Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Vědecké články


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 37 [Dalších 7 >>] 
 KNIHY: Jak mít ...Vědecké články

Jak mít chlapečka
Vědecká metoda zvýší vaši šanci
J. Martin Young

Jak mít holčičku
Vědecká metoda jak zvýšit vaši šanci
J. Martin Young

podrobnějí údaje ke knize

Autor: Young, J. Martin
Další autor: Slánská, Marie
Vydání: 1.v
Nakladatelské údaje: Plzeň : Mustang, 1996

 

Byla od doktora J. Martina Younga a obsahovala několik metod, jak zvýšit pravděpodobnost na holčičku. Hned na začátku mě zarazilo, že Yound vyvracel teorii, že holčičky se počínají před ovulaci, psal, že to je zastaralý názor, že to platí jen při určitých podmínkách, že bohužel doktoři ještě pořád tuhle metodu doporučují, ale že holčičky se počínají při ovulaci, samozřejmě přitom hraje i velkou roli strava. 

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 31.12.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Moc sodíku a draslíku = klukVědecké články

pro snažilky o holčičky dodržte níže uvedené zásady jak omezit solení a pro snažilky o kluka znamená přesně tyhle záasady porušit!!!

 

http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=232

Pokrmy, které obsahují největší množství soli: jsou to všechny konzervované potraviny, dále rafinované potraviny (pšeničná mouka, polotovary, konzervy, šunka, salámy, atd.)


Nepřidávejte sůl do jídla (zelenina má přirozeně vysoký obsah všech solí – je pouze nutné zvolit vhodný způsob úpravy) před a během vaření.

- Nedávejte na stůl solničku. (Stovky lidí berou sůl automaticky, aniž by jídlo předem ochutnali.)

- Ze svého jídelníčku vylučte všechny mléčné výrobky; jsou obvykle přesolené (to se týká zvláště všech druhů sýrů).

- Všechny druhy zpracovaného masa (konzervy, salámy, párky, uzeniny) obsahují velké množství soli. (Také příprava masa doma si vyžaduje velké dávky soli – jinak je maso bez chuti.) Proto doporučuji vyškrtnout maso a masné výrobky z jídelníčku.

- Nepoužívejte konzervárensky zpracovanou zeleninu pro enormně vysoký obsah soli. Používejte jen doma konzervovanou zeleninu.

- Omezte také všechny chemické látky obsahující sodík (glutaman sodný – konzervační látka všech polévek „v sáčku“, veget ap.).

- Nekonzumujte solené krekery, chipsy, ořechy atd. Tím, že omezíte solení, snížíte také pravděpodobnost onemocnění rakovinou žaludku.



http://www.obesity-news.cz/?id=80

Největším zdrojem soli (sodíku) jsou typicky slané potraviny jako sýry (tavené i tvrdé), uzeniny, některé druhy pečiva, instantní polévky, omáčky, slané pochoutky (chipsy, tyčinky, oříšky), některé přídatné látky (potravinová aditiva).

Některé minerálky jsou významným zdrojem soli...jsou tam v článku uvedené tabulky...

Lidé s nadváhou se pyšní, že pijí Poděbradku ProLinii, protože je bez cukru. Ale ouha! Poděbradka spolu s minerálkou Hanácká jsou totiž minerálkami s nejvyšším obsahem sodíku na českém trhu.



Málo sodíku (DIETA NA HOLČIČKU) obsahuje ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy) a maso (pokud je při vaření nepřesolíme nebo nevyudíme).

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 10.11.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 PH spermatu a vaginálníVědecké články

Ejakulát má lehce zásaditý charakter a tvoří ho mnoho minerálních látek jako zinek, vápník, hořčík, sodík a dokonce i stopové množství zlata. Současně obsahuje fruktózu, vitamin C, cukry, kreatin a více než 400 druhů bílkovin.

Traduje se, že ejakulát má blahodárny vliv na kůži, jelikož obsahuje zinek, který má protizánětlivé účinky, a fruktózu, která zlepšuje schopnost organismu regenerovat poraněná místa. Ve skutečnosti má ale nepříznivý mírně zásaditý charakter, na který mírně kyselá kůže nereaguje dobře a které může vyvolat podráždění.


