|
Deník ***recepty :o)***
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 60 [Dalších 40 >>]
|
Muffinky | ***recepty :o)*** |
|
Muffinky
2½ šálku polohrubé mouky
½ šálku cukru (krupice)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 šálek kokosu
½ šálku oleje
2 vejce
mléko
přísady podle chuti: 1 čokoláda na vaření nalámaná na kousky, 2 hrsti rozinek, nasekané oříšky, nastrouhaná jablka…
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kokos, přidáme vajíčka, olej a postupně přiléváme mléko, aby vzniklo těsto konzistence bramborové kaše (nesmí být řídké, to se pak muffinky tak hezky nevyfouknou). Přidáme ingredience dle chuti (čokoláda, oříšky…). Hotovou hmotou plníme lžičkou papírové cukrářské košíčky Ø cca 5 cm asi do dvou třetin a pečeme v horkovzdušné troubě asi 220°C 15-20min (troubu nepředehřívat). Do příjemně nazlátlé barvy a vůně.
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Medovník | ***recepty :o)*** |
|
Medovník
Korpus:
4 hrnky hladké mouky
4 vejce
1 hrnek cukru
2 lžíce oleje
1 lžičku jedlé sody
8 lžic medu
1½ hrnku mletých ořechů
Krém:
4 větší kelímky zakysané smetany
1 hrnek moučkového cukru
citrónovou kůru
černý uvařený čaj
Mouku nasypeme do mísy, dáme do ní ušlehané vejce s cukrem. Med ohřejeme v mikrovlnné troubě, přidáme do něho sodu s kapkou octa. Přidáme do mísy. Pak olej a ořechy. Vše smícháme a vypracujeme výborné tuhé těsto, aby bylo jako linecké. Necháme v ledničce vychladnout půl hodiny.
Potom pečeme na vymazaném plechu korpusy. Podle talíře si uděláme placku. Z těsta jich vyjde asi sedm .
Potom korpusy natřeme černým čajem z obou stran a mezi korpusy vmažeme krém a vždy posypte citrónovou kůrou a takto uděláme celý dort. Z malé placky upečené ze zbytku těsta uděláme drobenku a nasypeme na dort. Necháme přes noc v ledničce a druhý den můžeme podávat.
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Rychlá bublanina s ovocem | ***recepty :o)*** |
|
Rychlá bublanina
4 vejce
200g cukru
125ml vody
125ml oleje
350 g polohrubé mouky
1 bal Vanilínového cukru
1 bal Kypřicího prášku do pečiva
asi 500 g ovoce (čerstvé, kompotované nebo mražené)
Čerstvé ovoce omyjeme a event. pokrájíme na drobné kousky. Pokud použijeme kompotované ovoce, necháme ho okapat. Mražené ovoce nerozmrazujeme.
Do větší mísy prosejeme mouku. Přidáme všechny zbylé suroviny kromě ovoce a šleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni otáček dokud nevznikne hladké těsto (asi 2 minuty). Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech. Těsto nahoru posypeme ovocem a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 - 190 °C po dobu 25 - 35 minut.
Po upečení necháme vychladnout. Bublaninu servírujeme poprášenou moučkovým cukrem
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Hrnkové knedlíky | ***recepty :o)*** |
|
Hrnkové knedlíky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
1 lžička soli
2 rohlíky
sádlo nebo olej
Do mísy vyklopíme mouku a mléko, přidáme žloutky a sůl. Dobře promícháme, až vznikne řídké těsto. Pak přidáme rohlíky nakrájené na malé kousky. A nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Vymastíme 4 hrnky sádlem a těsto nalijeme do každého ¾ z nich. Postavíme do kastrolu s vodou sahající asi do ¾ hrnku. Přikryjeme poklicí a vaříme přesně 33min. Pak hrnky vyndáme, chvilku necháme odstát a nakrájíme na plátky |
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Pomerančové sušenky | ***recepty :o)*** |
|
Pomerančové sušenky
K zmrzlině, kávě nebo třeba k čokoládě
- asi na 25ks:
170g másla
170g cukru
255g polenty
100g hladké mouky
kůra ze 2-3 pomerančů
2 velká vejce
Polentu, mouku a cukr zpracujeme s máslem, pak do těsta přidáme pomerančovou kůru a vejce. Přikryjeme folií a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici, aby těsto ztuhlo.
Na plech dáme mastný pečící papír a lžičkou vykrajujeme sušenky (tvarově podobné piškotům), které klademe asi 5cm od sebe.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 5-6min. dokud nebudou okraje sušenek dozlatova. Potom sušenky vyndáme a necháme 15min. chladnout.
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Lívance 2x jinak | ***recepty :o)*** |
|
Bezlepkové lívanečky
1 zakysaná smetana (250 ml)
40g hladké sojové mouky
40g bramborového škrobu
1 větší vejce
1/3 prášku do pečiva
Všechny suroviny smícháme a pečeme na oleji lívanečky. Dle chuti mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.
Kefírové lívance
250g polohrubé mouky
1 kefír
2 vejce
1 ½ lžičky jedlé sody
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a smažíme lívance.
