|
|
Brokolicová krémová |
|
|
Autor: Tuleník (2*6/04+1*2/07) , 1.3.2006 | |
| 1 cibule, olej, hladká mouka, hlava brokolice, kelímek šlehačky, sůl + koření dle chuti - muškátový oříšek, kmín, pepř...
Nakrájíme cibuli na drobno, osolíme, osmahneme na oleji, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou cibulovou jíšku (Fedi, jde to i bez toho - později zahustit hotovou jíškou z krabičky, ale ta cibule tam pak chybí). Jíšku rozmícháme ve troše studené vody, aby se neudělaly hrudky a dolijeme vodou podle toho, kolik chceme polévky a kolik máme brokolice (obvykle dávám tak cca dva litry na jednu hlavu brokolice). Vodu případně dosolte, dejte špetku muškátového ořísku, trošičku pepře, kmínu - podle chuti.. nemusí se dávat taky nic :o) Vložte omyté růžice brokolice a přiveďte k varu. Vaří se tak pět minut, než brokolice trošku změkne, ale nerozvaří se. Pak se to rozmixuje (může se předtím vylovit pár růžiček na pozdější ozdobení, ale na to jsem líná :o))) a do rozmixované se vlije jeden kelímek smetany ke šlehání (nebo obyč. smetana, dětem jsem tam dávala hamilon, případně lze i s mlékem), prohřeje se a je hotovo.
Pokud budete zahušťovat hotovou jíškou, tak přidat do rozmixovaného, povařit a pak teprve přidat tu smetanu. I když si myslím,že by se jí taky nic nestalo, kdyby se uvařila :o))) |
|
Zobrazeno doposud 607 x.
|
|