Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Sjuznka Hříbatec
Fragmenty ze života šťastné malé slečny

datum narození: 19.10.2005


[<<Předchozích 30] Články 3140 z 103 [Dalších 63 >>] 
1 rok 3 měsíce 2 týdny 5 dnů života dítěte
 6. 2. 2007Sjuznka Hříbatec

Zoubky se ještě nevyklubaly; Zuzanka se s tím potýká udatně, ale ač je to kočička statečná, nestydí se postěžovat si rodičům a přijít se přitulit, když to moc bolí. Včera večer měla horší usínání, usínala asi hodinu s bolestným křikem. Od půlnoci pak spala celkem klidně do sedmi ráno. Teď je dobře naladěná a odhodlana sníst všechnu rýži, kterou ji podáme.

Více ...
Vložil: vallan dne 6.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 3 měsíce 2 týdny 4 dny života dítěte
 5. 2. 2007Sjuznka Hříbatec

Klube se naší holčičce další zoubek; podle Haníka se Zuzance v puse urodilo čtvero boulí, z nich nejvýrazněji vystupuje spodní levá stolička. Ač jsem strávil víkend zejména v práci a v posteli, přesto mi neunikly Zuzančiny vysoké teploty, její nářek a prsty v puse. V noci na dnešek měla teplotu čtyřicet stupňů Celsia, dozvěděl jsem se před chvílí, když jsem vstal. To je ale minulost, dneska je Bobinka v dobré náladě a není horká. Právě si dole procvičuje podstatná jména Máma a Mimi, je svědomitá, artikuluje důrazně, a teď jsem zaslechl i jedno tiché Táta. To vždycky potěší..

Více ...
Vložil: vallan dne 5.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 3 měsíce 1 týden 6 dnů života dítěte
 31. 1. 2007Sjuznka Hříbatec

O víkendu jsme si užili krapet sněhové nadílky, což zahrnovalo jeden delší výlet na sáňkách s ohrádkou vlastní výroby po Černošicích. Zuzance se na sáňkách líbilo, byla to radost, až ke konci došlo na křik a pláč, protože jsme venku strávili delší dobu, a přestože nebylo moc stupňů pod nulou a Hobitka byla teple oblečená, její tvářičky se zbarvily borůvkově a nebyla k utišení. Nemělo to žádnou zdravotní dohru, vcelku rychle jsme docválali domů, kde nám dítě rozmrzlo a od toho dne navíc nastala obleva, takže nebyla další možnost vyzkoušet vylepšení technická i zahřívací. V tuto chvíli se naše zahrada opět zelená, jen malé hromádky sněhu dávají vědět o nedávné kalamitě, která postihla Čechy, Moravu i Slezsko, včetně svobodného města Opavy, které se v této době vyznačuje akutním nedostatkem zubních lékařů, a těch pár, kteří praktikují, si nechává platit hotovku do dlaně, k nelibosti pacientů a předstíranému rozhořčení politiků.
Ještě se krátce vrátím k Haníkově nedávnému výletu do noční Prahy: událost dopadla výborně pro všechny zúčastněné; Haník se poveselil s přáteli, Zuzanka jedinkrát zavzpomínala na maminku, ale v podstatě se dočista vůbec netrápila a byla v pohodě a cool. Ani já jsem se netrápil a zvládli jsme naše večerní rituály na jedničku. Noc byla též klidná, takže máme žíly plny optimistické krve do dalších akcí.
Slíbil jsem posledně nějaké psaní o Zuzančiných favorizovaných hrátkách, pokusím se tedy o to. Holčička je tvor podnikavý a aktivní, rozhodně není žádná pecka, která zůstane s jednou hračkou sedět tam, kde ji zanecháte. Má velkou zásobu hraček: kočárek s mimi, plyšové potvory i potvůrky, skládačky plastové i dřevěné, nějakou tu naučnou literaturu zaměřenou výhradně do říše zvířátek, a navíc má nás coby prolézačky, fackovací panáky, nosiče, tanečníky, společníky pro hry na honěnou i schovávanou, předčítače, spoluhráče na bicí a klávesy atd. Momentálně si nejvíc vyhraje s plyšovými hračkami, které pusinkuje, převáží v kočárku, nosí je nám, abychom je pusinkovali nebo je strká do různých nádob a zase vytahuje ven. Zuzanka má ráda při hře společnost. Dokonce spolu i cvičíme; Zuzanka umí dělat dřepy, komíhat nohou do stran, zkrátka se aktivně účastní našich podvečerních cvičebních seancí. Myslím, že nejbližší akvizicí bude magnetická tabule, neboť Zuzanka tuze ráda posouvá magnety po tabuli, která nám visí na stěně, kam sama nedosáhne.
Určitě by k tomu mohl Haník připsat dalších dvacet řádků, co a jak Zuzanka rozehrává, je však zaměstnán(a) přípravou oběda či obědů, a tak ji necháme prostor na příště.
Více ...
Vložil: vallan dne 31.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 3 měsíce 5 dnů života dítěte
 23. 1. 2007Sjuznka Hříbatec