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Medový jablečník | ***recepty :o)*** |
|
Medový jablečník
Korpus: 140g máslových sušenek 60g rozpuštěného, změklého másla Náplň: 750g kyselejších jablek (např. Boskoop, Jonathan) 2-3 lžíce citrónové šťávy 2 balíčky Pudingu s vanilkovou příchutí 500ml jablečné šťávy (džusu) 100g cukru 2 balíčky Vanilínového cukru 2½ lžíce tekutého květového medu
Sušenky dáme do pytlíku a pomocí válečku hodně rozdrobíme. Rozdrobené sušenky dáme do mísy a přidáme máslo. Dobře promícháme. Vzniklou hmotu pomocí lžíce rovnoměrně a hodně namačkáme do formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem a zároveň vymačkáme po stranách malý okraj.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Nakonec je rozkrájíme na malé kostičky a zakapeme citrónovou šťávou.Pudingový prášek rozmícháme se 100 ml jablkové šťávy. Zbylou jablečnou šťávu smícháme v hrnci s cukrem, vanilínovým cukrem a medem a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, za stálého míchání přilijeme rozmíchaný puding a ještě krátce povaříme. Přimícháme jablečné kostičky a směs dáme na těsto. Povrch uhladíme. Jablečník dáme do trouby a pečeme:
- Elektrická trouba : 180°C (předehřát troubu)
- Horkovzdušná trouba: 160°C (nepředehřívat)
- Plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřívat)
Doba pečení: cca 40 minut.
Po upečení uvolníme nožem okraje a necháme ve formě trochu zchladnout. Poté vyjmeme jablečník z formy a necháme zchladnout úplně (aby jablečník ztuhl).
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Falešný Sachr dort | ***recepty :o)*** |
|
Recept je od Františka z diskuze Chleba Falešný Sachr od Františka
Těsto: 300g polohrubé mouky 300g na hrubo nastrouhaných jablek 250g moučkového cukru 1,5 sáčku prášku do pečiva 2 celá vejce 2 PL rumu 2 PL kakaa 8 PL oleje Poleva: 50g másla 10 až 15g moučkového cukru 2 PL rumu 1 PL horké vody 2 PL kakaa Vymastí se hlubší plech nebo forma a vysype moukou. Nalije se tam těsto a dá se péct do mírně vyhřáté trouby (jako piškot). Poleva se dělá ve vodní lázni.
Polevou se poleje ještě horký koláč a rovnoměrně se rozetře stěrkou. Tím se částečně poleva vsákne do koláče. Před servírování ozdobíme šlehačkou .
|
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Mám od někud z Rodiny...už nevím od kud. Cookies
200g hořké čokolády
100g rozpuštěného másla
75g krystalu
1 vejce
100g pol. mouky
50g mletých mandlí
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáváme vejce, mouku, mandle a nastrouhanou čokoládu. Na plech vyložený pečícím papírem děláme z těsta malá kolečka, pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10min.
Sledujeme, aby se moc nevysušily. |
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Medovník od Shedinky | ***recepty :o)*** |
|
Tento recept mám od Shedinky už dlouho, ještě když byl David malej a já ji poznala na disluzu Akce start! Potřebujeme na těsto: 3 vejce, 150g moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 5 lžíc medu (dávám i víc), 5 lžic mléka, 400g hladké mouky, lžička jedlé sody, 100g - 200g mletých ořechů (lískových nebo vlašských, já dávám radši těch 200g), uvařený černý čaj - rozhodně bez ovocných příchutí!
Potřebujeme na krém: 4-5 kelímků zakysané smetany, citrónová kůra, moučkový cukr (podle chuti)
Postup: Vejce, cukr, olej, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme, až hmota zkaramelizuje (to poznáte tak, že od spoda hrnce bude hmota tmavší - dělám to v klasickém nerezovém, jde to dobře umýt). Odstavíme a ještě teplé nalijeme do misky s moukou a mletými ořechy – těsto se bude zpočátku hodně lepit. Vypracované těsto rozdělíme na cca 8 stejných dílů, ze kterých ještě za tepla vyválíme placky asi 3mm tenké. Postupujeme vždy po jedné! Pokud se těsto lepí na vál, pomoučíme ho hladkou moukou. Placku pomocí válečku přeneseme na pečicí papír, propícháme vidličkou, aby nevyběhlo a rychle upečeme v troubě (já peču vždy 5 minut horkovzdušně na 180 - 200°C a pak dopékám klasicky ze shora a ze spoda). Snažte se mít placky všechny stejně upečené, jinak budete mít medovník různobarevný a jinak bude vsakovat krém. Upečenou placku vyndáme z trouby a ideálně pomocí větší pokličky vykrojíme kruh (okraje nezahazujeme!), který opatrně přeneseme na rovný povrh a důkladně potřeme uvařeným černým čajem. Až se čaj vsákne do těsta (já zas tak moc dlouho nečekám, dělám to hned), natíráme krémem. Celý postup opakujeme do té doby, než máme upečené všechny placky. Poslední placku také natřeme čajem i krémem! Pak krémem potřeme i boční strany dortu. Odkrojené okraje nastrouháme nebo lépe rozemeleme (je lepší, když není všechno umleté stejně na jemno, ale obsahuje i větší kousky) a posypeme celý dort tak, abychom zakryli krém. Necháme v chladu ztuhnout a „spojit“. Medovník vydrží v lednici několik dní.
Poznámka: Doporučuji nejdříve si najít vhodnou pokličku, kterou budete vykrajovat jednotlivé placky a pak podle její velikosti odhadněte, na kolik dílů těsto rozdělíte. |
Více ... |
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 60 [Dalších 40 >>] |
|