Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

3. týden těhotenství

Přibližně 14 dní po poslední menstruaci dochází k dozrání jednoho vajíčka v jednom vaječníku (ty se zpravidla střídají) a k jeho uvolnění do dutiny břišní. Uvolněné vajíčko je "nasáto" do vejcovodu a putuje směrem k děloze.

Autor: Ariadna , 29.6.2006

3. týden těhotenství (1. týden stáří plodu)


Přibližně 14 dní po poslední menstruaci dochází k dozrání jednoho vajíčka v jednom vaječníku (ty se zpravidla střídají) a k jeho uvolnění do dutiny břišní. Uvolněné vajíčko je "nasáto" do vejcovodu a putuje směrem k děloze. Pokud během následujících 12-24 hodin po uvolnění z folikulu nedojde k proniknutí spermie do vajíčka, tedy k jeho oplodnění, neoplodněné vajíčko zaniká a s následující menstruací je vyloučeno z těla ženy.


V případě, že dojde k oplodnění, trvá nějakou chvíli, než se jádra buněk - tedy vajíčka a spermie dostanou k sobě. Po splynutí těchto buněčných jader (a kombinaci jejich chromozomů) se po asi 12 hodinách oplodněné vajíčko - které se nyní nazývá zygota poprvé dělí. Po celou dobu vajíčko putuje vejcovodem do dělohy.


V následujících hodinách - přibližně ve 12-15 hodinových intervalech dochází k dalšímu dělení buněk vajíčka. Po několika dnech "usilovného" dělení se vajíčko - které nyní nazýváme blastocysta a které čítá asi sto buněk dostává do dělohy. Končí tím nebezpečí jednoho rizika, které budoucí maminku ohrožovalo - a to mimoděložního těhotenství.


Blastocysta je v této chvíli shluk buňěk obklopených průhlednou stěnou, která buňky chrání před okolím. I když se v této chvíli dostane blastocysta do kontaktu s děložní stěnou, nedojde ještě k jejímu zahnízdění. To může trvat dokonce několik dní. Až do chvíle, kdy se oplodněné vajíčko - blastocysta - uhnízdí, nemůže budoucí maminka zatím cítit nic zvláštního. Oplodnění vajíčka a jeho putování do dělohy a dělení není provázeno žádnými chemickými a hormonálními změnami.


Na konci třetího týdne těhotenství – tedy po týdnu svého vývoje se blastocysta skládá už ze stovek buňěk. Uvolňuje do vašeho těla hormony, které zabraňují další menstruaci.


Maminka


Těhotenské testy, které byste si v této době udělala zatím nebudou pravděpodobně signalizovat těhotenství. Jsou totiž založeny na přítomnosti HCG - lidského choriového gonadotropinu - v krvi budoucí maminky. Ten se ale začíná vytvářet až po zanoření vajíčka do děložní sliznice a zpočátku je ho velmi málo - hladiny HCG 7 dní po oplodnění tj. na konci 1. týdne se pohybují mezi 0 až 5 mIU/ml což je pod hladinou "normy" pro prokázání těhotenství.


I když ještě nemůžete vědět, že jste těhotná, ale otěhotnět chcete, měla byste dodržovat určité zásady výživy. Velmi důležitý je příjem kyseliny listové, jejíž dostatek má vliv na zdravý vývoj miminka.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 306 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.