RECEPT NA OBILNÉ MLÉKO
- 4 díly přírodní rýže (přednost mají kulatá zrna)
- 3 díly sladké rýže
- 1 díl ječmene
Obilné mléko se vaří převážně v tlakovém hrnci s poměrem vody 1:5. Je možné občas použít i další obilí - jáhly nebo oves. Pohanku, žito a pšenici nedoporučujeme používat. Obilí namáčíme přes noc, pokud je velká zima, namáčíme 24 hodin, dále přidáme kousek mořské řasy kombu. Na začátku varu sebereme pěnu, pak hrnec uzavřeme a vaříme pod tlakem 1,5 hodiny. Při přípravě mléka v hrnku použijeme poměr vody 1:10, vaříme tak dlouho až se vyvaří polovina tekutiny. Vaříme na středním plameni. Pro batolata kaši vymačkáme přes textil, popřípadě osladíme jeden šálek obilného mléka jednou čajovou lžičkou ječmenného nebo rýžového sladu. Oslazenou kaši před podáváním ještě jednou krátce povaříme.
|