Prý že tu málo píšu, stěžují si čtenářky a já na to říkám: Máte pravdu, leč toto není deník. Nezaznamenáváme zde podrobnou kroniku prvních let Zuzančina života, je to spíš památníček, který teď slouží částečně jako komunikační kanál čtenářům, kteří jsou od nás daleko, zčásti mně pro uspokojení potřeby psát, zejména však v budoucnu bude zdrojem informací a pobavení pro Zuzanku, společně s několika stovkami fotografií a pár artefakty, které schováváme v kouzelné truhle. Rád sem píšu v případech, kdy se přihodí cosi mimořádného nebo když cítím, že už jsem Vás dlouho zanedbával, ale nepíšu z donucení ani za odměnu. Budu se snažit, aby tato stránka nezarostla bodláčím a může se stát, že se zlepší situace s fotkami; mám stran toho 'kési oumysly. Proto, vážení a milí čtenáři, nemějte mi za zlé, když se na této stránce po více dnů nezčeří ani vlnka. Zkuste nejprve stisknout klávesu F5 v horní řadě kláves na klávesnici, což obnoví aktuální obsah stránky, a nakonec mi můžete nechat vzkaz v Návštěvní knize - bývá to dobrý impuls, který mě přiměje k akci. Nu, když jsem se tu takto vyprázdnil, podělím se s Vámi i o novinky ze života naší drahé Bobisky. Čtyřka vpravo dole, tedy první stolička, se vyklubala v ústní dutině jmenované asi před týdnem, v nejbližších dnech očekáváme narození druhé. Tyto radostné události jsou doprovázenými mírnou teplotou, ale ne příliš; obecně doposud Zuzanka prožívá růst svého chrupu v míře lehce snesitelné, bez vysokých teplot nebo pronikavých bolestí, které budí člověka z klidného spánku. Jiné projevy Zuzančina zdravého organismu sdělovat netřeba. Je se Zuzankou sranda náramná, hodně toho nabrebentí, i když z těch srozumitelných slov jsme stále hlavně u výrazů máma, táta, mimi, brm, ham a několika dalších jednodušších kousků. Slovník se ale rošiřuje, zmínit můžu například cizí slovo jogurt, které ale Zuzanka vyslovuje nonšalantě 'churt'. Zuzanka projevuje vlastní vůli a sílu osobnosti, nenechá si všechno líbit a natlačit do všeho, co si představujeme, nezřídka nás vykáže do patřičných mezí rázným NE.
Mohl bych dále pokračovat v popisu Zuzančiných dovedností a současných projevů Zuzančina života, ale není na to v tuto chvíli dostatek času neb Haník se chystá na cestu do Prahy, kde má sraz s kolegy a na mně bude dnes večer (poprvé) celková péče o Bobisčino blaho. Končím tedy pro dnešek a příště napíšu třeba o Zuzančiných oblíbených hrách. Pápá
Více ...
Vložil: vallan dne 23.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 2 měsíce 4 týdny 2 dny života dítěte
 18. 1. 2007Sjuznka Hříbatec

Také v těchto větrných dnech Zuzanku neopouští dobrá nálada a pevné zdraví. Jestlipak se letos dostane i na sáňkování? Zatím si to holka ťape po zdejších ulicích botou suchou.
Více ...
Vložil: vallan dne 18.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 2 měsíce 3 týdny 1 den života dítěte
 10. 1. 2007Sjuznka Hříbatec

I přesto, že základní vojenská služba byla v zemích koruny české zrušena, jsou mezi naší mládeží stále nešťastníci, kteří jsou nuceni ke zkracování svých kadeří z titulu moci vložené do rukou jiných. V našem seriálu Vám, vážení čtenáři, představujeme malou Zuzanku, která se stala nevinnou obětí maminčina kadeřnického umu. Maminka Haník si den předtím vyzkoušela hranice svých schopností na tatínkovi a dnes, po spontánní krátké zralé úvaze, vzala strojek na vlasy do ruky opět. Narozdíl od včerejšího cvičení nebrousila hlavu dvojkou, ale sedmičkou (to neznačí milimetry, ale dílky na stupnici strojku), takže Zuzanka nevypadá jako mladší bratříček, přesto je vidět, že byly vlásky znatelně zkráceny. Pramínek těch hebkých vlásků jsme uložili mezi Zuzančiny osobní suvenýry z porodnice; není to krásné?
Více ...
Vložil: vallan dne 10.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 2 měsíce 2 týdny 6 dnů života dítěte
 8. 1. 2007Sjuznka Hříbatec

Už nám v nosech nechrastí - rýma opustila toto hostinné místo a šla žebrat zase o dům či dva dál. To přineslo úlevu zejména vysavači, který se nyní může věnovat stoprocentně svému původnímu poslání; však už míval záchvaty bolestivé zuřivosti, když se blížil k Zuzančině ucpanému nosíku.

