Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Švédsko


[<<Předchozích 40] Články 4150 z 50 
 10. 2. 2013Švédsko

Dnešní den jsme strávili na kopečcích v okolí - Zuzanka se učila jezdit na sjezdkách a v závěru si to vyzkoušela i Markétka. Zuzance lyžování jde a baví jí to, stejně jako Markétku. Sněhu máme teď zase docela dost, tak jen ať vydrží, aby mohly děti trénovat. S přesunem Zuzanky do Slestad Skolan zatím nic nového, ale za týden začínají prázdniny, tak snad po nich už nebude muset do staré školy. S tím, jak už ví, že brzy začne v místní škole, s dětmi z okolí, které zná, už jí vadí cestování do staré školy čím dál víc.

Více ...
Vložil: vallan dne 10.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 21. 1. 2013Švédsko

S novým rokem přicházíme s několika novinkami: v první řadě došlo k posunu v Zuzančině přeřazení na Slestad skolan (školu za rohem). Během následujících pár týdnů by se měly školy dohodnout mezi sebou a Zuzanka bude moct přejít do místní školy. Je to skvělá zpráva - Zuzi bude konečně mezi svými vrstevníky, v prostředí, kde bude komunikace výhradně ve švédštině, a v neposlední řadě odpadne dojíždění taxíkem, které je pro ni taky náročné. V druhé řadě začala Zuzanka jezdit na koni; v nedaleké jízdárně, v sobotu ráno, půl hodiny pro začátek. Byli jsme dvakrát, zatím jsme hřebelcovali, osedlávali.. Doufám, že ji to nepřestane bavit než dojde na vlastní ježdění.

Více ...
Vložil: vallan dne 21.1.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 16. 12. 2012Švédsko

Nacházíme se krátce před Vánocemi, za poslední dva týdny tady napadlo asi čtyřicet centimetrů sněhu, takže zimní radovánky jsou v plném proudu. Minulý víkend jsme bobovali na svahu ve Valla, v hromadě sněhu před domem jsme vykutali chodby a dneska jsme stavěli sněhuláky. Zuzanku čeká zítra poslední hodina plavání v tomto roce; udělala za těch několik měsíců ohromný pokrok a určitě se příští rok rozplave. Markétka je taky ve vodě jako doma a zdatně imituje pohyby zkušenějších plavců. Pozítří máme, Haník a já, poslední lekci švědštiny, a pak už jsme odkázání sami na sebe. Haník nejspíš začne v půlce ledna další kurz, který pořádá město, já čekám, až se vyjádří k mé žádosti na dálkový kurz. Zuzanka má dobrou naději, že v lednu přestoupí z mezinárodní třídy do školy, která je za dvěma třemi rohy. Čekáme, až se po Novém roce její současná učitelka vymáčkne, jestli už je Zuzi připravená. My máme dojem, že rozhodně je - narozdíl od nás je schopná komunikovat výhradně ve švédštině. Byli jsme se v minulém týdnu podívat na vánoční vystoupení našich dětí - já teda jenom na Zuzančinu třídu, Haník na obě. U Zuzanky ve škole pro nás nachystali perníčky a zdejší svařák zvaný Glögg. Děti pak zazpívaly asi deset písniček, z toho většinu ve švédštině - není třeba říkat, že je to obdivuhodné, co se dokažou naučit v cizím jazyce. Zuzanka byla v kostýmu Lucia, což je zdejší světice a právě jí jsou tyhle převánoční oslavy věnované. Včera jsme koupili vánoční smrk - krásný dvoumetrový, hustý strom. Do velkého domu patří velký strom, letos zůstane umělý chudák v garáži.

