|
Deník *Vánoční kuchařka-pokrmy
Články 1 až 10 z 30 [Dalších 20 >>]
|
Placka se švestkami | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience (pro 1 osobu)
- pekáček (asi 30 cm dlouhý )
- 1 střední brambor
- 1 vejce
- 1 polévková rovná lžíce hladké mouky
- 1/2 kávové lžičky soli
- asi 25 půlených švestek (čerstvé či mražené)
- mletý cukr na posypání
- polévková lžíce másla na vymazání pekáčku
Postup
Brambor rozmixovat (nebo jemně nastrouhat na struhadle ), přidat mouku, vejce a sůl. Dno pekáčku silně vymazat máslem a pokrýt těstem, na které uložit půlené švestky vnitřkem nahoru. Dát péci do trouby předehřáté na 100 °C. Jakmile okraje těsta zezlátnou (placka začne nádherně vonět), vyndat z trouby a posypat cukrem. Jíst teplé z pekáčku. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Plněný kapr po jihočesku | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience
- kapr
- česnek
- zeleninová směs (základ je celer, květák a červená kapie - v poměru množství 1:1:1 - vše nakrájíme na kostky) + trochu strouhanky
Postup
Vykuchané půlky kapra nasolíme (doporučuji z čerstvého, mražené nejsou vhodné), okořeníme směsí na ryby a potřeme česnekem. Můžeme vylepšit kousky špeku, mrkví, jablkem - jenom v malém množství.
Směsí naplníme půlky kapra (hodně), přiklopíme a vše zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě 60 minut. Podáváme s vekou nebo jiným pečivem.
|
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kujfeta | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience
- 0,5 kg mletého masa
- 2 velké cibule
- 2 velká vejce
- pepř, sůl, vegeta, paprika pálivá a dále podle chuti (adžika, pašerácké, chilli)
Postup
Zpěníme cibulku do růžova na másle a oleji. Po vychladnutí ji zamícháme do masa. Dále okořeníme (nešetříme s kořením). Nakonec přidáme vejce (pro labužníky můžeme přidat i strouhaný sýr), lžící dáváme na pánev a smažíme placičky do hněda (těsto nesmí být tuhé).
Podáváme s chlebem nebo brambory.
|
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Nakládaný hermelín | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience
- 4x hermelín
- 10 kuliček jalovce
- špetka sladké papriky
- špetka pepře
- lžička tymiánu
- špetka rozmarýnu
- 2x bobkový list
- 8 stroužků česneku
- 2x feferonka + orientální koření
- 1x cibule
- 1dcl oleje
nechat 24 hodin uležet |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kuřecí směs "Veverka" | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience:
- Kuřecí maso (nejlépe řízky)
- bramboráky
- sterilizované žampiony
- cibule
- česnek
- sterilizovaná kapie
- vejce
- olej
- sůl
- pepř
- kari
- worcesterová omáčka
- kečup.
Postup:
Na rozpáleném oleji prudce osmahneme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, které jsme před tím osolili, opepřili a zakápli worcestrovou omáčkou. Maso vyjmeme a do zbylého tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jen zpěníme a přidáme prohřát nadrobno nakrájené bramboráky, žampiony, kapie. K prohřáté směsi přidáme kuřecí maso. Dochutíme kari kořením a lžičkou kečupu. Přidáme vejce, která celou směs spojí.
Podáváme nejlépe s hranolky. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Thajská kuřecí křidélka se zeleninovou rýží | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience:
- 12 kuřecích křídel
- 4 stroužky česneku
- barevný drcený pepř
- koriandr
- mletý zázvor.
