Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku rady a tipy) Předcházející článek>>

Domácí pomocník

Autor: inishkea , 29.3.2008

 



  • Svíčky nekapou a také pomaleji hoří, když je asi na hodinu před použitím ponoříme do studené osolené vody nebo je vložíme do mrazničky.

  • Do zdi zatlučete hřebík rychleji,když ho před tím potřete voskem nebo namočíte do tekutého mýdla,vyzkoušejte,budete překvapeni jak to funguje.

  • Zaschlou barvu na rukou odstraníme snadno obyčejným stolním olejem.

  • Když odejde návštěva, po které zůstane v místnosti kouř z cigaret, zapálíme jeden nebo dva bobkové listy, zápach zmizí.

  • Bílé krajkové ubrusy budou jako nové, když do posledního máchání v pračce přidáme dvě lžíce bramborové moučky-solamylu.

  • Nejlepší bělení prádla je skořápkami od vajec. Bílé skořápky rozdrtíme, vložíme do dobře zašitého sáčku z bavlny a přidáme spolu s práškem a prádlem do pračky k vyvaření.

  • Barevné záclony při praní nevyblednou, namočíme-li je před praním do osolené vody.

  • Zápachu cibule na rukou se zbavíte,když si ruce umyjete zubní pastou.

  • Pokud připálíte mléko v hliníkovém hrnci, stačí v něm povařit cibuli, Připálené mléko vystoupí na hladinu v podobě pěny.

  • Zápachu po smažení jídel se zbavíte, když na dno rozpálené nádoby nasypete trochu mleté zrnkové kávy.

  • Pachy v lednici mimo jiné odstraní i prášek do pečiva nasypaný na malý talířek, který umístěme do spodní části lednice. Měnit každých 14 dní. Nebo houbička v misce s octem...

  • Petrželovou nať před krájením chvíli podržte nad tekoucí horkou vodou nebo ji do horké vody ponořte. Lze ji pak lépe nasekat a je chuťově jemnější

  • Slánka,pepřenka a cukřenka na  moučkový cukr se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik zrnek rýže a do pepře zrnko hrachu. Do cukřenky dejte celý vanilkový lusk pro vůni.

  • Žampiony vydrží čerstvé několik dnů, když je očistíte, opláchněte ve studené vodě, obalíte v hladké mouce a pokapete citronovou šťávou. PaK je vložte do nádoby s dírkami a víčkem a uložte do spodní části ledničky nebo do chladné spíže.

  • Hladký povrch dortu
    Pečete-li dort, obkreslete si nejprve dno formy na pečicí papír. Kolo vystřihněte a vložte ho dovnitř. Zbývá vám už jen vymastit pouze boky formy. Výsledkem bude neporušený povrch dortu po upečení

  • Odpeckování ovoce
    Ovoce s jádřincem před vypeckováním vložte na chvíli do mrazničky, pecky se pak lépe oddělují od dužiny.

  • Hořčice vám vydrží
    Pokud vám ve spíži či lednici stojí déle hořčice, posypte její povrch trochou soli, aby zbytečně nevysychala. Sůl chuť hořčice nijak neovlivní.

  • Lepší puding
    Než dáte uvařený puding vychladnout, přikryjte ho průhlednou folii. Na povrchu se tak nevytvoří tvrdý „škraloup“.

  • Vosí bodnutí
    Otoky po vosím nebo včelím bodnutí se zmenší, když postižené místo potřeme listy petržele nebo rozkrojenou cibuli.

  • Drobenka na koláče
    Do drobenky na ovocné koláče dejte dětskou krupičku, bude křehčí. Drobenka také lépe chutná, když do ní přidáte trochu vanilkového pudingu nebo hrst kokosu.

  • Svěží brokolice
    Svěží zelené barvy vařené brokolice docílíte tak, že do vody v níž ji vaříte, přidáte trošku prášku do pečiva.

  • Zářivě bílá poleva
    Chcete mít na zákusku sněhovou bílou polevu? Pak cukr nemíchejte s vodou, ale s mlékem. Poleva bude jako právě padlý sníh.

  • Mouchy
    Mouchy nemají rády citrusovou vůní, proto doma používejte aromalampy s citrusovými esenciálními oleji nebo kůru s citrusů rozmístěte po bytě. Do oken delte muškáty...

 


Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít i pro jiné bujaré dny


1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
1 skleněná třílitrová láhev
1,5 l vody
0,5 l octu 8%
0,5 kg. cibule
20 špekáčků (což je něco přes kilo)
3 - 4 balíčky tvarůžek
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 – 4 pecičky umělého sladidla)
1 – 2 feferonky (pro dospělé)


Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deka, přidáme cukr,koření, feferonky a povaříme 4 minuty. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka a přelijeme na cedníku vroucím nálevem. Špekáčky oloupeme a překrojíme podélně. Do sklenice ukládáme střídavě spařenou cibuli, špekáčky a tvarůžky. Poslední vrstvou je cibule. Tento obsah zalijeme vlažným nálevem. Je vhodné poslední vrstvu cibule zatížit víčkem z kelímku. „HEVER“ zraje 14 dnů.


Příloha – tmavý chléb, pečivo, (výhradně pro dospělé na zapití pivo Radegast Premium ze sedmého schodu).


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 843 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.