Kivík |
|
(4.12.2009 23:40:19) Ahoj,včera jsem upekla perníčky a podle očekávání jsou jako beton Ale pekla jsem podruhé - poprvé podle receptu od mámy,ty jsou měkké hned - ale tentokrát podle jiného receptu (už přesně nevím kolik čeho,ale bylo tam spoustu medu a moučkového cukru,máslo,mouka,vejce a prášek do pečiva a do perníku-to je asi všechno) a jsou opravdu tvrdé a tak by mě zajímalo,opravdu funguje půlka jablka k nim do krabice a můžu to tam dát hned,nebude z toho do Vánoc ,,břečka" ? a taky jak je mám skladovat,teď je mám v krabici od bot ve skříni (bydlíme v paneláku a balkon nemáme) a nevím,jestli v chladu a suchu nebo v chladu a vlhku,no a taky jestli vůbec změknou i když jsou docela tenké a některé už tmavší (nemám je zrovna rovnoměrně,takže ty tenčí se upekly víc a ty tlustší míň).Budu ráda za rady,pročetla jsem sice dřívější diskuze, ale jsem z nich trochu zmatenákdyž to nězměkne, tak je pověsím na stromek nebo si je budu namáčet do čaje,jak tady někdo radil
|
Káťa,2 kluci |
|
(4.12.2009 23:47:30) Právě jsem dodělala těsto na perníčky :o)) Používám bio žitnou jemně mletou mouku, recept je na zadní straně obalu. A perníčky jsou vždy měkké. Jíst se dají i po upečení. Skladuju v papírové krabici na balkóně - každopádně v chladnu - nemáš odvětrávanou spíž??
|
|
Siddhártha |
|
(5.12.2009 1:05:59) Do Vánoc mi vždy změkly aniž bych s nima dělala něco speciálního. Mám je v krabici a jsou na Vánoce vždy měkké (což je pro mě škoda, já mám právě radši ty křupavé).
Určitě pomůže vlhko.
|
Aneli | •
|
(5.12.2009 6:54:07) Když jsem ještě neměla balkon,tak jsem je dávala za okno v krabici zabalené do igelitu a pomohlo to. Obecně ale platí,čím víc medu,tím jsou tvrdší
|
|
|
..maya.. |
|
(5.12.2009 8:07:10) nedávej do nich tolik medu, dávám na 50dg mouky jen tři lžičky a jsou super měkké... ale to ti ted nepomůže, u nás děláme celá rodina perníčky podle receptu tety a jsou fakt super, akorát já tam dávám víc kakaa protože mi přijdou světlé..taky mi polovinu děcka stapali jak jsem je zdobila
|
Insula |
|
(5.12.2009 8:10:34) A celý recept nám nedáš??? Prosím, prosím.
|
..maya.. |
|
(5.12.2009 8:40:39) jasně dám
|
|
..maya.. |
|
(5.12.2009 8:49:12) 500g mouky 250g cukru moučky 2vejce 2 lžíce medu 1-2lžíce mléka prášek do perníku možno dodat kakao a 60g másla Mouku a cukr přesít, přidat ostatní ingredience a vytvoříte tuhé těsto, nechat přes noc. Na mouce vyválet na malé tvary hrubé těsto tak 3-4mm na velké 5-6mm péct při 150st, nedávejte na plech velké a malé tvary, malé se spálí než se velké upečou. Nechat vychladnout a neskládat teplé na sebe, slepily by se. Poleva: 1 bílek 14-20dkg cukru prosím cukr, do bílku postupně přidávejte cukr a metličkou vytvoříte hustou polevu, čím hustší tím lepší. Test na polevu: párátkem naberte trošku polevy a udělejte čárku na perníčku, pokud se nerozteče a ztuhne je ok. Na barevné varianty použijte potravinářské barvivo a rozdělte si polevu na více částí-tolik kolik barviček, naplnte sáček a udělejte do něj jehlou dírku, lepší je menší než velká, pak to teče a nezdobí se to dobře...
|
..maya.. |
|
(5.12.2009 8:51:28) ještě tady mám napsané pro ty kteří chtějí péct přesně. na malé tvary 150-180st po dobu 4-5min a na velké 130-150st po dobu 6-8min, ale já to pekla na 150 všechno a v poho
|
Insula |
|
(5.12.2009 19:52:23) Super, díky.
|
|
|
|
albyna |
|
(5.12.2009 9:39:55) já dělám tyto: http://www.pernicky.wbs.cz/Pernikove_recepty.html
peču podle receptu " perníčky bez uležení"
jsou to pěkné stránky, hodně inspirace
|
|
|
pavla12345 |
|
(5.12.2009 8:45:07) Když těch receptů je strašně moc. Já jsem taky pár let tápala a měkčila jablkem, až mi pí uč. ve školce dala recept, podle kterého jsou perníčky měkké hned. Ale medu je tam 8 lžic na 80 dkg mouky, tak nevím, jestli ta tvrdost souvisí jen s medem.
|
|
|
zerat |
|
(5.12.2009 8:29:43) do sáčku a do krabice a půl jablíčka k nim a jablíčko občas vyměnit, aby nezplesnivělo. Skladovat nejlíp na balkoně, chodbě či v lednici já do lednice stále měkké perníčky dávám do krabice vyložené igelity. Já dělám na jídlo taky perníčky ihned a "stále" měkké, které už jsem na požádání dala i známým a všichni chválí. Ale... teď jsem na chaloupku použila echt perníkové těsto od strážnické perníkářky, kde perníčky jsou několik dní po upečení naprosto úžasné, měkké a fakt echt perníkové ale po pár dnech ztvrdnou a taky je k nim potřeba přidat jablíčko a jablíčko funguje opravdu
|
|
lipoo |
|
(5.12.2009 9:38:38) já dávám krajíček chleba..pokud jsou tvrdé.Ale většinou je chyba v tom,že se upečou moc tenké /pak nemůžou být zákonitě měkké/-a nebo se pečou moc dlouho..většinou stačí pět až sedm minut v troubě.
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(5.12.2009 10:02:34) jak píšou děvčata, pomůže to jablíčko, ho rozkroj a dej k perníčkům u nás se dělají ty co jsou hned měkké, jednu nevýhodu ale majiprvní letošní várka už je snědená
|
|
Petra+Kačenka 4/06+Ondra 2/10 |
|
(5.12.2009 14:54:35) Perníčky jsou vždy po upečení tvrdé, tedy spíš až po vychladnutí a mají se dělat minimálně 14 dní před Vánocemi, do té doby změknou. Skladovat určitě v chladu, já je mám ve sklepě, máma je sladuje na balkóně a ségra za oknem U receptu by mělo být napsáno za jak dlouho změknou. Perníčky bez medu to by určitě nebylo ono!
|
|
|