helena + veverčátka |
|
(14.2.2010 3:45:11) Jsem těhu a poslední dobou se mi dost rozjel ekzém, doposud celkem v klidovém stavu. Bohužel musím vynechat BKM, ale citlivá jsem i na sóju, ořechy (mandle, vlašské a lískové), vejce (ty můžu omezeně) i semínka (ve větším množství sezam, slunečnice). Kde sakra brát bílkoviny? Přece nemůžu pořát jíst jenom maso. Vařené luštěniny teď vůbec nemůžu, v těhu mi nedělají dobře na trávení a pak hrozně půl dne trpím.. asi se tam s mimísem přetlačují a já to nechci moc pokoušet, ještě stále, ač v 17tt, občas trpím nevolnostmi. Co vařit aby to nebylo jednotvárné a přitom to bylo výživné? A kdybyste někdo našel nějaký pěkný odkaz na stránky, kde jsou uvedená množství jiných bílkovin než masových a mléčných, byla bych vděčná.
|
sally |
|
(14.2.2010 6:54:41) co z luštěnin červenou čočku? Ta by neměla nadýmat a může se dávat i relativně malým dětem.
|
|
opice... |
|
(14.2.2010 7:23:38) trochu mimo, ale k tématu
Ještě - proti nadýmání pomáhá koření saturejka (dávat při vaření do jídla), používala jsem to i u jídla pro syna, když měl jeden rok. Saturejku dávám i do masa.
Jinak nedávno jsem zažila, že po piniových oříšcích jsem měla týden v puse hořkost, co jsem se dočetla, je to prý docela častý jev.
Také držíme dietu bez mléka (laktozy), tabulky počítám dočasně u syna, abychom zjistili kolik toho sní, a bílkoviny má v limitu na jeho váhu. A to nemůže ani semínka, ani luštěniny.
|
perdita |
|
(14.2.2010 7:55:16) Neporadím, ale můj syn takovou dietu rok mě, teď už mléko částečně může, navíc ale nesměl ani složené cukry a např. mák, ale bezlekovou dietu měl a bude mít do konce života... mně se prostě taková dieta nezdá nijak hrozná
|
|
zerat |
|
(14.2.2010 9:53:16) U luštěnin je nutné dodržet čas, jak dlouho mají být namočené, potom slít vodu a napustit novou a vařit. Opravdu se tím o hodně sníží nadýmání, protože nadýmání způsobují jedovaté viz. článek z netu: Pouze občas by měli konzumovat luštěniny také lidé, kteří trpí pálením žáhy, vyloučit z jídelníčku by je měli nemocní s hepatitidou, cirhózou či s peptickými vředy a ti, kteří trpí nadýmáním a musí držet dietu kvůli salmonelóze. Vhodné nejsou ani při onemocnění žlučníku a slinivky břišní a nastávající a kojící maminky by je neměly konzumovat příliš často ani ve velkých porcích.
Také příprava luštěnin má své zásady, které doporučují lékaři, a které stojí za respektování. Luštěniny před vařením zásadně namáčíme. Zaprvé tím zkrátíme dobu varu, zadruhé "odzbrojíme" tzv. lektiny a zatřetí zlepšíme stravitelnost luštěnin.
Lektiny jsou bílkoviny (glykoproteiny) jednak obsažené v rostlinách (zejména v semenech) či v mase, jednak vyráběné naším tělem. Mají dobré vlastnosti (například shlukují mikroorganismy, které "plavou" volně ve slinách, což je důležité proto, že takovéto shluky se snadněji odplavují slinami a polykají), ale od konce 19. století vědí lékaři také to, že mohou být škodlivé. Mohou například způsobovat nedostatečné využívání vitaminů, aminokyselin, tuků a glukózy, takže dochází ke zpomalení růstu organismu, k poruchám trávení, hubnutí či snižování hladiny inzulinu v krvi. Lektiny nejvíce škodí tehdy, jsou-li luštěniny konzumovány zasyrova. Varem u nich dochází k denaturaci (tj. ke ztrátě schopnosti vázat se na jiné bílkoviny či cukry v lidském těle), čímž ztrácejí jak své dobré, tak nedobré vlastnosti. Toto jejich "chování" si můžeme pro lepší srozumitelnost přirovnat k "chování" vaječného bílku během varu: tím, jak tuhne, klesá jeho schopnost promísit se s jinými látkami.
