25dkg hladké mouky (může být i polohrubá) 1 lžíce cukru 1 vajíčko ½ kostky droždí (Noli) ½ skleničky oleje 125 ml mléka trocha soli
náplň:
25 dkg tvarohu cukru podle chuti + ½ vanilinového cukru trochu krupice 1 vejce
Náplň musí mít tužší konzistenci.
Postup:
Mléko a cukr zahřejeme, do vlažného mléka rozdrolíme droždí a necháme vyběhnout. Do mísy nasypeme mouku (ne celou, při míchání ji dosypujem, záleží totiž na druhu mouky, někdy prý ji stačí míň), sůl, olej a vajíčko. Pak přidáme kvásek Nesmí prý přijít přímo do kontaktu se solí. Těsto vypracujeme. Nesmí se lepit na ruce a mísu a ani drolit. Necháme jej vykynout. Pak znovu vypracujeme a zase necháme kynout. Mezi tím si uděláme drobenku a vymícháme tvaroh. Plech potřeme tukem. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 (myslím, že klidně i na 3) části. Jeden kousek dáme na plech, uděláme do něj důlek.Taroh si také rozdělíme na 2 nebo 3 části a jednu tu část položíme do důlku. Tvaroh do toho těsta prostě zabalíme, tak aby nám nevytekl. Pak tu hroudu těsta rozmáčkneme na placku, potřeme povidly nebo nějakou zavařeninou, posypeme drobenkou a necháme ještě 15 minut vykynout. Pečeme do zlatova. Čas ani teplotu vám nenapíšu, protože každá trouba peče jinak. Tchýně mi říkala, že v elektrické se peče lépe. Já mám bohužel starou plynovou. Ještě mi poradila, ať si dám dolů pod plech nějakou nádobu s vodou. Prý se pak koláč nevysuší.
Danica(Dan 18.9.04) |