Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Egypt


 Články 14 z 4 
 Letovisko Sharm El SheikhEgypt

V dnešní době řadíme Sharm El Sheikh k jednomu z nejoblíbenějších a nejznámějších letovisek v Egyptě. Z kdysi malého rybářského městečka na jižním cípu Sinajského poloostrova se stala námořnická základna. Konaly se zde i mírové konference. Nesmíme zapomínat, že v šedesátých letech minulého století se mezi Egyptem a Izraelem odehrával konflikt o tuto oblast, což způsobilo rozvoj turismu spíše až od osmdesátých let, jelikož Sinajský poloostrov byl Egyptu navrácen až roku 1982. Většina ubytovacích zařízení byla postavena v devadesátých letech.

Potápění a šnorchlování

Sharm El Sheikh představuje doslova potápěčský ráj. Průzračné čisté moře, bohatý mořský život a korálové atoly lákají každoročně vysoký počet turistů. Potápění se zde můžete věnovat jen rekreačně v rámci výletů, nebo se i pod vedením kvalifikovaných lektorů naučit správné technice a užít si dovolenou mimo pláže i pod mořskou hladinou. Zavítat lze na četná místa vhodná k ponorům, některá jsou více frekventovaná, jiná zasvěcená pouze skalním vyznavačům. Potápět se můžete i v národním parku Ras Mohamed, kde se nacházejí světoznámé útesy Yolanda, podle potopené lodi, a Žraločí útesy. Neporušené korály a tisíce druhů ryb patří k velkým lákadlům. Ale i méně zdatní plavci mají možnost si s vodními brýlemi a šnorchlem vychutnat podmořské bohatství. Z pláží bývá volný vstup do vody, nebo se využívají lávky přes korály. Pamatujte tedy, že i pro běžné plavání je určitě lepší používat obuv do vody. Předejdete tak některým zbytečným poraněním a úrazům.

Sport a služby

Ovšem v tomto centru se jistě zalíbí i příznivcům sportu gentlemanů. Golfových hřišť se zde vyskytuje několik. Také tenisové kurty nejsou zvláštností. Nedaleko letoviska sídlí jachtařský klub. Na plážích můžete využít širokou nabídku vodních sportů od windsurfingu, přes plachtění až po vodní lyžování.

Naama Bay

Střediskem této oblasti je krásná zátoka Naama Bay, kolem níž je vysoká koncentrace luxusních hotelových komplexů. Ubytování naleznete také v rodinných penzionech. Pobřežní promenáda zve k večerním procházkám. Četné bary, restaurace, kavárny a diskotéky zpestří váš noční život. K nákupům slouží množství místních obchůdků.

Výlety

Ke tradičním výletům s historickou tématikou patří výstup na Mojžíšovu horu a návštěva kláštera svaté Kateřiny. Stále více oblíbenými jsou jeep-safari, velbloudí safari nebo výjezd do pouště Barevný kaňon. Pro milovníky vodního světa doporučujeme lodní výlety. Pořádají se plavby lodí s proskleným dnem, šnorchlovací i potápěčské akce a můžete zkusit vyjížďku ponorkou. Populární beduínské večeře byste si rovněž neměli nechat ujít. Romantickým povahám se zajisté zalíbí noční výlety na pozorování hvězd.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 28.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Starověká historie EgyptaEgypt

  • První obyvatelé se v Egyptě objevili kolem roku 4000 př.n.l.
  • Z důvodu oteplování a stále více suchému podnebí se první Egypťané usazovali v údolí Nilu, jehož každoroční záplavy zajišťovaly půdě vysokou úrodnost.
  • Původní dvě nepřátelská království - severní (Dolní Egypt) a jižní (Horní Egypt) se sjednotila kolem r. 3100 př.n.l. a vytvořila jednotný stát v hranicích, jež až na drobé vyjímky platí dodnes.
  • Egypt spojil pravděpodobně první Egyptský faraon - Narmer.

STARÁ ŘÍŠE (3100-2180 př. n. l.)

  • Hlavní město Egypta byla Memfida (Memfis) - nedaleko dnešní Káhiry.
  • Neropole Memfidy byla Sakkara - místo, kde vznikaly první pyramidy.
  • Přibližně v roce 2589 př.n.l. vyvrcholilo egyptské stavitelské umění postavením největší pyramidy - Cheopsovy v Gize.

STŘEDNÍ ŘÍŠE (2180-1550 př.n.l.)

NOVÁ ŘIŠE (1550-1069 př.n.l.)

  • Toto období se pokládá za "zlatý věk" Egypta, který byl v té době nejvlivnější říše starověku.
  • Vznikaly jedny z nejvýznamějších staveb, především v Thébách (dnešní Luxor).
  • Byly stavěny a rozšiřovány kultovní chrámy (např. chrám v Karnaku) a zádušní chrámy (chrám královny Hatšepsut).
  • Na západním břehu Nilu vznikla velká pohřebiště (např. tzv. Údolí králů) s hrobkami panovníků a vysokých hodnostářů
  • Šlo o vrchol kulturního i intelektuálního rozvoje starého Egypta.

PTOLEMAIOVSKÁ DOBA (1070-30 př.n.l.)