Klasické pH vaginální tekutiny je mezi 3,8 až 4,5 zatímco mužské sperma má pH mezi 7,2 až 8 (neutrální látka má pH 7).

Zásaditá je každá látka, která má pH větší než 7.
tabulka látek zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1saditost


třeba 3,5 má štáva z pomeranče nebo z jablka
ocet má 2,9
voda má 7
takže octová voda 1/2 octa a 1/2 vody má PH asi 4,95
pokud by se dalo 2 třetiny ocet a 1/3 voda je PH 4,2

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 7.8.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Životnost spermiíVědecké články

Z toho co jsem našla tak jednoznačně z toho vyplývá (jsem to viděla i ve filmu, kdysi) jakmile jsou spermie v pochvě, začínají podnikat cestu do vejcovodů bez ohledu na to, zda je ovulace nebo není, jen během ovulace to mají jednodušší díky hlenu a otvírajícímu se čípku.


tady dotaz?

Dobrý den: zajímalo by mě za jak dlouho umře spermie po ejakuaci.

Přijde na to, kde se spermie po výronu semen nachází. Ve vnitřních rodidlech ženy spermie přežívají i několik dní, byť postupně slábne jejich oplodňující schopnost. Spermie v poševní tekutině hynou velmi rychle, protože nesnášejí obvykle kyselejší pH reakci. Podobně je tomu se spermiemi v moči, a samozřejmě se spermiemi ve vodě a v podobných mediích. Spermie, ponechaná v semenné tekutině za pokojové teploty vydrží vitální i několik hodin. Spermie v rubrikovaném prezervativu hyne rychle, spermie v prezervativu suchém může přežívat celé hodiny, není-li vystavena extrémním teplotám.

další zdroj:

Společná plodnost páru je dána za fyziologických okolností vzájemným překrytím životnosti spermií a životnosti vajíčka. Spermie v prostředí pro ně nepříznivém poměrně rychle hynou. V prostředí pro ně příznivém, který představuje hlen vytvářen v kryptách hrdla děložního, spermie přežívají a zachovávají si schopnost oplodnění i několik dnů. Vajíčko po ovulaci, pokud není oplodněno, během 12-18 hodin zaniká.

 Pro vznik těhotenství je tedy důležité, aby žena měla kvalitní hlen, který je někdy ženám „na obtíž“, cítí se kvůli němu „nečisté“ a nosí slipové vložky. Je důležité si uvědomit, že díky tomuto hlenu je žena schopna dosáhnout těhotenství. Hlen děložního hrdla představuje pro spermie příznivé, živné prostředí, díky kterému jsou schopny přežít až 7 dní. Čím je tedy hlen děložního hrdla řidší, žena ho cítí na kalhotkách, tím je jeho kvalita vyšší. Kvalita hlenu se zvyšuje spolu s nadcházející ovulací. Je tedy výborné, když se žena naučí vnímat svůj hlen, přijme ho jako důležitou součást svého ženství. Dobře rozeznat kvalitu hlenu hrdla děložního se žena velice dobře naučí díky symptotermální metodě přirozeného plánování rodičovství.

další zdroj:

Oplození schopné spermie přežívají v genitálním traktu ženy 1 - 2 dny, pohyblivé však zůstávají ještě déle, až 7 dní. Nejdéle přežívají v děložním hrdle, jako v rezervoáru, odkud je zajišťován přístup vitálních spermií do vyšších oddílů vnitřních rodidel. Teprve zde dochází ke kapacitaci spermií, tj. fyziologickým procesům, které je uschopňují vniknout do oocytu obklopeného třemi vrstvami (cumulus oophorus, corona radiata a zona pellucida) a oplodnit jej. Ascenze spermií v dutině děložní je pravděpodobně uskutečněna především kontrakcemi myometria. 


