Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Něco o příkrmech

Autor: inishkea , 3.4.2008

I Jamie Olivier byl mimino :)


Jak začít - zelenina a obiloviny


Přikrmovat začínáme zpravidla mrkví a postupně přidáváme i jinou (z počátku sladkou) zeleninu (dýně, kedlubna, brokolice). Odstup mezi každou novou potravinou by měl být 3-5 dní, během kterých by se objevila případná alergická reakce na posledně přidanou. Zeleninu vaříme bez soli (až do 1roku) a pak ji rozmixujeme nebo umeleme na strojku na maso a přidáme kapku panenského oleje (např. slunečnicový, sezamový, řepkový). Jídlo mixujeme opravdu jen na začátku, než si dítě zvykne na nový způsob jedení a hlavně nové chutě. Po několika týdnech přecházíme na hrubší konzistenci - syrové před vařením jemně strouháme, uvařené pasírujeme přes cedník a později už jen mačkáme vidličkou.


Zeleninu můžeme kombinovat (podle toho, jestli chceme polévku nebo kaši) nejrůznějšími druhy obilovin. Do jednoho roku používáme pouze bezlepkové obiloviny - kukuřice, rýže, jáhly a amarant, pohanka, možno i oves- obsahuje jiný "lepek" jinou bílkovinu než pšenice.Naopak kukuřici děti milují ve všech jejích formách (polenta, kukuřičná kaše, křupky, lupínky). Obiloviny povaříme zvlášť a trochu pak rozmělníme se zeleninou nebo pro ulehčení práce můžeme použít instantní obilné kaše (např. od firmy Country Life nebo Alnatura), které se pouze vmíchají do horké vody a nechají nabobtnat.


Mořské řasy


Pokud vaříme zeleninu i obiloviny, můžeme k nim přidávat mořské řasy, které obsahují velké množství minerálů, vitaminy a jemnou vlákninu. Téměř bez vaření se dá použít mořská řasa Dulce. Je červená (obsahuje hodně železa) a velmi jemná. Do vody na vaření obilovin přidáváme řasu Wakame (asi velikosti poštovní známky), také nemá výrazné mořské aroma a společně s obilovinou ani chuť. Jemnou část, která se téměř rozvaří, dáváme dětem, pokrájený stvol sní maminka. Po 1,5 roce přidáváme do polévky také arame, na delší vaření obilovin a luštěnin kombu. Řasy seženeme v prodejnách zdravé výživy.


Ovoce a sladkosti


Děti milují sladkou chuť, vlastně je to normální potřeba pro všechny. Sladké chutě se snažíme uspokojovat podáváním ovoce - nastrouhaného, povařeného, rozmixovaného... záleží na dítěti, jak už je velké, co nejradši přijme. Ovoce konzumujeme v rozumném množství, aby nedocházelo k překyselení organismu, a nekombinujeme ho s obilovinami, protože při společném trávení vznikají ve střevech plísně. Vhodné jsou ale jen takové druhy, které rostou u nás, a konzumní zralosti nebo sušené (tj. přirozeně skladované) - například hrušky, jablka, švestky. Další chutě na sladké můžeme uspokojit dezerty a moučníky z obilovin a sušenkami bez cukru (a do 1roku také bez lepku), které upečeme nebo koupíme v prodejnách zdravé výživy. Můžeme také připravovat nejrůznější pudinky a krémy, péct moučníky. K přípravě používáme obilná mléka, slady a celozrnné mouky.


Není sladké jako sladké a není cukr jako cukr. Cukry jednoduché (glukóza, fruktóza, galaktóza) a cukry dvojité (sacharóza, laktóza, maltóza) se vstřebávají z organismu přímo do krve. Vede to k okamžitému nadbytku cukru v krvi a organismus musí uvolnit ke kompenzaci inzulin a minerály z vlastních zásob. Pokud se tak děje často, dochází k zatížení slinivky, což může vyústit v cukrovku. Oproti tomu cukry složené (škroby, dextrin, glykogen), obsaženy v celozrnných obilovinách, zelenině a luštěninách, jsou působením enzymů zažívacího traktu postupně rozkládány. Hladina cukru v krvi tedy nekolísá a tělo nepřichází o minerály, zejména vápník.





Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 616 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.