Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

12. 8. 2013

Autor: vallan , 12.8.2013
Švédské léto se s námi za zvuků deště loučí, za dva dny dětem začne škola, a tak by se slušelo pár slovy zrekapitulovat uplynulé týdny, jak jsme je prožili.

Na začátku července jsme navštívili zoologickou zahradu v Kolmården, to je asi 50 km od Linköping. Výlet byl sponzorován Haníkem, neboť se jí podařilo spořádat SFI kurs v krátké době, takže dosáhla na bonus pro šikovné studenty. ZOO je moc pěkná, přenocovali jsme v hotelu, který je v areálu; ve fotoalbu můžete popatřit fotky děvčátek, kterak je pomalovala teta v hotelové herně. Největším zážitkem pro nás bylo nejspíš safari, nad kterým se projíždí v kabinové lanovce, místy jen pár metrů nad lvi, medvědy a žirafami. Tak se nám safari líbilo, že jsme je projeli třikrát.

Krátce nato jsme se vydali na výlet autem do exotické České republiky. Netušili jsme, že nás tam první dva týdny čeká taková výheň. Zuzanka si znatelně vylepšila svůj plavecký styl a Markétka se na Hnačově zbavila dlahy na ruce, která je už docela zahojená. Vzali jsme děti na procházku z pražského hlavního nádraží přes Staroměstské náměstí nahoru na Pražský hrad. O dva nebo tři dny později jsme se vypravili do Liberce navštívit Haníkovu tetu a taky naše kamarády, kteří tam provozují skvělou palačinkárnu. Před návštěvou jsme vyjeli lanovkou na Ještěd, poobědvali v restauraci na vysílači, a pak to vzali dolů po modré. Nakonec jsme v Liberci zůstali přes noc, abychom si kamarádů užili trochu víc.

Nebudu zastírat, že jsme se výborně užili čas, kdy byly děti na Hnačově a my jsme zůstali v Černošicích sami. To byla ta odpočinkovější část dovolené. V Rožnově, už opět s dětmi, jsme se pak dlouho nezdrželi a vyrazili jsme s rožnovskými babi a dědou a s Kačenkou do Jeseníků, kde jsme strávili poslední týden - to už za snesitelného počasí. Ponavštěvovali jsme stará známá (chaloupka, Javorník) i méně známá (lázně Jeseník, Mechové jezírko) místa, každý den jsme se osvěžili v hotelovém bazénu, potkali se s rodinou (strejda, Alča, Kačka) i přáteli (Zuzka) a na konci týdne jsme se vmáčkli do zcela zaplněného auta a zamířili zpět na sever.

Návrat byl ještě ve znamení letního počasí, ale to už začalo nabírat nový směr - ke dnům kratším, chladnějším, větrným a občas i deštivým. Minulý víkend jsme se tedy ještě vzepjali k dvoudennímu výletu do kempu, vyzkoušet náš nový rodinný stan. Poodjeli jsme asi sedmdesát kilometrů k jezeru Vättern, což je druhé největší jezero ve Švédsku, údajně s první nejčistší vodou ve Švédsku. Plavání v jezeře bylo báječné, voda měla příjemných jednadvacet stupňů (odhadem), písečná pláž potěšila děti, v kempu jsme vztyčili náš mobilní příbytek a testování dopadlo na výbornou. Nedaleké město Askersund nás mile překvapilo nabídkou míst pro odpočinek, hry i občerstvení. Ačkoliv jsme mohli zůstat do neděle, rozhodli jsme se sbalit saky paky už v sobotu večer, protože na neděli byla předpověď spíš pochmurná (skutečně téměř celou neděli pak pršelo a lilo).

Mně už začal večerní kurz švédštiny, Haník jde zítra poprvé. Děti budou následovat s jejich rozvrhem. V pátek začnou Zuzance opět koníci. Pro Markétku stále nic extra nemáme, ale kdoví, co se vynoří....

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 419 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.