Více ...
Vložil: vallan dne 16.12.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 2. 12. 2012Švédsko

Zima udeřila. Napadl sníh a mrzne ve dne i v noci. Včera jsme si vyšlápli do Valla a děti proháněly boby z kopce dolů. Zpočátku jsme proháněly boby společně s dětmi, ale jedny boby to ihned vzdaly a praskly, takže pak už jezdily jen děti. Na sobotní večeři jsme byli pozvaní k našemu spolužákovi z kurzu švédštiny. Je z Indie, pracuje taky v Ericssonu a včera nám uvařil indickou večeři o několika chodech. Nám chutnalo všechno, děti prskaly, že některé kousky byly dost pálivé. Vlastně všechny krome chapati placek a dezertu. Dneska jsme koupili nové boby a odpoledne jsme vytáhli (ne na bobech, ve tři už se pomalu začínalo stmívat) do Gamla Linköping, kde byl vánoční trh a svatá Lucia s družinou zazpívaly koledy. V úterý budou zpívat koledy děti ve škole, kam chodí Zuzanka. Půjdeme se podívat, prý bude i vánoční pohoštění..

Více ...
Vložil: vallan dne 2.12.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 20. 10. 2012Švédsko

Dnes je den narozeninové neutrality - včera v osm večer to bylo sedm let ode dne, kdy se narodila Zuzi, zítra v jedenáct večer budou Markétce čtyři. Loni v Anglii jsme narozeninovou oslavu odehráli jen v rodinném kruhu a na kamarády dětí se nějak nedostalo, ale letos už jsme to nezanedbali a za dětmi dnes přišly dvě kamarádky na naši první švédskou oslavu narozenin. Jedna z kamarádek je dokonce Švédka! Druhá, Zuzančina spolužačka LJ, je z Filipín. Holčičky sfoukly svíčky na dortech, radovaly se z vytoužených panenek Barbie a s kamarádkami vyráběly náramky, masky a další cetky. Zuzanka zdárně pokračuje v mezinárodní třídě, opravuje naši mizernou švédskou výslovnost, zatímco Markétka se zatím tváří, že se jí švédský jazyk moc netýká. Ale Maka je nejspíš ten černý kůň v naší rodině; má z nás určitě nejlepší šanci osvojit si správnou výslovnost a přijmout cizí jazyk za vlastní. Haník se blíže seznámil se zdejším zubním lékařstvím - pochvaluje si péči lokálních dentistů,na druhou stranu pláče nad drahotou zubařské péče. Ceny za ošetření jsou astronomické, v porovnání s ČR i UK; jenže vypadá to, že právě v UK ošetření chrupu zpackali, a proto teď Haník strávil několik hodin na křesle. Haník má v poslední době vůbec spoustu zážitků - ve středu si udělala rychlý výlet do Stockholmu, kde na české ambasádě vyřizovala výměnu pasu. Ne za švédský, jen vystavit nový český. Teď po sobě čtu (to nedělám často), jak u Haníka míchám koncovky u sloves - rod mužský, ženský, jak to přijde. Taky jsme o minulém víkendu vyrazili na houby, protože kolegové se předhánějí v tom, kolik toho nasbírali - prý je teď ideální doba pro sběr tratkantarell (Cantharellus tubaeformis), dalo by se asi říct hnědé lišky. No, prošli jsme se po třech různých lesech a našli jednu houb. A nebyla to ani Cantharellus tubaeformis. Naštěstí jeden můj kolega byl na houbách den před námi a přinesl nám v tašce plno těchhle hub. Taky za nimi cestoval asi 80 kilometrů, zatímco my ani ne dvacet...

Více ...
Vložil: vallan dne 20.10.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 20. 9. 2012Švédsko

V úterý jsme s Haníkem měli první lekci kurzu švédštiny, který pro nás zprostředkoval můj milý zaměstnavatel. Čeká nás něco málo přes dvacet lekcí, každá trvá dvě a čtvrt hodiny. V naší skupině jsme čtyři (dva Češi, Číňanka a Ind) plus lektorka Anne. Rozjeli jsme se svižným tempem; po dvou lekcích umíme představit sebe a blízké příbuzenstvo. Zatím je to docela brnkačka, ale je jasné, že zanedlouho budeme funět a hekat.. zatímco naše děti nasávají další cizí jazyk tak jako piják saje inkoust. Když my s Haníkem zdoláváme záludnosti jazyka švédského, Zuzi a Maka tráví čas v družině. Zuzanku převeze taxík z její současné školy do školy budoucí, při které je i školka, kam chodí Markétka, která tam zůstává, dokud ji nevyzvedneme. Je to paráda, jak to do sebe zatím všechno zapadá.