Zatímco u nenamočených luštěnin přestávají být lektiny nebezpečné až po devadesáti minutách varu, u namočených k tomu dochází již po 10 minutách varu! Protože tyto látky jsou rozpustné ve vodě a během namáčení se do ní vyplaví, je logické, že ji musíme vylít a k vaření použít novou. Co se týče zlepšení stravitelnosti luštěnin v důsledku namáčení, jde o to, že se při něm částečně vyplavují oligosacharidy, s nimiž si trávicí trakt neví rady a díky nimž dochází k nadýmání.
Doba máčení luštěnin není jednotná: čočka se namáčí asi 3-5 hodin, zelená sója asi 6 hodin a fazole, hrách, cizrna či žlutá sója 10-12 hodin. Protože luštěniny nadýmají a bývají pro mnoho lidí nesnadno stravitelné, je vhodné používat specifický způsob úpravy: vaříme je s přísadami, které nadýmání zmírňují (majoránka, saturejka, kmín, bazalka, fenykl), vaříme je společně s mořskými řasami, které si koupíme v prodejnách racionální výživy, a které také zvyšují stravitelnost luštěnin, dáváme přednost kaším a polévkám, což jsou konzistence, které trávicí trakt snáze zpracuje, při potížích volíme stravitelnější odrůdy -například červenou čočku., volíme stravitelnější produkty -například sójový sýr tofu (podrobnosti najdete u sóji), luštěniny jíme po malých porcích, luštěniny jíme občas, luštěniny jíme společně s dušenou zeleninou či zeleninovým salátem, luštěniny nejíme společně s dalšími zdroji bílkovin (uzeniny, vejce),luštěniny solíme až po skončení varu nebo těsně před jeho skončením, protože sůl by dobu varu prodloužila.
Poznámka: Mořské řasy jsou jednobuněčné rostliny, které obsahují všechny základní složky potravy, tj. bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerální látky. Prospívají trávení (zabraňují zácpě), pomáhají snižovat nadváhu, krevní tlak i obsah cholesterolu v krvi a prospívají štítné žláze, srdci, vlasům i nehtům apod. Prodejny racionální výživy nabízejí různé druhy mořských řas -wakamé, aramé, nori apod. Z řas rostoucích v hloubce asi 80 m se získává bezbarvé želé zvané agar-agar.
|
helena + veverčátka |
|
(14.2.2010 13:17:07) Jo jo, to už jsem taky četla, ale stejně i při dodržení všech zásad luštěniny moc nemůžu.. ještě zkusím klíčky, to by mohlo stravu obohatit a asi jsou i stravitelnější, což?
|
|
|
|
Simeona a 3 |
|
(14.2.2010 8:35:14) Z luštěnin můžeš zkusit červenou čočku-doporučuje se pro malé děti, je to čočka oloupaná z té hnědé šlupky která nadýmá, takže by měla být lepší na trávení.
|
|
VERI + V6/08 + bříško |
|
(14.2.2010 8:38:33) Pokud přísun bílkovine nechceš nechat pouze na mase a chceš rozmanitost - čemuž rozumím tak existují kombinace potravin z rostlinné říše, které poskytují komplexní aminokyseliny - tedy plnohodnotné bílkoviny.. žel při tvém výčtu, co vše nemůžeš.. je pak jedině "bezpečná" kombinace zelenina + obiloviny (ostatní kombinace jsou totiž: mléko + obiloviny ; obiloviny + luštěniny ; luštěniny + zelenina) jinak u těch luštěnin bych asi taky zkusila tu červenou čočku, jak někdo výše navrhoval, a různé bylinky proti nadýmaní (saturejka, bazalka)
|
|
Horama |
|
(14.2.2010 9:24:14) Napadá mě jen sladkovodní řasa spirulina a chlorella ve formě potravinového doplňku - mám tušení, že se to obvykle doporučuje vegetariánům.
|
|
vojtami |
|
(14.2.2010 12:29:55) já jsem v těhu měla užívat Protifar ( asi 250,- ) ale nevím, jak to je s tou bílkovinou - z čeho je. zjisti na netu
|
helena + veverčátka |
|
(14.2.2010 13:18:29) Je to bohužel bílkovina mléka. http://www.lekarna.cz/protifar-1x225gm-prasek-pro-roztok/
|
|
|
Lenka & Elenka |
|
(14.2.2010 15:04:52) Doporučuji kaši SINLAC - koupíš ji v lékárně je vysoce kvalitní s velkým množstvím vitamínů-minerálů-je vyrobena z mouky ze svatojánského chleba a z rýžové mouky.Opravdu velice dobrá - já sama mám celiakii,alergii na mléko a soju.Po ní jsem začala trošku přibírat.
|
|
|