Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Vyrábíme z plastových lahví

3.2.2005 J. Chroboková, M. Rychtářová, ŠD a MŠ Kyjovice (Informatorium) (zkopírováno ze článků na RODINA.CZ)
Mnoho výrobků, které běžně nakupujeme, je ukryto v obalech z plastu. Plastové obaly se mohou stát levným materiálem pro tvoření s dětmi.

Autor: Zdenka +4 , 18.2.2007

Uvedené návody na výrobky z PET lahví různých velikostí a barev jsou vyzkoušené a lze je brát jako inspiraci pro další nápady.


Chobotničky



Pomůcky: plastová láhev, nůžky, barevné izolepy


Postup práce: Na chobotničku si vybereme láhev, která má oblejší vrchní část. Láhev přestřihneme asi v polovině. Budeme ji zastřihávat asi na 1 cm široké proužky až k oblému tvaru. Takto nastříhané proužky skládáme do harmoniky. Jestliže jsou všechny proužky naskládané, můžeme chobotničce dolepit oči, ústa aj. z barevných izolep a pak stačí připevnit přes vršek provázek a chobotnička je hotová. Můžeme ji využít jako pěknou dekoraci na chodbách a stěnách školy.






Ryby



Pomůcky: plastová láhev, barevné papíry, lepidlo, nůžky


Postup práce: Nejdříve si děti z barevných papírů nastříhají větší množství šupin, oči a ploutvičky. Hlava ryby je na užší straně láhve. Šupiny lepíme od hlavy směrem dolů. Na hlavě přilepíme oči, otvor láhve představuje ústa ryby. Na závěr přilepíme ploutve ocasní, hřbetní i boční.






Mouchy



Pomůcky: malá plastová láhev, vlnitá lepenka, nůžky, lepidlo, drátek, vlna, tvrdý papír


Postup práce: plastovou láhev očistíme od etikety. Z vlnité lepenky vystřihneme křídla. Na dva drátky asi 10 cm dlouhé namotáme vlnu (hnědá, černá), pak drátky smotáme do tvaru tykadel (šnek). Do zátky láhve uděláme dvě dírky na tykadla. Z tvrdého papíru vystřihneme oči, které nalepíme za zátku na láhev a za ně pak křídla.






Vlak



Pomůcky: plastové láhve, nůžky, barevné papíry (izolepy), lepidlo (tavná pistole)


Postup práce: Plastové láhve očistíme, odstřihneme hrdla se zátkami. Na komín odstřihneme horní část láhve a zasuneme do otvoru v položené láhvi. Kola a okna vagónů vystřihneme z barevného papíru a lepíme na položené láhve. Jednotlivé vagóny spojujeme proužky z barevných (kartónových) papírů.






Pavouci



Pomůcky: velká plastová láhev, nůžky, barevné izolepy (barevný papír)


Postup práce: Plastovou láhev očistíme a ustřihneme asi v polovině. Na pavouka budeme potřebovat část láhve s hrdlem. Hrdlo odstřihneme a využijeme oblého tvaru láhve na tělo pavouka. Při tvorbě nohou pavouka nastříháme asi 1 cm široké proužky, které potom skládáme do harmoniky. Na oblý tvar hlavy nalepíme z izolepy kříž a oči. Pavouky můžeme použít při dekoraci.


Had


Pomůcky: plastové láhve stejné barvy, nůžky, barevné izolepy


Postup práce: Jednotlivým láhvím odstřihneme jejich horní části se závitem. Pak je postupně do sebe zasunujeme. Láhve slepíme izolepou a zdobíme různě barevnými izolepami. Z izolep nebo barevných papírů nastříháme oči a jazyk.

 Přidejte svůj komentář
Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1607 x.
 Poslat emailem
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.