Ingredience: 250 g měkkého másla 4 vejce 250 g cukru 1 vanilkový cukr 1 Čl skořice 2 Pl kakaa 250 g mouky 1 prášek do pečiva 250 ml červeného vína 150 g na kousky nakrájené čokolády
2. varianta - velmi jemný a šťavnatý koláč nebo bábovka: 5 vajec 200 g cukru 250 ml oleje 150 ml silné kávy 100 ml vaječného likéru 150 g mouky 100 g maizeny 100 g mletých ořechů, vlašských nebo lískových, nebo mandlí 1 prášek do pečiva
Příprava: Připravíme si 4 - 5 zavařovacích sklenic s víčkem, asi 500ml - 750 ml. Vymažeme je máslem, nebo vystříkáme olejem.
Měkké máslo utřeme do pěny, přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, kakao, vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme čokoládu. Těsto nalijeme do připraveným sklenic tak, aby byla každá sklenice asi do 3 /4 naplněná. Pečlivě utřeme okraje. Sklenice postavíme na rošt v první třetině trouby a pečeme v horkovzdušné troubě při 160°C asi 30 - 40 minut, podle velikosti sklenic - zkoušíme špejlkem. Po upečení sklenice okamžitě zavíčkujeme. Udělala-li se čepice, zmáčkneme ji víčkem. Necháme vychladnout. Pozor, nesmí vzniknout vakuum. Zmačkne-li se víčko, nesmí praskat.
Tímto způsobem upečený koláč vydrží asi 6 měsíců. Máme připravený, když přijde nečekaná návštěva, nebo pro sebe, když nám nezbyl čas na pečení.
Já sklenice označím etiketou, na víčko vystřihnu z pěkného zbytku látky čtverce, které převážu buď provázkem, lýkem, nebo mašlí. Je to krásný dárek, který každou hostitelku překvapí a potěší, nebo dárek pro kamarádku na vánoce.
Můžete připravit z jakéhokoliv vašeho oblíbeného třeného těsta, které používáte třeba na bábovky, makové, ořechové, čokoládové.... Sklenice můžete vysypat ořechy, kokosovou moučkou.... Fantazii se meze nekladou...
Přeji dobrou chuť
|