Více ...
Vložil: vallan dne 20.9.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 11. 9. 2012Švédsko

Markétka dnes šla první den do školky, kam už se moc těšila. První den se vydařil a Mačice se vrátila plná dojmů, tento týden má před sebou ještě dva dny (spíš tedy půldny). Napíšu víc, až budu v obraze.

Více ...
Vložil: vallan dne 11.9.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 5. 9. 2012Švédsko

Co se stalo nového? Zuzanka začala chodit do školy - mezinárodní třídy na Björnkärrsskolan v Ryd, to je asi pět kilometrů od Lambohov. Do školy a ze školy ji vozí taxi - řidiči jsou pry většinou usmátí od ucha k uchu, když Zuzu přivezou. Zuzance se ve škole moc líbí a má tam kamarády, ačkoliv dneska mi svěřila, že se jí někdy stýská po škole v Kelvedon Hatch a kamarádech, které tam zaponechala. V mezinárodní třidě je asi patnáct dětí v rozmezí 6-11 let, z různých zemí; některé už umí švédsky. Jinak hlavním úkolem této třídy je začlenit malé přistěhovalce do švédské společnosti, naučit je základům švédského jazyka a zajistit bezbolestný přechod do "normální" švédské školy. Ta Zuzančina je Slestad Skolan, za dvěma rohy od našeho domu. Markétku už čeká školka, nejspíš koncem září, neboť Haník začne navštěvovat kurz švédštiny - i se mnou, v Ericssonu. Mačice už se nemůže dočkat, mluví o školce každý den. Ještě jedna škola začala pro Zuzanku - škola plavání. Byli jsme na první lekci, je to v plaveckém bazénu v Linköping. Začátek byl maličko rozpačitý, instruktoři nepočítali s anglicky hovořícím dítětem, ale poprali se s tím zdatně a Zuzanka taky. Takže i v téhle škole je spokojená. Děti tráví hodně času hrou na ulici, nejraději jezdí na kole; Zuzanka řídí a Markétka se veze na nosiči, a jezdí mimo náš dohled, provozovat své tajné hry. Kamarádí se s dětmi v ulici, o málo staršími sourozenci odnaproti a dvěma malými chlapci vedle odnaproti. Ani my s Haníkem se nenudíme - položili jsme podlahu v kuchyni a tento týden sem dochází dva zdatní dělníci montovat novou kuchyň. V druhé půlce září by měla přijít parta na přestavbu koupelny v patře, a pak už budem docela přestavění a můžeme hodit nohy na stůl.

Více ...
Vložil: vallan dne 5.9.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 19. 8. 2012Švédsko

Den začal klasicky - objížďka vybraných obchodů s potřebami pro stavebníky a domácnost. Jsme bohatší (mimo jiné) o ruční sekačku na trávu - tu, jak ji tlačíte a taháte po trávníku pořád dokola. Předpotopní elektrická mašina, kterou nám tu zanechali původní majitelé, může konečně dojít klidu v sekačkovém nebi. Markétka dnes osedlala Zuzančino "staré" kolo - k velkému nadšení všech zúčastněných - a ve vleku na tyči se vezla na rodinný výlet k "Modré laguně". Modrá laguna je zatopený lom ve vesnici Slaka, možná pět kilometrů od našeho domu. Voda byla příjemně chladivá a hezky čistá i chutná. Byl to pěkný závěr mé dvoutýdenní dovolené.

Více ...
Vložil: vallan dne 19.8.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 17. 8. 2012Švédsko

Po víc než třech měsících našeho života ve Švédsku jsme se vypravili na výlet mimo hranice Linköping. Naším cílem byla přímořská oblast kolem vesnice Loftahammar na jihovýchod od města, kde bydlíme. Cesta autem trvala hodinu a půl, počasí vyšlo skvěle (sprchlo akorát, když jsme seděli v autě) a přestože první pláž, kterou jsme si vybrali, nebyla podle představ (bahnitá voda s řasami), o pár kilometrů dál jsme našli skvělé, klidné místo s průzračnou vodou. Všichni spokojení. Po víkendu začíná škola.

Více ...
Vložil: vallan dne 17.8.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 40] Články 4150 z 50 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.