Transport spermií vejcovodem je stejně jako transport oocytů a zygoty zabezpečen velmi komplexním mechanismem, z větší části dosud nepoznaným. Odhaluje se, že z průměrných 250 miliónů spermií ejakulátu asi 5 milionů vstoupí do děložního hrdla a necelý tisíc dospěje až do vejcovodu, přičemž jedna jediná oocyt oplodní.

 

a trošku odborných frází z Wikipendie:
Při sexuálním aktu závisí délka života spermie na tom, zda dojde k průniku do vagíny:

při vniknutí do vagíny přežívá asi dva dny a bičíkem se posouvá směrem k vajíčku, které může následně oplodnit (koncepce). Často se uvádí, že spermie při oplodnění odhazují bičík a dovnitř proniká jen hlavička, toto je však pouze výjimka; u většiny živočichů proniká dovnitř celá spermie.
při neúspěchu (nedostane se do vagíny), spermie rychle hyne.


Samčí vnější pohlavní orgán (penis) je vnořen do otvoru vagíny a zde dochází k výronu semene (ejakulace ejakulátu). V semeni (ejakulátu) je mimo jiné obsaženo značné množství spermií, které na vyrazí směrem do vejcovodu. K nasměrování spermií slouží stahy vejcovodů, které nasávají tekutinu (včetně ejakulátu), ale napomáhá tomu také protisměrný pohyb části řasinek ve vejcovodu v době kolem ovulace. Spermie u většiny druhů jsou zachyceny v oviduktálním reservoáru. Po určité době strávené v samičím reprodukčním traktu spermie kapacitují (stanou se schopnými oplodnit vajíčko). Cesta k vajíčku je velice obtížná, drtivá většina spermií k němu vůbec nedorazí a „zemře“ cestou (předpokládá se, že zde odpadne většina defektních spermií). Kapacitované spermie nalézají vajíčko pomocí termotaxe (vajíčko tvoří tepelný gradient při svém sestupu vejcovodem) a chemotaxe (vajíčko produkuje látky, které spermii navigují).

Po nalezení vajíčka spermie musí u většiny druhů proniknout obalem granulózních buněk (cumulus oophorus) a dostat se ke glykoproteinovému obalu vajíčka - zoně pellucidě. Kontakt se zonou pellucidou je signálem pro akrozomální reakci (exocytózu specializované organely spermie - akrosomu, který obsahuje různé lytické enzymy). Enzymy uvolněné při akrozomální reakci rozštípou otvor do zony pellucidy a spermie může pomocí pohybů bičíku proniknout až k plazmatické membráně vajíčka (oolema). Často se uvádí, že spermie při oplodnění odhazují bičík a dovnitř proniká jen hlavička, toto je však pouze výjimka; u většiny živočichů proniká dovnitř celá spermie.[1] Po průniku spermie dovnitř vajíčka dochází k jejich fúzi (splynutí). Fúze první spermie vyvolá exocytózu kortikálních granulí vajíčka, které obsahují enzymy modifikující ( zesíťující) glykoproteiny zony pellucidy a její odtržení od plazmatické membrány - tím se zamezí v pronikání dalších spermií. Oplozením vajíčka vzniká diploidní buňka - zygota. Pokud se vajíčko po úspěšné fertilizaci zahnízdí v děloze, samice se označuje jako březí (též gravidní, u člověka těhotná).

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 20.7.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kniha: Holku nebo klukaVědecké články

Wilfried, Gertrud Feichtinger, Reigerová: Holku nebo kluka? - zaručený návod

upřesnění, dieta na holčičku je naskenovaná z knihy Holku nebo kluka?

