Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Přesnídávka

Autor: inishkea , 29.3.2008
přesnidávky, které poslouží třeba jako ovocné pyré do různých receptů,nebo jen tak….

Nakrájená jablka, na kostičky bez slupek, dáme povařit do změknutí, ale ne na rozvaření, a jen s trochou vody, jenom na zakrytí dna, po vychladnutí uvařených jablek rozmixujeme na hustou kaši a můžeme při mixování přidat další nejrůznější povařené ovoce,…
a stejný postup jako při zavařovaní, do skleniček…, nebo je možnost taky zmrazení.Nemusí se ani sladit, jablka jsou dost sladké


PŘÍPRAVA OVOCE
vše řádně omyjeme, vypeckujeme, vykrájíme jádřinec. Slupky necháváme, pod slupkou je nejvíce pektinu a to dělá přesnídávku krásně hustou. Dáme do hrnce trochu vody a pokrájené ovoce, občas promícháme a dusíme do měkka, cca 5minut dle druhu ovoce. Měkkčí ovoce přidáváme později. Propasírujeme přes sítko nebo rozmyxujeme. Získaný protlak dáváme do skleniček a sterilizujeme. Nebo jen zamrazíme.

STERILACE


- RYCHLÁ STERILACE : protlak naléváme vařící do horkých skleniček  /  před použitím vypláchneme vařící vodou/, zavřeme, otočíme dnem vzhůru

- ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ : Naplněné a zavíčkované sklenice vyskládáme na plech s vodou (stačí tak 2-3cm) tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Dáme do trouby předehřáté na 150° a "pečeme" shora i zdola. Zhruba po 15 minutách ubereme teplotu na 100°, přepneme na spodní pečení na cca 20 minut (podle toho, co takto zavařujeme a jak moc to chceme mít měkké). Po vytažení z trouby skleničky skládáme na vlhkou utěrku dnem vzhůru, aby všechna víčka "chytla".


-ZAVAŘOVÁNÍ V OBYČEJNÉM HRNCI sklanice naskládáme do hrnce, na dno dáme utěrku a zalijeme vodou - u Zepteru cca 5 cm, u obyčejných do poloviny, přiklopíme poklicí a vaříme, pomalu cca 20 minut až půl hodiny, podle velikosti sklenic. Vyndáme a skládáme na utěrku dnem vzhůru, necháme do vystydnutí.

Přesnídávky vydrží několik měsíců, jen pozor, aby víčko nebylo vypouklé.


Ovoce do přesnídávek lze kombinovat (např. jablka, švestky nebo meruňky a pod.)  Řídké protlaky zahušťujeme odpařením.

Stejně jako ovoce lze zavařovat i zeleninové pyré (mrkev, brambora, květák, brokolice)


OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA
Omyté ovoce (borůvky, rybíz, třešně a hrušky, meruňky, broskve, švestky atd.) se krátce povaří. Zároveň se povaří i jablíčka (viz předcházející recept). Ovoce se rozmixuje a přidá se stejné množství rozmixovaných jablek. A přesnídávka je hotová, stačí nalít do skleniček a zavařit. TIP: Pokud by se vám takto zavařená přesnídávka zdála moc řídká, je možné ji zahustit trochou instantní rýžové nebo kukuřičné kaše, případně kukuřičným bio škrobem. Doslazovat není potřeba. Je-li přesnídávka ale opravdu moc kyselá (rybízová), můžete přidat trochu hnědého cukru nebo kukuřičného nebo rýžového sirupu, ječného sladu atd.

RAJSKÝ PROTLAK
Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky a dusíme v trošce vody (opravdu jen tak, aby se zalilo dno). Pak přepasírujme přes sítko a plníme do skleniček, které stejně jako přesnídávky zavařujeme.
Na jídlo pak přidáváme rýži, bramboru nebo jiné druhy zeleniny…


ZELENINOVÉ PYRÉ
-mrkev, brambora, květák, brokolice, dýně, špenát atd.
Zeleninu nakrájíme, podusíme, propasírujeme, zavaříme
Lze kombinovat: brambory + mrkev, brambory s brokolicí, mrkev + květák, mrkev + hrášek atd., zelenina s rýží

Doporučuji zavařit si každou zeleninku zvlášť. Lépe se kombinuje. Může se objevit nesnášenlivost některého druhu ovoce nebo zeleniny a kombinace více druhů bychom pak musely sníst samy. Výborné je zavařit si samotnou mrkvičku. Lze pak kombinovat s čerstvým jablíčkem, s rýží, s bramborem apod.


 


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 915 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.