recept od Mirka + dvě mláďata (snad se nebude zlobit,ze jsem to sem hodila)
Recept na kynutý mazanec (z těsta lze uplést i vánočku) - můžete dělat i poloviční dávku
- 1 kg polohrubé mouky - necelý půllitr mléka - 60 g droždí (u nás se prodává zn. NOLI, takže tam je to kostka a půl) - 220 g tuku (lze dát i o něco méně) - 220 g cukru - 1 dkg soli (dávám dvě zarovnané lžičky) - 4 žloutky - citronová kůra - 40 g hrozinek - 60 g mandlí - vanilkový cukr.
Postup je normální jako při zpracování kynutého těsta (v teplém mléce rozpustit cukr, do toho rozdrobit kvasnice, nechat vykynout a pak vmíchat do ostatních přísad). Nechat nakynout, udělat bochánky a ještě nechat chvilku vzejít. Z tohoto předpisu vyjdou 4 mazance. Elektrická trouba na 120 stupňů. Moc dobré, není složité.
a tohle byla reakce na moji otazku jaky cukr a jaky tuk :-)
Cukr je fuk jaký, páč se rozpustí v tom mlíku. Dávám krystal. Tuk dávám olej, nebo olej napůl s rozpuštěným máslem. Asi by šla i Hera, ale já ji tam vždycky po upečení furt cítím, takže ji moc nepoužívám. Vůbec vlastně nemám ráda umělé tuky, takže s nima nemám zkušenost, ale asi můžeš vyzkoušet cokoliv na pečení. |