Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

PMS a co radí čínská medicína

(nejíst potraviny vyvolávající v organismu chlad = dlouhodobá prevence PMS a bolestí při menstruaci, pít skořicový čaj a být v teple = pomoc přímo při bolestech)

Autor: Finis + 2011+2014 , 1.6.2006
Bolest, nastupující těsně před menstruací a přetrvávající ještě prvý a druhý den menstruace, vysvětluje čínská medicína jako zablokování volného toku qi (čchi) v játrech. (V našem kulturním prostředí už Hildegarda z Bingenu ve 12. stol. nebo později Mathioli v 16. stol. píší o ucpaných játrech.)

Často se přidružují bolestivé křeče v podbřišku a bolesti hlavy. Prsa naběhnou a jsou bolestivá. Někdy se přidá pocit chladu v děloze a průjem. V případech silné blokády qi v játrech mohou ženy upadnout do bezvědomí.

Ženám s těmito potížemi čínská medicína nedoporučuje jíst během menstruace syrovou a studenou stravu, jíst zmrzlinu a pít studené nápoje. Studenou stravou není myšleno jen neohřáté jídlo z lednice, nýbrž konzumování potravin, způsobujících v organismu chlad.

Mezi takové potraviny patří např. jáhly, kroupy, amarant, žito, výrobky ze sóje, zelené fazole mungo, vojtěška, mořské řasy, rajče, okurka, rebarbora, hlávkový salát, špenát, brokolice, květák, kořen pampelišky, listy kopřiv, pampelišky a mrkve. Dále banán, hruška, meloun, ananas, kiwi, citrusové plody, ústřice, kaviár, krab aj.

Tyto potraviny mohou ženy se zmíněnými potížemi konzumovat pouze ve vhodné kuchyňské úpravě (dušené, pečené, smažené), v malém množství a doplněné teplým až horkým kořením, např. česnekem, hřebíčkem, fenyklem, anýzem, kmínem, zázvorem a skořicí.

Při výše uvedených bolestech čínská medicína doporučuje pít teplý skořicový čaj, který zahřeje dělohu a břicho. Nejhodnotnější je čaj z čerstvě rozemleté skořicové kůry, proto doporučujeme ženám upřednostňovat skořici celou a těsně před menstruací si několik sušených kousků rozemlít.

Koupená mletá skořice však poslouží rovněž. Čaj připravíme tak, že tři až pět minut vaříme dvě rovné čajové lžičky mleté skořice ve čtvrtině litru vody. Horký skořicový čaj vypitý na lačný žaludek začne působit během několika minut. Maximálně je třeba vyčkat dvacet minut, a poté už lze sledovat ústup bolestí.

Jsou-li bolesti opravdu silné a ustoupí-li po jednom šálku čaje jen částečně, lze vypít ještě další šálek. Avšak protože je skořice horké koření, nedoporučuje se pít více než dva šálky čaje v jednom menstruačním dni.

Když se qi zahřeje, proudí pravidelněji a křeče ustoupí. Ústup bolestí je možné dále podpořit prohřátím břicha horkou láhví, kamenem, plátěným pytlíkem s rozehřátým obilím nebo solí. Hřející objekt opatrně přiložit na oblast největších bolestí, je-li horký, podložit složenou utěrkou, a soustředěně odpočívat pod tlustou dekou.

Zbývá dodat, že zmrzliny, studených nápojů a syrové stravy se ženy mají odříkat též ve dnech, kdy nemenstruují. Touto nevhodnou stravou uvádějí své vnitřní orgány do již zmíněných disharmonií a připravují si bolestivou menstruaci pro příští období.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 718 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.