Ostružinový
Ostružiny důkladně propereme, osušíme a nasypeme do porcelánové nádoby, kde je rozmačkáme. Přilijeme 1/2 litru vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citrónovou. Nádobu zakryjeme a dáme na tři dny do lednice.
Potom šťávu z ostružin přecedíme přes jemné plátýnko, odměříme její obsah, přidáme potřebné množství cukru a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
Ještě horký sirup nalijeme do umytých, vyhřátých lahví, uzavřeme a po vychladnutí uložíme na temném místě.
Jahodový
1 kg ovoce, pomačkáme do kýblu, přidáme,1 l vody, 1. pol. lžíci kys. citronové. Necháme 24 hod stát. Pak dáme přes plínku překapat.
Na litr šťávy 1 kg cukru, necháme rozpustit varem, horké plníme do sklenic...
Bezový
1.
25 květenství bezu, sbíráme rovnou do nádoby ve které budem sirup dělat aby se nesetřásl aromatický pyl, zalijeme 2l převařené vody a necháme 24 hodin máčet. Můžeme přidat 2 citrony na kolečka. Poté předcedíme přes plenu , vymačkáme a zastudena rozmícháme s 2kg cukru a 50g kys. citronové. Slijeme do lahví. Sirup je zpočátku kalný, ale kal si sedne a bude čirý.
Proti plísním plníme vypařené ještě horké lahve cca 1-2 cm pod víčko a doléváme alkoholem.
Citronový
500g hnědého cukru svaříme ve vodě a přidáme přecezenou šťávu z 1kg citronů. |