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 13.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kniha: Holku nebo klukaVědecké články

http://www.levneknihkupectvi.cz/index.php?page=book&kid=1742

http://www.abc-knihy.sk/index.php?main_page=product_info&products_id=7028

Prebal:
Mnoho budoucích rodičů si přeje, aby se jim narodil raději chlapec nebo raději holčička. Veškeré dosavadní metody zajištění určitého pohlaví budoucího dítěte byly velmi náročné a komplikované. Publikace rakouských autorů však vychází vstříc těm rodinám, které si přejí ovlivnit pohlaví budoucího dítěte bez výraznějších zásahů do běžného života. Nabízená metoda je velmi jednoduchá a dosti spolehlivá, neboť 80 procentům žen, které uvedenou dietu dodržovaly, se narodilo dítě žádoucího pohlaví. Dieta se opírá o poznatek, že koncentrace určitých minerálních látek v organismu ženy před početím může ovlivnit pohlaví budoucího dítěte, přičemž rozhodující je poměr čtyř minerálních látek -sodíku, draslíku, hořčíku a vápníku. Kniha obsahuje dva dietní plány -jeden pro početí chlapce, druhý pro početí děvčátka, který musí žena dodržovat minimálně měsíc před pravděpodobným početím. Jsou sestaveny tak, aby dodaly tělu přesně určené množství zmíněných látek, ale aby byly také vyvážené, odpovídaly racionální výživě, aby jídla byla chutná a jejich příprava snadná. Po stručném uvedení do problematiky předkládají autoři seznamy doporučených a zakázaných potravin pro příslušný typ diety a samozřejmě řadu receptů na pokrmy k snídani, svačině, obědu i večeři.
Profesor MUDr. Wilfried Feichtinger je mezinárodně uznávaným odborníkem na umělé oplodnění a kromě gynekologické praxe vede rovněž Institut pro léčení sterility ve Vídni.
Gertrud Reigerová je diplomovanou dietní sestrou a řadu let pracovala ve vídeňském spolkovém zdravotnickém institutu. Věnuje se především lékařsky podloženým a vyváženým dietám.

 

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 12.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Chlapec, nebo děvče? Aneb je možné naplánovat pohlaví dítěte? Vědecké články

zdroj: http://www.porodnice.cz/node/3631

Mnoho partnerských párů by si jistě přálo možnost volby pohlaví plánovaného dítěte. Čas od času se objevují »zaručeně spolehlivá« doporučení a návody, které by měly zajistit žádané pohlaví očekávaného dítěte.

Vycházejí z těchto znalostí:

pohlaví dítěte je určováno tím, nese-li oplodňující spermie chromosom X (děvče) nebo Y (chlapec), protože vajíčko nese vždy chromosom X (děvče),

spermie X a spermie Y mají odlišné vlastnosti. Spermie s X chromosomem bývá větší, pomalejší a déle žijící než spermie s chromosomem Y.

Následující spekulace vycházejí sice z vědeckých poznatků, vypadají tedy odborně, ale nikdy nebyly dokázány:

pokud si partneři přejí děvče, mají volit oplozující soulož 2 až 3 dny před ovulačním termínem, poněvadž spermie s chromosomem X (odpovídající za ženské pohlaví) déle přežívají. Pokud je přání mít chlapce, měla by se oplozující soulož uskutečnit v den ovulace či těsně po ní, neboť rychlejší spermie s chromosomem Y (odpovídající za mužské pohlaví) se dostanou k vajíčku dříve než spermie s chromosomem X,

je-li žádáno děvče, měli by mít partneři před oplozující souloží častý pohlavní styk, neboť se tím v ejakulátu snižuje počet spermií s chromoso­mem Y. Má-li být očekávané dítě chlapec, měli by partneři před oplozující souloží být zdrženlivější, protože tím se zvýší podíl spermií s chromosomem Y v ejakulátu.

K tomu existují »zaručené« babské rady. Říká se, že pro pohlaví dítěte je důležité, jakou jí žena stravu. Při přijímání kyselinotvorné stravy se prý rodí spíše chlapci a při zásadotvorné stravě spíše děvčata. Z toho vyplývá, že chceme-li chlapečka, měla by žena čtvrt roku před otěhotněním jíst hlavně vaječné bílky, piškotové těsto, banány, pomeranče, třešně, meruňky, brambory, čočku, sušené švestky a ovocné šťávy. Toužíme-li po holčičce, potom se doporučuje čokoláda, kakao, vejce, mléko a mléčné výrobky, nekvašený chléb a pečivo bez soli, rýže, krupice, papriky, mrkev, okurka, cibule, hrášek, jablka, hrušky, jahody, maliny, grepy, citrony, sušené ovoce, fíky a mandle.