Více ...
Vložil: vallan dne 8.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 2 měsíce 2 týdny 2 dny života dítěte
 4. 1. 2007Sjuznka Hříbatec

Do nového roku vykročila Zuzanka nožkou pevnou, útlou a s úsměvem na líci, avšak též stále s rýmou v dutinách. Silvestra s námi příliš neoslavila, jen o půlnoci, když se krajem rozléhaly rány petard, dělbuchů a jiných třaskavin, probudila se a hlasitým křikem přidala svou trošku do mlýna hlučných oslav příchodu roku 2007. Se změnou léta Páně se v Zuzančině životě nic radikálně neobrátilo, Bobiska to hrne dál ve svém batolecím rytmu. Spí stále ještě dvakrát denně, i když někdy už odpolední spánek vynechá; stravovací návyky se k naší radosti ustálily na příjmu pestré stravy s bohatým výběrem z teplé i studené kuchyně: Zuzanka jí snad veškeré druhy masa, kromě ryb a zvěřiny, polyká kousky (už všechno nemixujeme na fidloprcičky), snídaně se skládá z teplého jogurtu, ovoce a piškotu, k večeři bývá tradiční směs karobovo-rýžové kaše obohacená Nutrilonem (sušeným mlékem); noční režim je poklidný s usínáním okolo osmé a ráno vyvolává střídavě Máma, táta! obvykle ne dříve než v půl osmé. V tomto roce na nás čekají veliké úkoly: v první řadě úkol nejdůležitější, nočníkový, úlevu také přinese zvládnutí smrkání, a jistě si budeme čím dál více povídat. Máme se na co těšit.

Více ...
Vložil: vallan dne 4.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 2 měsíce 1 týden 2 dny života dítěte
 28. 12. 2006Sjuznka Hříbatec

V noci jsme vstávali ve tři padesát za účelem eliminace Zuzančiny rýmy. Z postýlky se ozývalo frkání, tekutiny nasálních prostor drnčely ve svých korýtkách a ucpávaly místo pro hladký průvan dechu, což Zuzance nedávalo spát. Ano, na řadu přišlo opět spojení vysavače a odsávačky, jemuž nelze upřít vysokou efektivitu práce, ale hodila by se nám ještě jedna odsávačka na slzičky naší holčičky. Ráno jsem pak vedl telefonický hovor s Haníkem - Zuzanka má rýmu jako trám, občas i zakašle, ale nezdá se být postižena vyšší teplotou; takže snad jde o pouhou rýmu, která v boji s jemnou chemií, klidovým režimem a vysavačem nemá šanci.
Více ...
Vložil: vallan dne 28.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 rok 1 měsíc 3 týdny 5 dnů života dítěte
 15. 12. 2006Sjuznka Hříbatec

To jsme zase zanedbávali údržbu Zuzančiny stránky! Ještě že o tom majitelka neví, kousla by nás do nosu a zatahala za vlasy. Po dobu zanedbávání se nic převratného neuhodilo; největší změnou je asi posun v Zuzančina denním režimu: protáhla dobu ranního vstávání na půl osmou (plus mínus autobus), čímž udělala velkou radost Haníkovi; přeneseně i mně. Tím, že vstává později, došlo také k úpravě příjmu potravy: ubyla jedna polední svačina, takže po snídani, následné dopolední aktivitě a spánku, následuje oběd, pak odpolední svačina okolo páté a večeře ve čtvrt na osm. A tak dále, a tak dokola, dokolečka tralala. Zuzanka si rozšiřuje slovní zásobu, spolehlivě už poznáme: brm, kuk, máma, táta, haló, ham, bác, pápá, mé znamená méďa (méďa může klidně vypadat jako tuleň, je to libovolná plyšová hračka). Chodí s čím dál větší jistotou po nerovném povrchu, na rovině už jen zřídka upadne. Ráda tancuje při hudbě; točí se dokola, sama i s náhodnými přítomnými tanečníky. Příští týden ve středu, pokud se příroda nespikne proti nám, odtrajdáme k babičce a dědovi do Rožnova - Zuzanka přiveze dědovi jeho oblíbeného zpívajícího pejska, to si užijí! Děda psal do návštěvní knihy něco o přichystané výukové literatuře, co to asi bude?
Více ...
Vložil: vallan dne 15.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 30] Články 3140 z 103 [Dalších 63 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.