Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Tenzidy v kosmetice

Autor: inishkea , 14.5.2008
V kosmetologii nejčastěji používanými tenzidy jsou tenzidy anionaktivní. Hlavním a nejčastěji používaným anionaktivním tenzidem je sodium laureth sulfate (označovaný LES nebo SLES). Mezi anionaktivní tenzidy také patří nejstarší a nejznámnější tenzid - mýdlo. Tyto anionaktivní tenzidy se též nazývají tenzidy primární, protože mají ze všech tenzidů nejvyšší mycí a prací účinek, tedy i nejvyšší odmašťovací schopnost. Ve vysokých koncentracích jsou proto užívány v nejrůznějších přípravcích na nádobí, prostředcích na úklid domácnosti, pracích prášcích, ovšem co do jejich kosmetického využití (sprchové gely, šampony, pěny do koupele, aj.) by přípravek, který by obsahoval pouze anionaktivní tenzid byl příliš hrubý - sice velmi účinný co do mytí, avšak příliš odmašťující a tedy i nešetrný k pokožce. Zároveň tvoří anionaktivní tenzid nejméně stabilní pěnu. Z tohoto důvodu kosmetické přípravky a další přípravky určené pro styk s pokožkou nikdy neobsahují pouze tyto primární tenzidy, ale vždy kombinaci primárních, tj. „mycích“ tenzidů s tenzidy sekundárními, tj. doplňkovými, zjemňujícími – těmi bývají nejčastěji neionogenní tenzidy (např. decyl glucoside, coco glucoside, atd.) či tenzidy amfolytické (hlavně cocamidopropyl betain). Tyto sekundární tenzidy mají mycí a odmašťovací účinek nižší, a proto jsou pro kůži šetrnější, a současně mají vyšší schopnost tvořit pěnu.


[editovat] Příklad složení výrobku obsahujícího tenzidy – sprchový gel, pěna do koupele a šampón aneb 3 v 1



  • voda – základní ingredience většiny kosmetických přípravků
  • sodium laureth sulfate – primární (anionaktivní) tenzid
  • cocamidopropyl betaine – sekundární (amfolytický neboli amfoterní) tenzid
  • cocamide DEA – sekundární (neionogenní) tenzid
  • coco glucoside – sekundární (neionogenní) tenzid
  • sodium chloride (sůl) – regulátor viskozity směsi („zhušťuje“ mycí směs)
  • citric acid (kyselina citrónová) – regulátor hodnoty pH (optimální pH takovéhoto přípravku se pohybuje v rozmezí 5,0-5,8 – v souladu s pH pokožky)
  • parfém – zatraktivňuje přípravek
  • konzervant (např. methylchloroisothiazolinone a methylisothiazolinone) - látka zabraňující mikrobiální nákaze výrobku
  • barva (označuje se indexem CI – color index) - zvyšuje estetickou hodnotu přípravku

Složení výrobku, uvedené na zadní straně etikety, má pak tuto podobu:


INCI/Ingredients: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, cocamide DEA, coco glucoside, sodium chloride, citric acid, parfum, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone,CI 74160.


pozn.: jednotlivé složky jsou ve složení výrobku uváděného na etiketě vždy vyjmenovány podle klesajícího hmotnostního množství - na prvních místech jsou tedy složky, kterých je v přípravku nejvíce a na konci výčtu pak složky, kterých je v přípravku mizivé množství (přičemž složky přípravku, kterých je v přípravku nepatrně, tj. jsou přítomny v množství pod 1hm.%, nemusejí již být seřazeny dle klesající koncentrace - to se týká zejména složek kyselina citrónová, parfém, barva, konzervant).


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3314 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.