Droždí necháme vzejít s trochou cukru a mléka.
Ze všech přísad zpracujeme hladké těsto, utvoříme bochánek a hned bez vykynutí po částech vyválíme. Jezdícím tvořítkem vykrajujeme koláčky, velké asi jako pětikoruna a na každý dáme lžičku nádivky Před upečením hojně potřeme rozpuštěným sádlem a po upečení znova potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a obalujeme v moučkovém cukru. Pečeme ve středně teplé troubě.
Moje rady či zkušenosti. Tvarohová nádivka se dělá z tvarohu z papíru, ne z kelímku, ten je řídký. Tvaroh musí být hustý, do středu obměňuji rozinku, mák nebo povidla. Do makové nádivky přidávám skořici a med. Mák s cukrem zaliji horkým mlékem, nevařím a kdyby byl řídký tak zahustím rozemletými piškoty. Z marmelády moc nedělám, roztéká se a vysušuje se. Raději z povidel a tam právě přidávám ty rozemleté piškoty aby byla povidla pěkně hustá a neroztékala se. Pozor na vysušení, nejdéle se pečou ty tvarohové ale makové a povidlové se musejí hlídat aby se nevysušily. peču je malinko do zrůžovělých okrajů, aby byly koláčky vláčné. Dají se dát do mrazáku, to je prokládám pečícím papírem a vydrží dlouho. Když koláčky dělám, tak si nejdříve všechna vykrojená kolečka dám na plech a potom teprve postupně nádivku a péct. Záleží kolik máte plechů. Také nádivky si udělejte dříve než začnete vykrajovat.
Vypadá to složitě ale není a jde to rychle, zkuste třeba z 1/4 dávky. |