A.Zavádění mléka a mléčných výrobků
Systém přechodu na mléčné výrobky a mléko má následující body:
- nepodáváme přímo čerstvé mléko - nejprve zkusíme podat sýry ( tvrdé, Lučina apod. ) - snáší-li sýry, pak zkusit kefír, jogurty - snáší-li tyto potraviny, pak zkusit přechod na mléko pro batolata typa HA 2 - pokračovací výživa.
B.Zavádění vajec
Žloutek podáváme od 12. měsíce povařený či jinak tepelně upravený ( piškot ). Bílek až od 1 a 1/2 roku ( též tepelně upravený ).
C.Zavádění ostatních potravin
Zelenina - pokud se snáší dobře ve vařené formě, lze ji podávat v menších množství i jako syrovou či ve formě šťávy. Ovoce - nejprve v kompotované formě, pak zkoušíme syrové. Nápoje - vhodná kojenecká voda s nízkým obsahem oxidu uhličitého a minerálů, dětský, fenyklový, lipový čaj. U starších batolat možno podat i kakao ( dle snášenlivosti i v HA mléce )
Čerstvá zelenina typu: kopr, pažitka, petržel a sušené koření:tymián, majoránka, česnek, bobkový list - možno podat jen v nepatrném množství a stačí vyčkat snášenlivost jen jeden den. |