Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

svět plný barev (jak osvěžit svůj prostor)

http://www.femina.cz/index.php?ID=4188

Autor: Zdenka +4 , 25.4.2007




Barevná jarně letní nálada, může zavítat i do dětských pokojíčků, kuchyně, chodby nebo kanceláře!
Mnohé z nás tráví denně v zaměstnání možná víc času než doma. A tak se snaží vytvořit si i tam příjemnou, pohodovou atmosféru. K ní samozřejmě patří obrázky a květiny. Ale klidně si můžeme kancelář oživit i veselými zásobníky na tužky, obaly na květináče, svícínky na vonné svíčky nebo pestrobarevnými plastovými či papírovými šanony...



Co budeme potřebovat?
. šanony, zásobníky nebo sklenice na tužky nebo svícínky, obaly na květináče, drátěný nebo plastový odpadkový koš…
. čtvrtku nebo plastové kancelářské desky na šablonu
. velký igelit nebo karton na zakrytí pracovní plochy
. barvy ve spreji a případně transparentní lak stejné značky na překrytí barev (zajistí následnou snadnější údržbu předmětů, barva se nebude tak smývat)

Jak na to?
. Plastové a skleněné nádoby a předměty nejprve odmastíme – umyjeme je ve vlažné vodě s kapkou prostředku na mytí nádobí, necháme dokonale uschnout. Stejně si připravíme kovové nebo drátěné předměty.
. Nejprve předmět přestříkáme první vrstvou barvy. Pokud chceme na předmětu vytvářet například vzory (kolečka, čtverce apod.), použijeme jako základní světlejší odstín. Necháme zaschnout.
. Připravíme si papírovou nebo plastovou šablonu – vystřihneme tvar, který má zůstat na předmětu v základní barvě (v našem případě kolečko), přiložíme na předmět a přestříkáme ho dalším odstínem. (Druhá vrstva by měla být tmavší, aby barva dobře kryla.) Necháme uschnout.
. Vzniklý tvar můžeme ještě vyplnit motivem, nápisem nebo ornamentem – k tomu použijeme akrylové barvy a štětec, permanentí fixy nebo samolepicí fólii, z níž si motiv vystřihneme.
. Hotový výrobek přestříkáme transparentním lakem

Tip
Obdobně můžete postupovat i při barevné proměně papírových desek a šanonů, košů na papír apod.

Vyzkoušejte...
Jako šablony můžete využít i pomůcky, které se běžně používají k jiným účelům – malířskou páskou si můžete vymezit pruhy a kostky, stříkáním přes děrovanou podložku dostanete módní puntíkované dekorace, ornament ze samolepicí bordury můžete vystřihnout a borduru následně použít jako šablonu…

Máte doma malou princeznu, která má právě teď květinové období? Proměňte jí pokojíček v zahrádku plnou něžných růžových kytiček. Namalovat je můžete doslova na cokoliv – na stěny, na dřevěnou komodu, na plastové stínidlo…

Přichystejte si:
. lampičku s plastovým stínidlem
. igelitový sáček a gumičku (do sáčku schováte vodič při nástřiku stínidla)
. pevný karton a řezací nůž nebo nůžky na vyrobení šablony

Jak na to?
. Nejprve stočte a schovejte vodič.
. Světle růžovou barvou nastříkejte kruhovou plochu stínidla. Nechte zaschnout. Mezitím z kartonu vystřihněte kolo o průměru stínidla.
. Po zaschnutí barvy růžovou plochu zakryjte kartonem a vanilkovou barvou přestříkejte vnější „rám“ stínidla. Pak z papírového kola vystřihněte malé kolečko. Přes takto vytvořenou šablonu nastříkejte vanilkovou barvou střed květiny. Opět nechte zaschnout.
. Na suchý podklad přiložte šablonu s okvětními plátky (nezapomeňte zakrýt světlý střed kytičky) a přestříkejte ji tmavě růžovou barvou.

Praktický tip
Na okvětní lístky si nemusíte vyrábět zvláštní šablonu – můžete pracovat s tou původní. Kruhový otvor jen opatrně posouvejte okolo vanilkového středu.

Jarní a letně laděnou krásu s vámi krok za krokem tvořila Hana Saitzová

(Foto: archiv Motip Dupli, spol. s.r.o.)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 686 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.