  • Po úspěšném období Nové říše došlo k úpadku Egypta a vládě cizích zemí. Od Peršanů v roce 332 osvobodil Egypt Alexandr Veliký a vybudoval nové hlavní město - Alexandrii.
  • Po Alexandrově smrti převzal moc jeho nejvlivnější generál a po tři staletí vládlo v Egyptě jeho pokolení - Ptolemaovci.
  • Egypťané Ptolemaiovce uznávali, neboť vystupovali jako tradiční faraoni a stavěli nové chrámy, např. v Edfu a Philae (Fílé)
  • Poslední Ptolemaiovec - Kleopatra VII. zdědila trůn v r. 51 př.n.l. Po její sebevraždě se Egypt začlenil mezi římské provincie.


Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 28.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Informace k letu do EgyptaEgypt

Let a doba letu

Letecky se do Egypta můžete dostat ze všech mezinárodních letišť v České republice (Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové, Karlovy Vary). Většinou létají na těchto trasách charterové lety evropských cestovních kaceláří. Doba letu z České republiky do Egypta se pohybuje v závislosti na destinaci mezi 4 až 5 hodinami.

Jaké to je na letišti v Egyptě

Egypt má šest mezinárodních letišť – Káhira, Alexandrie, Asuán, Sharm el-Sheikh, Hurghada a. Luxor. Nalézá se zde mnoho duty-free shopů, kde můžete v případě potřeby dohnat na poslední chvíli nákup některých dárků a suvenýrů pro své blízké.

Pro pobyt v zemi potřebujete vízum, to bývá většinou zahrnuto již v ceně zájezdu. Po příletu na některé z mezinárodních letišť v Egyptě je nutno si vystát frontu na zavedení víz do cestovních pasů turistů, tento proces však netrvá moc dlouho.

Jakmile dorazíte do příletové haly, nenechte se překvapit tím, že tam na vás bude čekat skupina elegantně oblečených snědých mužů hlasitě volajících jména příslušných cestovních kanceláří. Organizaci na letištích však můžeme označit za poměrně dobrou a většinou se nevyskytují žádné problémy.

Při cestě z příletové haly k autobusům budete možná poprvé a rozhodně ne naposledy konfrontováni s dotěrností místních mladíků, kteří se vám budou chtít za každou cenu namluvit, že vám pomohou s dopravou zavazadel k vašemu autobusu. Pokud těchto služeb využijete, pak se připravte na to, že jejich služby nebudou rozhodně zadarmo. Místní se po odvedené práci umějí o odměnu s patřičnou naléhavostí přihlásit. Pokud je to tedy jen trochu možné, doneste si raději své kufry k autobusu sami.

Při odletu z Egypta se vám ovšem může stát, že k vaší skupině přijdou pracovníci celní správy a vyzvou vás k namátkové kontrole zavazadel. V tom případě pak budete muset svá zavazadla rozbalit a prokázat, že nepřevážíte žádné nedovolené předměty.

Vnitrostátní letecká doprava

Vnitrostátní egyptské letecké linky sice nedisponují přílišnou cenovou výhodností, ale za to bývají spolehlivé a přesné. Dobrou pověst mají například linky Egypt Air, jejíž stroje létají mezi Káhirou, Asuánem, Hurghadou, Alexandrií a Luxorem.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 28.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nejvýznamnější památkyEgypt

Pyramidy

Pyramidy v Gíze řadíme mezi sedm divů starověkého světa. Pokud se vydáte do Egypta, určitě neodjíždějte, aniž byste tyto starověké zázraky stavitelství navštívili. Staří Egypťané věřili v nesmrtelnost, což deklarovali také tím, že zesnulé faraóny pochovávali jako bohy. Alespoň podle nejrozšířenější teorie. Vybírali úseky pevné půdy, důmyslnými tažnými systémy s příkřejšími rampami na sebe vrstvili kvádry až 1200 kg těžké, přidávali leštěný vápenec a pohřební místnosti vybavovali šperky, zlatými předměty i jídlem pro cestu na onen svět. Navštěvována je zejména Chefrenova, královny Hetephere a Mykerinova. V rámci dvoudenních výletů do Káhiry se často zastavuje na pyramidy v Sakkáře, kde je k vidění Džoserova stupňovitá pyramida.

Sfinga

Socha ležícího lva s lidskou hlavou údajně střeží město mrtvých, které za ní leží. Hlava je pravděpodobně podobiznou krále Chefrena.

Karnak

V monumentálním chrámovém komplexu na vás dýchne historie tisíce let zpátky. Největší byl zasvěcen bohu větru a vzduchu Amónovi. Pozornost na sebe strhává alej sfing, Vítězný obelisk, sloupový sál i obrovské sochy faraóna Ramsese II. Pokud si chcete z Egypta dovézt štěstí, stačí dle legendy oběhnout třikrát sochu Skarabea.

Údolí králů

Známý soubor skalních hrobek faraónů patří k tradičním výletům. Nejznámější Tutanchamonova hrobka byla objevena v roce 1922 a ukrývala jedinečné poklady: rakev z čistého zlata, šperky, klenoty, zbraně, malby. Téměř všechny předměty se nacházejí v Káhirském národním muzeu. Tam si jistě nenechte ujít možnost na vlastní oči spatřit zmiňovanou zlatou rakev a také zlatou masku.

Abu Simbel

Dvojice chrámů patří k těm nejkrásnějším. A přesto byla v ohrožení, neboť pro vybudování Asuánské přehrady se uvažovalo o jejich zatopení. Naštěstí odborníci rozřezali stavbu na obrovité kusy, aby ji mohli v bezpečné vzdálenosti sestavit znova. Zajímavost představuje socha Ramsese II., kdy jeho úsměv měří od ucha k uchu čtyři metry.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 28.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 14 z 4 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.