KORPUS:Vejce 4ks,cukr krupice 150g,mouka hladká 170g,trošku vody,citronová kůra(aroma) POSTUP:žloutky vyšleháme s 1/3 cukru do tužší světlejší hmoty-před došleháním nakapat trochu té vody.Bílky vyšlehat se zbytkem cukru do tuhé hmoty,kdyby to netuhlo,dát kapku octu.Obě hmoty lehce smíchat s moukou a olejem.Dát péct na 200st do růžova.Prvních 10 minut neotevírat troubu aby korpus nespadl.
KRÉM MÁSLOVÝ na 1 litr: 1litr vody,2 pudingy,1kg másla POSTUP:uvařit puding zašlehat máslo
nebo MÍŠA krém: 2 tvarohy vyšlehat s troškou mléka,přidat citronovou šťávu(podle kyselosti) a cukrem moučkou.Do této směsi vmíchat ušlehaný 0/5litr smetany.Výborné a zdravější než máslák..
PAŘÍŽSKÁ ŠLEH.: Litr ušlehané smetany a do ní zamíchat nuttelu,mňááám
No a teď ta mandlovka vylepšená o 100% tuk:
SUROVINY: 260g sušeného mléka,260g moučk.cukru,omega 40g,med,voda,mand.aroma. POSTUP: nastouhanou omegu smícháme se všemi surovinami,s vodou opatrně.Dohušťovat stejnoměrně s cukrem i suš.mlékem.Nedávat raději do lednice a nechat ji trošku na vzduchu oschnout.
VŹROBA DORTU: Spodní část rozkrájeného dortu pomažeme marmeládou,na to nastříkáme pytlem s hl.trubičkou krém,zkušenější namažou na marmošku nožem .Přiklopíme prostřední díl,namažeme krémem a přikryjeme posledním nejrovnějším dílem.Celý dort zamažeme do roviny krémem a dáme ztuhnout do lednice..
POTAŽENÍ MANDLOVKOU:Na vál,či linku si prosejeme moučkový cukr,lepší je víc aby se mandlovka nepřilepovala(nebo vyvalovat přes igelit).Vyválíme na požadovaný tvar,délku a šířku dortu(lepší je si nechat trošku větší placku než je dort)lepší je trošku silnější(3-4mm).Vyndáme dort z ledničky postavíme si ho nejblíž k placce a ze spodu ji podebereme oběma rukama a co nejrychleji na dort hodíme.Pak jen doupravujeme na dortu,nožem okrájíme a zarovnáme.Dort ozdobíme podle své fantazie a dáme do chladné místnosti. ,či risknout do lednice s více stupněmi-hrozí rozleptání mandlovky.Už se mi to párkrát stalo
Tak snad je to o něco podrobnější,no.. |