- sójová omáčka
- 2 lžíce medu
- 100 g kečupu
- grilovací koření
- 400 g rýže
- 100 g zmrazeného hrášku
- 1 červená paprika ,olej
Postup:
Kuřecí křídla omyjeme , okořeníme grilovacím kořením, drceným pepřem a necháme marinovat v oleji . Z medu, zázvoru, koriandru, drceného pepře, sójové omáčky, kečupu a jemně strouhaného česneku připravíme marinádu . Troubu předehřejeme na 210 °C, křídla rozložíme na hlubší plech a za stálého přelévání marinádou pečeme doměkka a zlatova.
Zeleninová rýže: Na oleji opečeme na jemné kostičky krájenou papriku s hráškem , promícháme s vařenou rýží a podáváme. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Sváteční roštěnky | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Postup:
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme přes noc rozležet v chladničce. Druhý den na oleji opečeme , přendáme do zapékací misky nebo na pekáč, poklademe půlkami kompotovaných broskví a na ně položíme plátky hermelínu plísní nahoru. Přichytíme párátkem, podlijeme zbylou šťávou z pánvičky a dáme zapéci do trouby.
Podáváme s bramborovými hvězdičkami: Brambory oloupeme, nakrájíme, uvaříme doměkka. Vodu slijeme, ochutíme solí, špetkou muškátového květu a se zakysanou smetanou vyšleháme na kaši. Sáčkem na zdobení dortu tvoříme na plechu větší hvězdičky, které upečeme dozlatova.
Podáváme se zbylým broskvovým kompotem. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Papriková pasta | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience:
- 2 kg červených paprik ( červené jsou chutnější, mám vyzkoušeno)
- ½ kg cibule
- 5 – 7 feferonek
semlít dohromady a přidat:
- 2 dl oleje
- ¼ l octa
- 20 dkg cukru
- 1 lžíce soli
- ½ balíčku DEKA - bez zrníček
Postup:
vařit asi 40 minut, podle toho, jak to chceme řídké nebo husté a 15 minut sterilizovat. Výborné do gulášů, do směsí na špagety apod. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zeleninové bramboráčky | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience:
- 500g cukety
- 2 větší karotky
- 2 vejce
- 1 lžíce vegety
- špetkuamletého pepře
- 100ml mléka
- 250g hladké mouky
- 1 hlávkový salát
- 100g rajčátek
- olej na smažení
- špetku muškátového květu
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- sůl, majoránka a strouhanka
Postup:
Cuketu omyjeme a okrájíme ( mladé plody můžeme použít i se slupkou ). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli odstát, až pustí vodu a tu slijeme. Karotky očistíme, omyjeme a nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nadrobno ji nasekáme. Oloupaný česnek utřeme nebo prolisujeme. Karotku, cibuli a česnek přidáme k nastrouhané cuketě společně s vejci, mlékem a hladkou moukou. Směs ochutíme vegetou, solí, muškátovým květem a špetkou pepře. Vše dobře promícháme. Z hustého cuketového těsta tvoříme bramboráčky. Smažíme je na pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany asi 5 minut. Hotové placičky rozložíme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku. Cuketové bramboráčky podáváme teplé a zdobíme malými rajčátky a salátem. Můžeme je servírovat i jako přílohu k masu. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Mexické maso | *Vánoční kuchařka-pokrmy |
|
Ingredience:
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 1 malá cuketa
- 1 paprika ( nejlépe žlutá , červená , aby pokrm byl hezky barevný)
- 1 rajský protlak (větší)
- 1 sterilované červené fazole
- 1 kysaná smetana
- sůl dle chuti
Koření:
1.varianta - trochu skořice
2.varianta - paprika sladká a pálivá
Postup:
Maso osmahněte na trošce oleje , přidejte rajský protlak , sterilované fazole, sůl dle chuti a koření dle chuti. Poduste maso a nakonec přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a papriku. Chvíli ještě poduste tak, aby zelenina zůstala "křupavá". Při podávání ozdobte navrchu kysanou smetanou. Lze podávat s chlebem, brambory a rýží. |
Více ... |
Vložil: cerven05 dne 16.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 10 z 30 [Dalších 20 >>] |
|