Dalším lidovým názorem je, že vliv na pohlaví dítěte má aktivita rodičů při pohlavním styku. Je-li aktivnější žena, pak se narodí chlapec, a naopak.

Úspěchy těchto doporučení mají nakonec 50% spolehlivost. Tedy stejně, jako je tomu v přírodě, kterou naštěstí nelze tak snadno přelstít.

Proto vzhůru k pokusům! Avšak zbytečně raději nepřemýšlet nad plodnými a neplodnými dny, rychlostí spermií a jejich sklonem k sladkému či kyselému. Styk je lepší provozovat každý den minimálně jednou, a aktivní nechť jsou raději oba partneři. Při tomto programu nakonec bude pravděpodobně zcela jedno, co je k jídlu.

Autor:  doc.MUDr.Antonín Pařízek, CSc.
Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 11.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak si pořídit holčičku? NesnídejteVědecké články

http://www.novinky.cz/clanek/138464-jak-si-poridit-holcicku-nesnidejte.html

Jak si pořídit holčičku? Nesnídejte

Podle výzkumů vede vyšší energetický příjem k početí chlapců. /* */ Britští vědci přišli s receptem na to, jak si pořídit holčičku. Stačí, když se žena v době početí bude vyhýbat snídaním. Statistická data totiž dokazují, že při omezení snídaně či při nízkokalorické dietě dochází častěji k početí holčičky. Naopak ženy, které snídají a dopřávají si pokrmy kaloricky vydatné, přivedou na svět spíše chlapečka.

25. 4. 2008 09:00 - LONDÝN

Nový výzkum expertů z univerzit v Exeteru a Oxfordu poskytuje první důkazy o tom, že pohlaví dítěte souvisí s výživou matky a že vyšší energetický příjem vede častěji k početí chlapců..„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.
Za posledních čtyřicet let dochází k pomalému a pozvolnému úbytku nově narozených chlapců v poměru k nově narozeným dívkám v rozvinutých zemích. Ačkoli o pohlaví dítěte rozhoduje geneticky otec, je delší dobu známo, že vyšší hladina glukózy v krvi matky podporuje růst a rozvoj mužského embrya, zatímco zpomaluje a omezuje růst ženského. Přesný mechanismus ale není zcela jasný.
„Pokud má matka dostatek zdrojů, pak pro ni může mít smysl investovat do plození syna, protože ten má větší šanci plodit více dětí než dcera. Takže v chudších dobách je bezpečnější mít dceru,“ vysvětluje evoluční význam principu Mathewsová.
Studie byla publikována v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 11.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Je libo holčičku nebo chlapečka?Vědecké články

http://www.femina.cz/rodina-a-deti/je-libo-holcicku-nebo-chlapecka-/articles.html?id=4688

 

Je libo holčičku nebo chlapečka?

 Správně zvoleným jídelníčkem, můžete náhodě trochu pomoci v rozhodování.

O pohlaví dítěte rozhodne spermie, která pronikne do vajíčka. Když se to podaří té s chromozómem X, narodí se holčička, když Y, tak chlapec. Ale podle jihoafrických vědců může tělo ženy částečně ovlivnit, která spermie do vajíčka pronikne. A pokud má budoucí matka nízkou hladinu cukru v krvi, pak je šance na početí holčičky výrazně vyšší.

Tým docentky Elissy Cameronové z University of Pretoria podával skupince myších samic steroid dexamethazon, který blokuje průnik glukózy do krevního řečiště. Látku dostávaly samice v době, kdy mohly kopulovat se samci. Odborníci měřili po celou dobu pokusu obsah glukózy v jejich krvi. Jiná skupina samic dostávala čistou vodu a fungovala jako kontrolní skupina.

Samice ovlivněné dexamethazonem měly 41 procent samčích a 59 procent samičích mláďat. Ve srovnání s tím porodily samice z kontrolní skupiny 53 procent samců a 47 procent samic. V dalším pokusu manipulovali vědci s diabetickými samicemi, které měly vysokou hladinu cukru v krvi. A tyto myši podle očekávaní rodily mnohem více samců než zdravé samice.

