VANILKOVÉ ROHLÍČKY SLUNEČNICOVÉ
200 g špaldové mouky
100 g hladké kukuřičné mouky
100 g loupaných slunečnicových semen
100 g tuku
1 vejce
50 g přírodního cukru
voda
Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 sáček přírodního vanilkové cukru
Slunečnicová semena lehce opražíme na suché pánvi. Prochladlá umeleme v mixéru na jemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a tukem vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Potom z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 160 stupňů Celsia do růžova. Pak je obalíme ve směsi cukrů, ještě za tepla.
VANILKOVÉ SUŠENKY
600 g kukuřičné mouky
3 lžíce jogurtu
70 ml oleje
2 lžíce medu nebo javorového sirupu či ječného sladu
150 ml sójového mléka (může být i jiné rostlinné nebo i kravské)
1 prášek do pečiva nejlépe bez fosfátový
2 přírodní vanilkové cukry
Ze všech složek vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny v lednici odpočívat. Pak těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm, vykrajuje různé tvary a pečeme v troubě na 160 stupňů Celsia do růžova.
CELOZRNNÉ ŠKEBLE S KLÍČKY
250 g celozrnné pšeničné mouky (může být i špaldová)
120 g másla či margarínu
několik lžic horké vody
Náplň: 100 g pražených pšeničných klíčků, 50 g kakaa nebo carobu (pomletý svatojánský chleba, běžně ke koupení v prodejnách zdravé výživy a cenově dostupný), 100 g medu, 1 vejce
Z mouky, másla a horké vody vypracujeme pružné těsto. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme větší kolečka. Na jednu polovinu kolečka dáme vždy lžičku náplně, okraj potřeme bílkem a přeložíme ve tvaru škeble. Okraje přitiskneme, aby se při pečení neotvíraly.
Příprava náplně: Pražené klíčky (nemusí být pražené), kakao, med a vejce dobře promícháme a necháme chvíli stát. Pak plníme těsto. |