10.5Libik12 |
|
(6.7.2010 14:51:26) proč ne?
a odpověď "protože by zkyslo" neberu.
Já jsem na tomto mýtu také nějakou dobu hospodařila, pak mi nějaký exaktní časopis ozřejmil, že ve vztahu k potravě, je to píkovina. Může vzniknout polemika o zatěžování lednice, ale o tom se nebavíme. Bohužel nejsem nijak nadána k reprodukci nějakých biochemických mouder, takže bych byla ráda, pokud by mi to někdo vyargumentoval ještě jednou.
Zatím mi pouze připadá normální, dát jídlo do studena, aby v něm hniloba nepokračovala při pokojové teplotě a tak 10 let už to tak dělám.
|
Krakatice |
|
(6.7.2010 14:55:38) No vidíš, hned mě to hnalo googlovat
"...„Je chyba nechat horké jídlo zchladnout předtím, než jej dáte do ledničky,“ říká Bessie Berryová, která je na ministerstvu zemědělství USA vedoucí horké linky pro dotazy ohledně masných a drůbežích výrobků. „Dokonce i jídlo, které je právě vyjmuto z trouby nebo odstaveno ze sporáku“, by se mělo okamžitě dát do ledničky, jestliže je ihned nebudete jíst. Jak vysvětluje bulletin Tufts University Health & Nutrition Letter, „čím dříve dáte uvařené jídlo do ledničky, tím dříve se přestanou množit bakterie, které tam mohou být“.
Nepoškodí se však horkem lednička nebo nepřetíží se motor? Slečna Berryová říká, že ne. Moderní ledničky jsou konstruovány tak, aby v nich bylo možné zchladit i horká jídla. Myšlenka, že to nejde, pochází z doby, kdy ledničky byly plněny přírodním ledem a horko mohlo vést k tomu, že se led rozpustil.
Je však třeba dát si pozor na dvě věci. Pokud chcete dát do ledničky velké množství potravin, jako například celé kuře, hrnec polévky nebo velký kastrol, měli byste jídlo nejdříve rozdělit do mělčích nádob, protože jinak by se celé neochladilo dostatečně rychle a začaly by se v něm množit bakterie. A mezi horkým jídlem a ostatními věcmi v ledničce by měl být určitý volný prostor, aby tam mohl proudit vzduch, kterým bude jídlo rychle ochlazeno. ..."
|
Krakatice |
|
(6.7.2010 14:57:17) A jsem zase o něco chytřejší a vím, že horká voda zmrzne rychleji než studená Mám asi mezery ve fyzice
|
Tom | •
|
(4.11.2015 19:47:27) Ano, je to tak. Ta mezera se jmenuje anomálie vody😁
|
|
|
10.5Libik12 |
|
(6.7.2010 14:58:57) No vida, jsi dobrá, já jsem vygooglila jenom nějaký PR k ledničkám.
Hele, to by se mělo říct ostatním, koukám, že všichni žijou na tom, že do ledničky jen studené.
|
|
zerat |
|
(6.7.2010 15:17:06) Osobně teda chladím vždycky nejdřív ve studené vodě a až pak to dám do lednice. Popravdě už se vidím, jak vřelé kuře porcuju na malé dílky a špiním si hory dalšího nádobí - mističek...
|
|
|
*Šárka* |
|
(6.7.2010 19:33:30) Nic jsem negooglila; včera jsem vařila bramboračku, z nových brambor. Vzhledem k tomu, že jsme bezprostředně po obědě opouštěli domov na cca 24 hodin, strčila jsem hrnec s polévkou naprosto nevychladlou do lednice. Dnes v poledne byla skvělá.
|
boží žena |
|
(6.7.2010 20:25:01) ono se dá vyguglit cokoliv třeba http://www.chovatelka.cz/recepty-clanek/nejcastejsi-chyby-pri-skladovani-potravin-v-lednic-352/
Nejčastější chyby při skladování potravin v lednici Skladování potravin (Foto:sxc.)
Při skladování potravin se mnozí z nás dopouštějí chyb, které jim mohou nejenom vyprázdnit peněženku, ale také ohrozit zdraví. Přečtěte si více o nejčastějších chybách při skladování potravin v lednici.
Do lednice nikdy nedáváme zchladnout horké potraviny!
Nejhorší, co můžeme udělat, je dát teplé jídlo zchladit do lednice. Rázem bude spotřeba energie mnohem vyšší, navíc se teplo přenese i na ostatní skladované potraviny, což může způsobit proces množení bakterií a hnilobný proces. Jídlo dáváme do lednice vždy studené!
|
|
|
|