Podle docentky Cameronové jsou objevy velmi zajímavé, leč nedokáže zatím vysvětlit, proč hladina cukru v krvi ovlivňuje poměr pohlaví u potomků. Nasvědčuje to však tomu, že by něco pravdy mohlo být na starém pořekadle, které praví, že by ženy měly jíst maso, pokud chtějí chlapce, nebo naopak zeleninu a čokoládu, pokud chtějí holčičku.

„Je to zajímavé, protože maso zvyšuje obsah cukru v krvi po určitou dobu, zatímco sladké pokrmy zvyšují krevní cukr sice hodně, ale jen na velmi krátký čas, po němž zákonitě následuje prudký pokles jeho hladiny v krvi,“ uvedla Cameronová pro New Scientist.

Závěry její studie byly otištěny v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B.

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 11.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak funguje lidské těloVědecké články

http://www.anamneza.cz/moduly/lidsketelo.php?soubor=kapitola11_3.php

Oplodnění znamená spojení spermie a vajíčka. Je to složitý proces, k jehož úspěšnému završení musí být splněna řada podmínek. Jestliže proběhne pohlavní styk v době ovulace, je oplodnění vajíčka velmi pravděpodobné. Zdravý muž produkuje asi 400 miliónů spermií při každé ejakulaci. Spermie jsou obklopeny hlenem, které chrání spermie před kyselostí uvnitř pochvy. Jakmile se spermie ocitnou v pochvě, ihned zahájí svou cestu vzhůru pochvou a děložním hrdlem do dělohy.Pohybují se intenzívním mrskáním svých drobounkých bičíků. Některé ze spermií odumírají cestou v kyselém prostředí pochvy. To je přirozený způsob výběru, protože se tak zajistí, že poškozené nebo nezdravé spermie neoplodní vajíčko.

Oplodnění:

Milióny spermií, které se musí dostat do dělohy, jsou vyživovány alkalickým hlenem v kanále děložního hrdla. Pak pokračují v cestě do děložní dutiny a dále do vejcovodů. Tato cesta dlouhá asi 20 cm (8 palců) jim trvá přibližně 45 minut – a pouze asi 2000 spermií při ní může skutečně přežít. Spermie zůstávají naživu ve vejcovodech maximálně 3 dny, a celou dobu jsou připravené ke spojení s vajíčkem, jestliže nastane ovulace. Když je vajíčko již přítomno ve vejcovodu, oplodnění proběhne okamžitě. Oplodnění proběhne, jakmile spermie pronikne povrchem vajíčka. Každá spermie je nositelem enzymu (chemického katalyzátoru), který pomáhá porušit zevní povrch vajíčka, a tím umožní průnik spermie do vajíčka. Jakmile je vajíčko oplodněno, ostatní spermie odumřou. Ženská pohlavní buňka (vajíčko) a mužská pohlavní buňka (spermie), která nyní ztratí svůj ocásek, se pak spojí dohromady v jednu buňku s jediným buněčným jádrem, které je nositelem veškerých genetických informací budoucího dítěte. Vzniklá buňka se pak rozdělí do dvou buněk a během následujících 72 hodin buňky pokračují v dělení, dokud se nevytvoří 64buněčné vajíčko. Oplodněné vajíčko pak cestuje do dělohy během přibližně 7 dnů (do 21. dne menstruačního cyklu). Během tohoto času vyrostou drobounké výběžky, které pomáhají vajíčku uhnízdit se ve výstelce dělohy, kde je pak živeno, a těhotenství může začít. Jakmile tento proces, nazvaný uhnízdění (nidace) oplodněného vajíčka nastal, oplodnění je hotovo. Vajíčko může nyní být živeno bohatým krevním zásobením, které je přítomno v děložní výstelce. Od okamžiku oplodnění vajíčko produkuje tak zvaný lidský choriogonadotropní hormon (HCG), který informuje vaječník o oplodnění a udržuje krevní zásobení děložní výstelky, aby vajíčko mohlo pokračovat ve vývoji.

