Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Fyziologická poloha novorozenců

Autor: inishkea , 9.4.2008

Abdukčně flekční poloha – adaptace na nošení


Anatomické výzkumy Prof. Dr. med. Büschelbergera (Drážďany) ukázaly, že u novorozenců je hlava stehenní kosti ideálně orientovaná vůči kyčelní jamce – to znamená, že ji rovnoměrně formuje – když jsou nožičky přitažené k tělu v úhlu cca. 100 stupňů a zároveň roztažené do šířky v úhlu cca. 40 stupňů. Jedná se o tzv. abdukčně flekční polohu. Pokud novorozence zvednete, sám zaujme tuto polohu, takže je nesporné, že odpovídá jeho anatomické predispozici.


Také kulatá záda (kyfóza) se nenarovnají okamžitě po porodu. Dvojité prohnutí páteře ve tvaru S se naopak formuje teprve při prvních samostatných krůčcích. Vyvíjí se postupným tréninkem zádového svalstva, nikoliv však působením zvenku.


Tento anatomický fakt spolu s uchopovacím reflexem v prvních dnech života vede k názoru, že kojenci jsou především přizpůsobeni nošení na těle.


Z výše uvedených skutečností je možné odvodit i ideální polohu při nošení: s přitaženýma roztaženýma nožičkama, mírně prohnutými zády a čelem k dospělému, který miminko nese. Existuje však i opačný názor, podle kterého by děti měly být v prvních týdnech nošeny výhradně naležato. Vytvořte si názor sami, případně se zeptejte Vaší porodní asistentky, Vašeho lékaře, nebo nechte rozhodnout Vaše dítě, jestli dá od začátku přednost "Kolébce" nebo "Kříži s kapsou . Jeho instinktivní chování je tím nejlepším "návodem k použití". Pouze v případě, že byla u Vašeho dítěte zjištěna dysplazie kyčelního kloubu, nenoste dítě v "Kolébce", ale dejte je hned do "Kříže s kapsou".


okopírováno z http://www.didymos.cz/noseni/anatomie-kojencu.html


 


Pozn. Inish.. u dětí s refluxem nebo u dětí často blinkajících se doporučuje spíše vertikální nošení, tedy v kříži s kapsou, "na stojáka".


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1247 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.