Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Vánoční štóla (nekynutá)

Autor: Bára + kluci 10/05 , 12.12.2005

Vánoční štóla z tvarohu (nekynutá)


na těsto:
370 400 g hladké mouky
½ lžičky soli
1 ½ balíčku prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
1 lžičku pomerančové kúry
125 g cukru krupice
1 ks měkkého tvarohu
2 ks vejce
150 g rostlinného tuku na pečení
1 hrst (50 g) rozinek hrubě nakrájených
1 hrst (50 g) vlašských ořechů hrubě nasekaných

Kromě toho:
60 g másla na potření hotové štoly
50 g moučkového cukru na posypání
alobal
pečící papír


Roztopíme rostlinný tuk, necháme ho stranou vychladit. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka, zbytek mouky smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, dohněteme ručním šlehačem, až se nám těsto odlepuje od stěn je vláčné.

Zapneme si troubu na 220°C.

Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama z něj vytvoříme silnější placku asi 1 cm vysokou, kterou prvně přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.

Plech vyložíme pečícím papírem a opatrně na něj přeneseme štolu. Dáme ji do trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 20 minut.

Po upečení štolu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štolu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji ponecháme uležet alespoň jeden týden.


Poznámka:


Rozinek jsem dala 100g, ořechama jsem taky nešetřila. Štóla by měla  v alobalu v chladu vydržet 2-3 týdny. Je mňamková!!!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1008 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.