MEDOVNÍK
Těsto: 3 vejce, 2 lžíce medu, 1 sklenice krystal.cukru (cca 200g), 1 lžička sody, 2 sklenice hladké mouky (cca 500g – já jsem nakonec dala méně, dle hustoty těsta).
Krém: 1 šlehačka (250ml lépe ta větší) + 1 kelímek zakysané, 1 sklenice mouč.cukru (cca 200g). Na posypání nasekané oříšky s ořezky korpusů.
Postup: do mísy dáme vejce, med a cukr. Smícháme. Pak mísu dáme do hrnce s vodou – do vodní lázně, já to dala do menšího kastrolku a ten pak do většího s vodou. Směs musíme nahřívat a míchat až z ní zmizí krystalky cukru. Pak přidáme sodu.Postupně přidáváme mouku. Stále mícháme. Těsto bude dle konzistence připomínat velice hustou smetanu (ale ne tuhé těsto).
Korpusy: papír na pečení. Označíme přibližně velikost požadovaného korpusu (podle talíře nebo tácu) a rozmažeme na něm co nejtenčí vrstvu těsta lžící, popř. mazacím nožem….hmota se táhne a lepí. Je na vás jestli kulatý nebo obdélník. Já si na papír obkreslila dno dortové formy. Dáte tam tak 2 lžíce té hmoty a rozetřete. Můžete přetřít i to nakreslené. Když se upeče, tak pak jsem to okrájela zase okolo toho spodku té fotmy a ty zbytky jsem nadrtila mezi ořechy.
Korpusy (já jich měla 4, v receptu píšou 6 – záleží, jak velké si uděláme. Pečeme při 220°C. Pečení korpusu zabere zhruba 5-7 min. (ty další jsou během okamžiku). Korpus vyběhne a pak zhnědne. Je to nízká placička a trošinku lepí. Nesmí moc. Po vychladnutí přestane. Každý korpus si ještě upravíme dle našeho talíře nebo tácu, aby byly všechny korpusy stejné a aby zbyly kousky korpusů na ozdobení.Z odkrojků uděláme drobenku jak jsem psala výš.
Připravíme krém: ušleháme smetanu s cukrem a přimícháme kysanou. Korpusy vymažeme krémem a posypeme drobenkou a oříšky.
Skladba: Korpus – krém. Na krém uplácat oříšky a drobenku i zboku. (ty si předtím smíchám dohromady). Přes noc uležet v chladu. Drobenka: nasekáme (já je melu) nadrobno oříšky a odkrojky z korpusů.
|