Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Strašáci "Éčka" - 1. část

Problém se zdá být v mnohém trochu umělý až šokující. E (Éčka) jsou složky potravy, bez kterých by moderní potravinářský průmysl často nemohl existovat.

Autor: Eset+2M , 26.1.2006

Pod názvy E + nějaké číslo se skrývají konzervační a barvící látky, které opravdu nejsou zdraví škodlivé. Ale mohou zde být i látky, o kterých se z hlediska zdravé racionální výživy dá s úspěchem pochybovat. Vyznat se v řazení a číslování látek označených písmenem E není úplně jednoduché a srozumitelné. Písmenem E jsou na etiketě výrobků označena aditiva (přídavky). Aditiva jsou složky zlepšující chuť, biologickou hodnotu, vůni, konzistenci a trvanlivost potravin. Jedná se často o kypřicí látky, enzymy, konzervační látky a barviva bez rizikového působení ve stanoveném množství. Toto označení by mělo být přehledné, povinné a spořící místo. Symbol E s číslem přiděluje mezinárodní odborná komise po důkladném šetření nezávadnosti látky pro lidský organismus. Na výrobcích v ČR se podle příslušných zákonů nemuselo uvádět mezinárodní označení substance (látky) symbolem E s příslušným číslem. Stačil slovní název látky. Na potravinách zahraniční výroby je povinné označit látky mezinárodním označením E a příslušným číslem. V těchto případech se lze setkat s informacemi o negativních účincích těch i jiných "E", které obsahují výrobky těch či jiných výrobců. V řadě případů v tom byl jasně vidět spíše konkurenční boj potravinářských koncernů než snaha o veřejné zdraví a prospěšnost potravin.


Pod označením E se často skrývají i látky, které nejen že nejsou nebezpečné pro lidský organismus, ale jsou dokonce příznivě působící jako například E 330 - kyselina citronová, E 300 - kyselina askorbová, lecitiny a esenciální mastné kyseliny.


BARVIVA A MINERÁLY (E 102-173)

Tyto složky jsou v tabulce identifikačních kódů označeny za látky působící nepříznivě až látky působící výrazně nepříznivě: E 107 - žluť 2G, E 122 - karmosin, E 150c - karamel, E 173 - hliník.
Obecně barviva označujeme za potencionální alergeny zvláště E 102 - tartazin, E 104 - chinolin žluť, E 110 - žluť Sunset yellow, E 120 - nach, E 124 - Ponceau 4R, E 127 - erythrosin, E 128 - červeň 2G, E 132 - indigokarmín, E 133 - brilantová modř, E 142 - green S, E 151 - černé barvivo E 154 - hněď FK, E 155 - hněď HT.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 629 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.