Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Proč tolik humbuku aneb zpátky na stromy

Autor: inishkea , 9.6.2008

Takže nejdříve kousněme to toho kyselého jablka negativních dopadů vložek a tamponů na naše zdraví a životní prostředí.OBALY- Tampony a vložky jsou často a zbytečně zabaleny hned v několika obalech, které tak tvoří obrovské množství odpadu navíc. Průměrná žena spotřebuje za život 10.000 vložek a tamponů! Vložky, dnes vyráběné v kombinaci plastu a dalších materiálů (např. buničina), jsou biologicky nerozložitelné a zároveň nerecyklovatelné - představují něco jako variantu tetrapaku. Tampony jsou na tom o něco lépe, ala i ony obsahují umělá vlákna .Výroba buničiny a papíru je velmi energeticky náročná - spotřebuje se při ní velké množství vody a dřeva (každý pátý strom se pokácí kvůli výrobě papíru).



DIOXINY A DALŠÍ LAHŮDKY- Stále se rozrůstá množství důkazů, že průmyslové užití chloru, včetně bělení papíru a buničiny, produkuje jedovaté dioxiny, které se v přírodě hromadí a způsobují zde vážná poškození. Vedle ekologických škod stojí i ohrožení osobního zdraví uživatelky tamponů a vložek. Dioxin - vedlejší produkt při bělení chlorem, způsobuje spoustu zdravotních problémů. Velké značky (Tampax, Playtex, o.b.) své produkty bělí pomocí chloru. Výsledkem je velké množství dioxinů jak v bělených výrobcích, tak i ve vodních zdrojích, kam se chemikálie vypouštějí. Přitom neexistuje rozumný důvod, proč hygienické potřeby bělit - aby byly bělejší než bílá???Vložky a tampony velkých výrobců obsahují umělé hedvábí - což je materiál získatelný pouze při bělení chlorem nebo jeho sloučeninou. Do pochvy se uvolňující vlákna rayonu jsou pravděpodobnou příčinou syndromu toxického šoku (TSS) a zanícení a odlupování poševní sliznice. Pokud musíte používat tampony, čistou alternativou jsou stoprocentně bavlněné tampony, které se bělí - pokud vůbec - peroxidem vodíku, takže neobsahují dioxiny..Plast a polyakrylové absorbenty (všechny ty sračky, co se v kontaktu s "tekutinou", jak rády říkají reklamy, změní na gel apod.) mohou způsobovat alergie.Bavlník, který se pěstuje "normálním" způsobem, se stříká pesticidy, herbicidy, hnojivy a dalšími chemikáliemi. Ty pak do okolního prostředí uvolňují jedovaté látky a část z nich zůstane i v bavlně, z níž se pak vyrábějí tampony.

KORPORACE- Používáním běžných tamponů a vložek si nejen ničíme zdraví a životní prostředí, ale přispíváme velkou měrou do kapes nadnárodních společností. Jako u mnoha jiných produktů, jako je např. kosmetika nebo čisticí prostředky, i u menstruačních potřeb vlastní jedna mamutí firma více značek. Dochází tak k monopolizaci a vytlačování menších lokálních výrobců. Výroba se stěhuje do "levnějších" a na ekologii méně dbajících zemí. Že se při výrobě používají jedovaté látky a testuje se na zvířatech, je smutnou skutečností. Typickým příkladem je společnost Johnson&Johnson´s (vlastní značku o.b.) nebo Procter&Gamble (té z u nás známých značek patří např. Pampers - pleny, Pringles - chipsy, Tampax - tampony - tomu se říká všestrannost!). Korporace vědí, že jako menstruující ženy nemůžeme vložky a tampony nepoužívat, a tak se jen předhánějí ve vyvíjení nových "zlepšení" (již zmíněný "gel", parfemace, ještě anatomičtější tvar) a v rozsahu nasazených reklam, abychom svou kupní sílu obrátily v jejich prospěch. Výrobci hygienických potřeb navíc často propagují své výrobky ve školách, většinou u dívek ve věku příchodu první menstruace - nabídnou jim třeba i nějaký ten vzorek tamponů zdarma. Dělá se to proto, že dívky pak zhusta setrvávají u značky, s níž se setkaly poprvé. Je to proto výhodná a návratná investitce do budoucna.Naštěstí existují alternativy, pomocí nichž se můžeme vymanit z pařátů nadnárodek, ekologické katastrofy i vlastní smrti (tedy - předčasné).




MENSTRUAČNÍ AKTIVISMUS- Co se tedy dá dělat? Hlavně: začít používat ekologicky šetrnější výrobky - bezchlorové vložky a tampony bez aplikátorů by měly být k dostání v některých "zdravých" obchodech. Takové výrobky neobsahují deodoranty, parfémy a další chemikálie, které narušují přirozenou "chemii" ženského těla. Máme možnost vybrat si něco jiného než to, co nám nabízejí reklamy a přeplněné regály drogerií. Ale chce to trošku snahy.Látka je mnohem příjemnější na dotyk než papír a umělá hmota. Pokožka navíc může dýchat, čímž se snižuje riziko výskytu různých poševních infekcí.Další alternativa je mořská houba. Používá se jako tampon, místo šňůrky na vytažení je možno přidělat dentální nit (není nutná - navíc šňůrky, které jsou i na běžných tamponech, fungují jako provazové žebříčky pro různé infekce). Nařežou se různě velké kousky - podle síly menstruace - na každý den jiný. Před prvním použitím je nutno houbu převařit, po použití se vypere nebo opět vyvaří. Skladovat na suchém čistém místě - jako ostatně všechny menstruační potřeby. Houba se po určité době opotřebuje - čas od času je třeba pořídit si novou.Dále je tu menstruační pohárek vyrobený ze 100% přírodní gumy. Opět se nosí jako tampon. Ze začátku se to prý může zdát dost divné, ale je to spolehlivé a vydrží až 10 let užívání.Ušít si vložky není težké, ale problém mohou být materiály. Mořská houba - obraťte se na lékárny a poněkud alternativněji laděné drogerie. Přírodní tampony se u nás dají tu a tam taky sehnat, - Natcare.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1403 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.