňkové zavařeniny
25 dkg medu
25 dkg cukru
trošku soli
3 perníky na strouhání
2 citrony bez jader
2 černá piva
Jak vaříme
Odvar ze zeleniny a švestek smícháme a přidáme dobře uvařené švestky. Směs rozkvedláme, přidáme fíky, krátce povaříme, přidáme zavařeninu, ořechy a mandle (každé musí být uvařeny zvlášť) a hrozinky. Osladíme cukrem a medem, osolíme (asi půl malé lžičky). Zahustíme nastrouhaným perníkem rozmíchaným v pivu, krátce povaříme a dochutíme citronem.
Co já vím, dávala se do toho taky melasa, ale to není k sehnání, vařilo se to doma z cukrové řepy, byla to dost tuhá hmota černé barvy.
Jedlo se to samotné nebo s vánočkou.
Předchozí