Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

HOMEOPATICKÉ PROSTŘEDKY U AKUTNÍCH HOREČNATÝCH ONEMOCNĚNÍ

PROSTŘEDKY PRVNÍ VOLBY

Autor: laeela , 23.1.2008

PROSTŘEDKY PRVNÍ VOLBY


ACONITUM


Rychlý nástup teplot zejména jako důsledek prochlazení, chladného průvanu anebo větru. Horečka se objeví z plného zdraví, nástup je rychlý, prudký. Nejvíce obtíží a nejvyšší teplota je v noci. Pacient má horkou, suchou kůži a velkou žízeň. Průvodním znakem je velký neklid a strach o vlastní zdraví až strach ze smrti. Pacient může mít zimnici. Zimnice a pocit horkosti se rychle střídají. Pacient se většinou nepotí, pokud však ano, pot je studený. Objevuje se žízeň na velká množství studené vody. Pokud je přítomna bolest hlavy, hlava je horká a pacient má pocit, že mu pukne. Dávkování v akutních případech dávka co čtvrt hodiny, pokud nastane úlevné pocení a pacient upadne do léčivého spánku, podávání přerušíme.



BELLADONNA


Je to lék, který odpovídá onemocnění vzniklému z úpalu nebo úžehu anebo z jiných důvodů se stejnými projevy. Potíže se objeví náhle, velmi rychle nastoupí vysoká horečka. Pacient je neklidný a podrážděný, smysly jsou napjaté, nesnese příliš světla a hlasité zvuky. Pokud ho něco vyruší při usínání nebo klimbání, může reagovat nepřiměřeným úlekem nebo nekoordinovanými pohyby. Vyžaduje temno a ticho. Jeho předrážděná smysl může mít sklony k halucinacím – u dětí např. strašidla. Pacient je přecitlivělý na dotek. Kůže je rozpařená a vlhká, obličej červený až šarlatový, zornice rozšířené. Sliznice jsou suché, přesto většinou pacient nemá velkou žízeň, pije spíš, aby si zvlažil rty. Bolesti jsou pulzující, i bolesti hlavy. Přesto, že pacient má horké tělo a hlavně hlavu, může mít studené až ledové končetiny.



FERRUM PHOSPHORICUM


Zpravidla pomalejší nástup, napřed střední horečka, postupně se vyvíjející onemocnění. Sklon ke krvácení z nosu. V obličeji návaly krve, obličej může být střídavě červený a bledý, bledé jsou i rty. Je to důsledkem lability krevního oběhu. Je to obecně použitelný prostředek při počátku infektu, dřív než se objeví rýma a výtok z očí. Může se objevit i bolest v krku a bolest v uších. Pacientovi se nejhůř daří v noci anebo k ránu. Hlava bolí v návalech. Oči můžou být zarudlé a pálit. Mrazení a zimnice se objevují při nízké teplotě, ale i přitom pacient může upřednostňovat chladné obklady. Působí, že má vyšší teplotu než doopravdy. Pocení je vydatné, chladné a lepkavé.



BRYONIA


Pomalu se vyvíjející horečnatá infekce, únava, malátnost a podrážděnost. Pacient má nechuť pohybu, chce mít klid. K večeru většinou nastoupí zimnice, v noci horečka stoupne bez pocení, později následuje úlevné pocení. Pot je kysele lepkavý, sliznice jsou suché, může se objevit velká žízeň anebo pacient nepije vůbec. Výrazné zhoršení stavu večer. Vhodné pro pacienty, kteří jsou přes den i „použitelní“, večer padnou zchvácení do postele. Můžou se objevit i potíže s trávením.



PULSATILLA


Pulsatillu nejvíce charakterizuje její duševní stav. Pacient je citlivý, děti jsou plačtivé, chtějí se chovat. Pulsatilla mrzne, přesto vyžaduje čerstvý vzduch po kterém následuje zlepšení. Chce být ale dobře přikrytá. Charakteristické pro Pulsatillu jsou nevýrazné projevy nemoci, ovšem krom duševního stavu. Bolesti nebývají velké, ale často se střídají. Charakteristická je též malá žízeň, ani při horečce mnoho nepijí. Objevuje se výtok z nosu, očí. Pokud je jim teplo, objevuje se chuť na velmi studené nápoje, dokonce i na zmrzlinu a led. Horečka se objevuje hlavně v noci, nebo přichází zhoršení k večeru.




Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1002 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.