Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

rohlicky na nedeli

Autor: Pavla (Filip+Honzik) , 6.5.2008

           
ROHLÍČKY NA NEDĚLI


 

Ingredience:
500 gramů polohrubé mouky
špetka soli
11 lžic vlažného mléka
kostička droždí
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
250 gramů másla
můžeme dát muškátový oříšek (špetku) a trošku citr. kůry
Kvásek: klasika - droždí do misky, zakápneme lžící teplého mléka, lžičkou cukru a nakonec po rozmíchání poprášíme moukou, necháme 10 minut na vzejití.
Pak ještě jedno vejce na pomazání před vložením do trouby.

Náplň: tvarohová (tvaroh měkký, cukr, žloutek), povidlová (povidla, lžíce rumu), skořicová (lžíce skořice na lžíci cukru), maková.....

Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady, sůl by neměla přijít do přímého styku s kváskem, vejce by nemělo být studené z lednice, mléko vlahé, spíš teplé. V originále nemá Šárka žádný cukr, krom vanilkového, já jsem dala tři rovné lžíce moučkového. Máslo změklé tak akorát nebo nastrouháme na struhadle, pěkně se pak zapracuje - stejně budeme struhadlo potřebovat pro citr. kůru
Těsto dáme na teplé místo vykynout, čím déle, tím lépe. Ale hodinka postačí. V půlce času prohněteme, do těsta dostaneme vzduch, poprášíme moukou a zase necháme kynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na šest bochánků.
Každý z nich vyválíme do velikosti mělkého talíře a rozdělíme na osminky - do každé části dáme náplň (makovou, povidlovou, tvarohovou, skořicovou...)
Pak směrem od okraje zarulujeme rohlíček ke středu.
Nakonec zahneme rohy.
Potřeme vajíčkem a dáme péct.
Dobrou chuť


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 494 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.