Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

domácí ruční papír

http://www.moje-rodina.cz/rucni-vyroba-papiru +
http://www.stripky.cz/zabava/sikovne_ruce/ostatni/papir.html
Nápady pro maminky na mateřské dovolené
autor: Doležalová
nakladatel: PORTÁL

Autor: Zdenka +4 , 27.4.2007

Už máte dost kreslení na obyčejný papír? Co takhle si ho vyrobit sami? Postup je jednoduchý a výsledek může stát za to
1. Den předem si natrháme noviny na kousky, dáme je do sklenice a zalijeme vodou.
2. Další den namočené kousky vložíme do mixéru – nejlépe ne nového:o). Dáváme po menších dávkách tak, aby se vše dalo dobře rozmixovat. V případě, že je směs moc hustá, přidáme trošku vody ze sklenice, ve které byly noviny namočeny.
3. Po rozmixování dáme směs na nějaké plátno. Necháme trošku odkapat.
4. Směs přeložíme na noviny – a rozložíme tak, aby vypadala jako „papír“.
5. Navrch dáme další dvoje noviny – obrátíme vše naruby – opakujeme 3-4 x.
6. Můžeme tam vyrýt i nějaké „ornamenty“.
7. Následně dáme na topení a necháme uschnout.
8. V případě, že se nám papír zkroutí, lze ho narovnat tak, že ho přežehlíme pod vlhkým kapesníkem. 9. Po vyschnutí, event. narovnání můžeme na papír kreslit – čímkoliv – vypadá to moc zajímavě.



Ruční papír


Potřebujeme dva dřevěné rámečky (můžeme vyrobit z lišt nebo koupit hotové rámečky např. v prodejnách Foto), co nejhustší pletivo, kterým jeden z rámů potáhneme, krabice od mléka nebo džusů, vaničku, do níž by se dal rám ponořit, lepidlo Herkules, mixér a dále například různobarevné papíry, lisované květiny, rozdrcené bylinky, barevná vlákna surové vlny apod. podle vlastní fantazie.


Pečlivě napneme síť na rám ze všech čtyř stran. Přichytíme hřebíčky nebo sešívačkou. Pevně – nejlépe pomocí prkének, která přibijeme úhlopříčně přes rohy – fixujeme rámeček (je-li pouze lepený) a drátěnku.


 


Příprava papírové hmoty:


Hnědý karton, který najdeme mezi potištěným obalem a hliníkovou fólií krabice od džusu, natrháme na malé kousky a namočíme do vody (nejlépe přes noc). Ráno přebytečnou vodu vylijeme a hmotu spolu s malým množstvím lepidla Herkules velmi pečlivě rozmixujeme na hladkou kaši. Bylinky, vlnu, útržky potištěných nebo barevných papírů, zkrátka to, co chceme do hmoty zapracovat, můžeme buď rozmixovat do kaše už nyní, nebo pokud chceme na papír aranžovat vylisované květiny, bude lepší počkat na konečnou fázi, kdy je papír ještě mokrý a květiny do něj lze ještě zalisovat.


Kaši nalijeme do vaničky, ponoříme do ní oba rámy tak, že rám se sítí leží sítem nahoru a prázdný rám je položený na něm a zajišťuje, aby se hmota rozložila do žádaného tvaru (obdélník, čtverec). Nabereme rovnoměrnou vrstvu kaše. Rámy zvedneme a vylijeme (nebo jemně vytlačíme) vodu. Odklopíme první rám. Nyní je čas zalisovat do hmoty květiny apod. Po chvíli se můžeme pokusit papír opatrně sejmout (špachtlí nebo nožem), přenést na savý materiál (např. flanel). Papír vložíme mezi dva kusy savého materiálu a opatrně žehličkou dosušíme.


S ručním papírem se dá dále pracovat, můžeme ho kombinovat s vlnitou lepenkou, barevnými papíry, může se stát součástí koláží apod.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1526 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.