Jelikož se neustále objevují flekaté děti, tak zde sesumíruju nejčastější alergeny a jejich alternativy. Ne vždy jde o klasickou alergii /zjistí se z krve/ ale může jít i o nesnášenlivost potraviny, která se z krve nepozná. Další možnou příčinou jsou metabolické vady.
KRAVSKÉ MLÉKO, nejčastější alergie je na bílkovinu KM- kasein , je i alergie na laktozu, mléčný cukr /potíže dělá i MM/.. alternativa obilná "mléka" nejlépe tekutá, prodává Alnatura, Probios. Lze zkusit i sušené kozí mléko, někteří ho snesou. Nesmí se mléko, mléčné výrobky, sýry, syrovátka, tvaroh, jogurty, smetana / i sušená/ a výrobky obsahující mléko, syrovátku, laktozu.
LEPEK - gluten-bílkovina v pšenici, špaldě, ječmeni, žitu a ovsu. Ovesná je trochu jiná, možno vyzkoušet. Bezlepkové obiloviny - rýže, pohanka, proso /jáhly/ , kukuřice, amaranth. Nesmí se obiloviny s lepkem, bezlepkové mají logo škrtnutého klasu. Náhrada jsou bezlepkové obiloviny, směsi, kaše, pufované chleby, sušenky... nabídka je opravdu široká. Bezlepkové uzeniny má Globus. Existují i bezlepkové piškoty , naopak všechny sušenky pro miminka obsahují lepek. Omáčky zahušťuju instantní kaší.
VEJCE - škodí hlavně syrový bílek, dobře tepelně opracované vejce bývá O.K., pozor na výjimky. Vařit bez vajec se docela dá :)
SOJA
RYBY hlavně mořské
ČOKOLÁDA, KAKAO.. náhradou je karob
BÍLÝ CUKR- není klasickým alergenem ale zdravý není a u dětí s průjmy způsobuje paseku, stejně tak u dětí, co trpí na nafouklé břicho.. cukr ve střevech kvasí :( sladit je lépe obilnými slady , jsou i z bezlepkových obilovin.
|