Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jíška

Autor: Flylady , 23.2.2006

Recept na jíšku ve velkém od Mihulky:
Vezmu si nějaký vhodný nepřipalující se kastrol, rozpustím máslo, já to dělám z celé čtvrtky, pak do toho vmíchávám hladkou mouku, musí vzniknout spíš řidší hmota, no a míchám to, dokud to nezezlátne, hlavně to nesmí zhnědnout:)) No a pak to přendám - přeliju do plastové nádoby, nechám vychladnout, překryju víkem a vydrží to v lednici tak měsíc určitě.


mám dotaz nemáte některá nějaký fígl na jíšku aby se vám neudělaly žmolky? Většinou se mi nepodaří udělat úplně bez těch moučných hrudek a pokaždé mixovat se mi to nechce. Díky


Odpovědi


Baruschka, Aňa






Trolli - Skaly nedá dopustit na jíšky od Knorru...


Pendula, klučík 04/04


Trolli, to je také můj problém. Takže jsme si zvykli na hrudky a pochutnavame si a nebo ji udělám z více tuku a méně mouky - takovou řidší, ale mastnější.
Tu kupovanou jsme teď použili a když jíš už chladnoucí polévku, tak my měli mastný povlak na puse i na lžíci, nám to nechutnalo.


Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04)


Troli, existuje speciální mouka, které žmolky nedělá. Je tepleně upravená. Fígl hladké omáčky je v tom, aby se dostatečně propojil tuk s moukou, pak přidávat v malém množství vodu a furt míchat, vymíchat všechny hrudky a pak teprve přidávat další tekutinu. Pokud se dobře spojí mouka s tukem, mělo by to jít romíchat.

Mě se osvědčila na rozmíchávání metlička, tím ho rozšlehám a pak je pokoj.

Zkus jíšku z polohrubé mouky, ta se líp rozmíchá.

Já používám jíšku poměrně málo, polévky zahušťuju ovesnými vločkami, krupicí nebo třeba kuskusem.


Jurina, Míša 3, Julinka 1


Ano, po trošičkách přidávat vodu a pořád míchat. Vždycky když se spojí a udělá se z toho kaše, přidáš další trošku vody atd. Docela to trvá, ale daří se mi. Mám to z nějakého TV vaření. Jinak v Apetitu psali, že to stejně všichni kuchaři nakonec rozmixují, aby ty hrudky zamaskovali. Ale mně se zase nechce vytahovat mixer


Amelka


já si udělám jíšku, nechám ji trošku zchládnout a i omáčku mám na nejmenší plamen, takhle to tam vleju a je to OK bez hrudek, prostě nemít to tak horké a rozvaří se to dobře.


La Pepa


taky pomáhá, když je jíška horká, ředit studenou tekutinou a naopak
A taky raději přidat jen trochu tekutiny, udělat hustou a hladkou kaši (taky používám metličku) a pak teprve naředit na potřebnou hustotu.
LaPepa


Ivouš


nás se to dřív (když byla větší spotřeba) dělávalo tak, že se na pánvi udělala jíška z celé kostky tuku a trochu zchladlá se nalila do vaničky od ceresu. Takto jsme jí měli v lednici a když bylo třeba něco zahustit, lžící jsme naškrábali tenké lupínky, které se velice snadno rozpustily a bez hrudek. Nemělo to chybu.


 


Janina 


tak já se připojuji . Hodně vařím, a mám i hotelovku. Tak že skutečně je nejlepší pravidlo
- horká jíška + studená tekutina, po trošce a drátěnou metličkou míchat postupně ředit.
- studená jíška + horká tekutina, a taky šlehat metlou .... při tomto způsobu je skutečně menší šance udělat hrudky. A doporučuji to co tu už někdo psal. Udělat si dopředu jíšku z tuku /kombinuji máslo,olej, nebo rostlinný tuk, nebo sádlo / a hladké mouky. Horkou nechám ve skleněné sklenici,nebo misce z víčkem a po zchladnutí dám do ledničky. Pak stačí jen uškrábnout , nebo uloupnout a vhodit do horkého pokrmu a míchat. Má to jednu velkou výhodu, než použití teplé jíšky ... je jí menší spotřeba, a tím i menší kalorická hodnota pokrmu.
Instantní jíšky : sama jsem zkusila Vitanu, a měla jsem pocit, jako by v jídle bylo něco umělého - pachuť u chladnějšího mastná pachuť , pro děti bych ji nedávala.
A rada pro začínající :-) . Pokud si netroufnete na jíšku, rozmíchejte do hladka mouku s tekutinou a vlejte do pokrmu, pro bezlepkovo dietu , lze i Solamyl a tekutina. Převařte a dejte kousek tuku do hotového, u omáčky se to nepozná.
Ať se podaří!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 530 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.