Někdy se stane, že musí maminka od malého miminka na nějaký čas odejít. Třeba jen na nákup do vzdáleného města, ale třeba také na nutnou operaci, která si vyžádá hospitalizaci. Ani v takovém případě není rozhodně nutné přestat kojit. S dostatečným předstihem lze zvýšit odstříkáváním, nebo odsáváním mléka jeho produkci a vytvořit zásobu mléka v mrazáku. A jak na to prakticky?
Nejprve několik číselných údajů, které platí pro použití pro miminko, které je zdravé, není nedonošené, nebo nemocné. Pro oslabené děti mohou platit přísnější,nebo jiná pravidla.
„Výdrž“ MM:
- Při pokojové teplotě vydrží čerstvé mateřské mléko 3 hodiny, jiný zdroj uvádí dokonce 6-8 hodin, na což bych raději nespoléhala.
- V chladničce, při teplotě do +6stupňů, vydrží mléko 24 – 72 hodin. Sama považuji za maximální hranici 48 hodin od získání mléka.
Zmrazení MM:
- V mrazničce vydrží mateřské mléko při teplotě -18 až - 40 stupňů Celsia 3 až 6 měsíců, optimum je spotřeba do 4 měsíců od zamražení.
- Rozmrazené mléko lze uchovat v chladničce v uzavřené nádobě 24 hodin, v otevřené nádobě však pouze 12 hodin.
- Mléko rozmrazujeme nejlépe pomalu, v chladničce, například přes noc, nebo při pokojové teplotě. V krajním případě jej lze rozmrazit v teplé lázni.
- NIKDY mateřské mléko nerozmrazujeme ani neohříváme v mikrovlnné troubě, protože tento způsob ohřevu ničí některé látky mateřského mléka, nehledě na to, že může dojít k nestejnoměrnému ohřevu a popálení miminka.
- Již jednou rozmrzlé mléko v žádném případě znovu nezmrazujeme.
Použití uchovaného mateřského mléka:
- Pokud se má po maminčině nepřítomnosti znovu obnovit kojení, je nutno mléko podávat alternativními způsoby, ne z lahvičky, aby si miminko nezvyklo na snazší sání, protože z lahve teče mléko samo, aniž by se drobeček musel příliš snažit. Naproti tomu je sání z prsu namáhavé a některé mimi se k němu i po jediném použití lahvičky odmítá vrátit. Není tomu tak u všech miminek, nicméně nikdo Vám nezaručí, že právě Vaše děťátko není z těch chytrých lenochů, kteří se odmítají namáhat, když vědí, že máma má lahvičku. Na tomto místě musím maminky upozornit, že uvedené nebezpečí hrozí i u vychvalovaných lahviček firmy Avent, které údajně svým tvarem napodobují prsní bradavku. Tvarem možná, nicméně materiál a mechanismus sání je zcela jiný, než při kojení z prsu.
Alternativních postupů je několik a jsou námětem k samostatnému článku. Je to: krmení cévkou, stříkačkou, z kádinky, po lžičce.
Praktický postup uchování mateřského mléka
- Základní předpokladem pro uchování mléka je schopnost ho získat. To se děje ručním odstříkáváním, nebo odsáváním. Odsávaček je na trhu v dnešní době spousta, některé velmi dobře simulují sání miminka, což je ideální. Doporučuji vyhnout se pístové odsávačce, jednak proto, že její použití je bolestivé a může velice poškodit bradavku a jednak proto, že způsob získání mléka touto odsávačkou je naprosto nefyziologický. Strach z bolesti, způsobené tímto mučícím nástrojem, může být i příčinou snížení sekrece mléka, nebo zablokování spouštěcího reflexu.
Z fyziologičtějších odsávaček si může maminka vybrat z elektrických, ručních, nebo bateriových. Vhodné jsou produkty firem Medela a Avent. Na trhu jsou již i sáčky na zmrazení a uchování mateřského mléka. Z mého pohledu však nejsou nezbytné.
- Dalším předpokladem je vlastnění vhodných nádob na zmrazení mléka. Mně se osvědčily prosté sklenice od dětských výživ, které jsem poctivě vyvařila a po naplnění mlékem a vložením do mrazáku jsem dbala na to, aby se hladina mlíčka nedotýkala víka ani po zvětšení objemu zmrznutím. Nikdy mi jediná sklenička nepraskla, navíc jejich velikost umožňuje mrazit mléko po jednotlivých dávkách, které miminko při krmení vypije celé.
- A když to všechno máme, umíme odsávat a odstříkávat, lahvičky jsou vyvařené a mlíčka je dost v prsou, postupujeme tak, že získané mléko postupně vrstvíme v chladničce na sebe až do naplnění nádoby, kterou pak vložíme rovnou do mrazícího boxu. Takto je vhodné postupovat, pokud za 24 hodin získáme tolik mléka, aby se naplnila jedna lahvička. Pokud odsáváme méně a naplnění trvá třeba 3 dny, je dobré dát vždy třeba večer částečně naplněnou lahvičku zmrznout, aby nejstarší mléko z odsátých dávek nepodléhalo zkáze a neznehodnotilo celý obsah sklenky. Další dávky čerstvého mléka pak vrstvíme do chladničky přímo na to zmrzlé. Velice doporučuji mlíčko příliš nepřelévat, protože na stěnách nádob ulpívá mléčný tuk, což je vlastně nejvýživnější část a ztrácí se tak z dávky. Některé publikace doporučují míchat dohromady za účelem zmrazení pouze mléka stejné teploty, takže před smícháním se starším mlékem v chladničce je třeba čerstvé mléko zchladit. Z mého pohledu ale toto vede právě k obrovským ztrátám tuku, protože tuk se při stání mléka oddělí a plave na povrchu, jako smetana a při přelévání ho na stěnách nádob zůstane opravdu mnoho. Pokud přeléváme mléko čerstvé, jsou maličké kapičky tuku rozptýleny v mléce a jejich ztráty ulpěním na stěně nádoby jsou minimální. |