No vidíš, hned mě to hnalo googlovat
"...„Je chyba nechat horké jídlo zchladnout předtím, než jej dáte do ledničky,“ říká Bessie Berryová, která je na ministerstvu zemědělství USA vedoucí horké linky pro dotazy ohledně masných a drůbežích výrobků. „Dokonce i jídlo, které je právě vyjmuto z trouby nebo odstaveno ze sporáku“, by se mělo okamžitě dát do ledničky, jestliže je ihned nebudete jíst. Jak vysvětluje bulletin Tufts University Health & Nutrition Letter, „čím dříve dáte uvařené jídlo do ledničky, tím dříve se přestanou množit bakterie, které tam mohou být“.
Nepoškodí se však horkem lednička nebo nepřetíží se motor? Slečna Berryová říká, že ne. Moderní ledničky jsou konstruovány tak, aby v nich bylo možné zchladit i horká jídla. Myšlenka, že to nejde, pochází z doby, kdy ledničky byly plněny přírodním ledem a horko mohlo vést k tomu, že se led rozpustil.
Je však třeba dát si pozor na dvě věci. Pokud chcete dát do ledničky velké množství potravin, jako například celé kuře, hrnec polévky nebo velký kastrol, měli byste jídlo nejdříve rozdělit do mělčích nádob, protože jinak by se celé neochladilo dostatečně rychle a začaly by se v něm množit bakterie. A mezi horkým jídlem a ostatními věcmi v ledničce by měl být určitý volný prostor, aby tam mohl proudit vzduch, kterým bude jídlo rychle ochlazeno. ..."