Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak vybrat autosedačku

tohle na mě juklo při pátrání po něčem úplně jiném ;) je to sice až od devíti kil, ale i na to jednou dojde

Autor: rybushka , 18.8.2006

http://www.emimino.cz/modules.php?name=News&file=print&sid=4006


Konečně jsem se dokopala a zpracovala tolik probírané téma – NÁKUP AUTOSEDAČKY OD 9 KG VÝŠE. Nepíšu schválně 9-18 kg, protože vím, že některé z Vás přemýšlejí i o autosedačce s větším rozsahem (9-36 kg). Jelikož mám k dispozici časopisy D-TEST, které testy dětských autosedaček i moudré rady k nákupu dětských autosedaček zveřejňují již od svého vzniku, vzala jsem si je k ruce, k tomu i další zdroje na internetu a zpracovala tento deníček. Snad to zvládnu k Vaší spokojenosti a rozhodnosti, jakou autosedačku zvolit…

Autosedačky, které nás zajímají jsou podle:
… dle konstrukce – 1) Dětské autosedačky integrované, tj. autosedačky s vlastními bezpečnostními pásy; použití pro děti samostatně sedící o hmotnosti 9 až 18 kg (skupina I.).
2) Dětské autosedačky bez vlastních bezpečnostních pásů, k připevnění dítěte a autosedačky se používá bezpečnostní pás pro dospělé; použití pro děti o hmotnosti 15 až 25 kg (skupina II.).
3) Kombinace různých návleků pro rozšíření popruhů nebo pro změnu směru popruhu automobilového bezpečnostního pásu pro dospělé, dále ochranné a nárazové štíty – a to vždy v kombinaci se sedákem (podložkou), na kterém dítě sedí, nebo samotné sedáky. Sedáky s návleky a různými doplňky zajistí optimální vedení popruhu bezpečnostního pásu pro dospělé přes tělo dítěte. Optimální vedení popruhu zajišťuje často sám sedák svojí tloušťkou, tj. přizpůsobuje výšku sedícího dítěte automobilovému bezpečnostnímu pásu; použití pro děti o hmotnosti 22 až 36 kg – těm se budu věnovat (skupina III.).
… podle použití – 1) Univerzální dětské zádržné systémy, které jsou určeny do všech vozidel, které jsou vybaveny bezpečnostními pásy pro dospělé, jimiž se na sedadla vozidla připevňují!
2) Připevnění dětských autosedaček systémem ISOFIX; na sedadle automobilu jsou umístěna dvě dostatečně pevná pouzdra, do kterých se zasunou čepy připevněné na dětském zádržném systému.
… podle způsobu připevnění do vozidla – 1) Tříbodovým bezpečnostním pásem pro dospělé, který upevňuje uživatele ve třech bodech – 1x rameno a 2x boky. Bezpečnostní pás může připevňovat buď pouze samotný dětský zádržný systém (dítě je zajištěno popruhy a přezkami dětské autosedačky), nebo současně zajišťuje připevnění jak autosedačky, tak dítěte.
2) Dvoubodovým bezpečnostním pásem pro dospělé
3) Systémem ISOFIX

Jak vybírat dětskou autosedačku v obchodě?
Nikdy autosedačku nevybírejte bez dítěte. Je-li to možné, přistavte ke specializované prodejně i své auto.
Nechte si prodávajícím předvést autosedačky vhodné pro vaše dítě (hmotnost dítěte a jí odpovídající normová skupina autosedačky).
Odpovídá výrobcem doporučený způsob připevnění dětské autosedačky vašemu vozidlu (dvoubodové či tříbodové bezpečnostní pásy pro dospělé)?
Překontrolujte, zda jsou nabídnuté výrobky opatřeny homologačním štítkem (schvalovací značkou podle předpisu EHK OSN: ECE-R 44/03, resp. 44/04 od června t.r.). Informaci o schválení musí obsahovat i návod k obsluze a užívání.
Zaměřte se na návod k obsluze a užívání dětské autosedačky. Je v českém jazyce? A je skutečně návodný? Rozumíte každému kroku, který se váže k montáži autosedačky do vozidla a k její obsluze?
Zkuste pod dohledem prodávajícího namontovat dětskou autosedačku do svého vozidla. Je její montáž obtížná? Zvolte jinou značku!
Chybná montáž (upevnění) dětské autosedačky, která může vyplývat i z nižší srozumitelnosti návodu, vede při nehodách k selhání dětských zádržných systémů.

Zvolenou autosedačku si důkladně prohlédněte a posaďte do ní své dítě.
Zkuste si odpovědět na následující otázky...
· Není pro dítě příliš úzká?
· Je dobře tvarovaná?
· Není příliš tvrdá?
· Vyhovuje úhel sezení autosedačky?
· Sedí se dítěti pohodlně?
· Nejsou v dosahu dítěte nějaké ostré hrany a otřepy?
· Pečlivě kontrolujte...
o Nepřesahuje hlava dítěte opěrku dětské autosedačky?
o Jsou bezpečnostní pásy, kterými je dítě poutáno, umístěny ve správné výšce?
o Nevedou bezpečnostní pásy přes krk dítěte?
o Je dítě zafixováno tak, aby neproklouzlo pod pásy?
o Je pro vás zapnutí a rozepnutí bezpečnostních pásů, které jsou součástí dětské autosedačky a které poutají dítě, snadné?

Do výběru autosedačky zapojte své dítě, je-li to vzhledem k jeho věku možné. Trpělivě naslouchejte jeho případným připomínkám. Bude-li se mu autosedačka líbit a bude-li se v ní cítit dobře, nebude proti jejímu používání při cestách protestovat.
Je-li dětská autosedačka opatřena snímatelným potahem, musí na něm být i doporučené symboly údržby (kontrolujte v tomto směru i návod). Možnost praní při doporučené teplotě prací lázně je výhodnější než chemické čištění. Nezapomeňte si v obchodě vyzkoušet stažení a opětovné navléknutí snímatelného potahu.
Pamatujte, že dětská autosedačka musí být ve vozidle vždy instalována pouze na ta místa k sezení, která doporučuje její výrobce.

Co se na dětském zádržném systému podle stávajícího předpisu ověřuje?
· Materiál sedačky nesmí být hořlavý a toxický, musí mít určité mechanické rozměry.
· Autosedačka nesmí mít ostré výčnělky a její kovové části musí odolávat korozi a zůstat po působení korozních roztoků funkční.
· Popruhy dětské autosedačky musí mít určitou pevnost a rozměry, přezky musí vykázat dostatečnou životnost.
· Materiál sedačky musí vykazovat schopnost tlumit náraz (měří se jeho absorpce energie).
· Figurína dítěte, která je upevněna v autosedačce, nesmí při převracení vypadnout a její hlava se nesmí posunout proti původní poloze o více než 300 mm. Při dynamické zkoušce (dětský zádržný systém je připevněn na vozík se sedadlem a při rychlosti 50 km/h je zabržděn na dráze 650+/-50 mm s určitým průběhem zpoždění) se měří posuny hlavy dětské figuríny a zpoždění (zrychlení), které působí na hrudník.
· Všechny měřené hodnoty při dodržení hodnot vstupních (tj. rychlost, brzdná dráha a průběh zpoždění) musí ležet v povolené toleranci. Při zkouškách se používá pět figurín dětí, které se vzájemně liší hmotností a velikostí.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 568 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.