Spermie

Spermie je mužská pohlavní buňka. Jejím úkolem je dosáhnout oplodnění spojením se ženskou pohlavní buňkou, vajíčkem. Každá spermie je asi 0,05 milimetrů dlouhá a má tvar připomínající pulce. Skládá se z hlavičky, střední části a ocásku. Přední část hlavičky – akrozóm – obsahuje speciální enzymy, které umožňují spermiím proniknout do vajíčka, a tak dosáhnout oplodnění. Střední část spermie obsahuje struktury zvané mitochondrie, které zajišťují spermii nezbytnou energii nutnou pro její cestu k vajíčku. Jedinou funkcí ocásku je pohánět spermii, svým kmitavým pohybem posunuje spermii rychlostí 3 až 3,5 milimetrů za 1 minutu. Spermie obsahuje genetický materiál – chromozomy, které obsahují genetickou výbavu otce a určují vrozené rysy dítěte získané od otce. A je to spermie, která nese genetický vzkaz o určení pohlaví dítěte.

Tvorba spermií

Úspěšná tvorba spermií vyžaduje teplotu asi o 3 °C nižší než má lidské tělo. Proto probíhá tvorba spermií mimo tělo, v šourku. Okolní tkáně pomáhají regulovat teplotu varlat uvnitř šourku, vytahují varlata směrem nahoru do těla, když je okolní prostředí chladné, a naopak, když je okolní prostředí příliš horké, bohatá zásobující síť krevních cév rozptýlí teplo. Produkce spermií – v množství 10 až 30 biliónů za měsíc – probíhá v semenotvorných kanálcích ve varlatech. Nově vytvořené spermie pak prochází semenovodnými kanálky do nadvarlat, které jsou umístěny hned za varlaty. Nadvarlata slouží jako shromažďovací a vyzrávací oblast, kde spermie zůstávají 60 až 70 hodin do dosažení plné zralosti. Nadvarlata se skutečně mohou vyprázdnit 3 nebo 4 ejakulacemi během 12 hodin, a jejich opětovné doplnění zabere asi 2 dny. Jestliže nedojde k ejakulaci, spermie jsou rozloženy a vstřebány.

Ovulace

Pod mikroskopem vidíme vyzrávající folikuly ve vaječníku jako drobounké balónky obsahující malé hrbolky buněk, obsahující vajíčko. Když jsou folikul i vajíčko vyzrálé, folikul praskne a dojde k uvolnění vajíčka. Jak se to přesně stane, zůstává stále tajemstvím. Proces se označuje jako ovulace. Vajíčko je pak zaneseno třásněmi (fimbriae) do ústí vejcovodu.Kromě role producenta vajíček fungují vaječníky také jako endokrinní žlázy vylučující hormony. Funkce vaječníků je řízena hypofýzou, která leží při bazi mozku. Hypofýza nejprve vytvoří hormon, zvaný folikuly stimulující hormon (FSH), který cestuje krevním oběhem do vaječníků. FSH stimuluje zrání folikulů a vývoj vajíčka, ale také podněcuje sekreci hormonu estrogenu. Pod vlivem estrogenu se výstelka dělohy ztlušťuje, což je příprava k přijetí oplodněného vajíčka. Estrogen také stimuluje syntézu tělesných bílkovin a způsobuje zadržování tekutin v těle.Po vyzrání folikulu začne působit další hypofyzární hormon, luteinizační hormon (LH), a jeho účinkem praskne folikul a uvolní vajíčko (proces ovulace) a prasklý folikul se přemění v tzv. žluté tělísko (corpus luteum), produkující hormon progesteron. Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, žluté tělísko asi za 10 – 12 dní zaniká, produkce hormonu ustane a výstelka dělohy je odloučena při pravidelné měsíční menstruační periodě. Pak opět začíná produkce FSH a celý cyklus se opakuje. Pokud dojde k oplození, žluté tělísko je hormonálně aktivní až do konce 4. měsíce těhotenství, kdy jeho endokrinní funkci postupně převezme placenta.

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 11.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 37 [Dalších 7 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.